Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

GT World Challenge Europe - Sprint Cup-kandidaten bereiden zich voor op een snel openingsweekend op Brands Hatch

Uitgegeven door Peter Vader • 30 april 2024 19:30

Het Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS-kampioenschap maakt komend weekend (5/6 mei) zijn jaarlijkse reis over het Engelse Kanaal om het nieuwe Sprint Cup-seizoen op het fraai gelegen en bosrijke circuit van Brands Hatch van start te laten gaan. Het belooft een typisch snelle seizoensopener te worden op de locatie in Kent ( ‘The Garden of England’ ). Het evenement behoudt zijn traditionele tweedaagse format, waarbij de vrije training (09:00 uur), de pre-kwalificatie (11:55) en de kwalificatie (16:10) allemaal plaatsvinden op zaterdag, gevolgd door Race 1 (11:00 uur) en Race 2 (16:00) op zondag. De Fanatec GT Europe-coureurs zullen worden geconfronteerd met één van de zwaarste uitdagingen van het seizoen, wanneer ze de 3,9 kilometer lange Brands Hatch Grand Prix-circuit afleggen. Dit is misschien wel de kortste ronde op de kalender, maar het circuit laat geen ruimte voor fouten en beloont inzet achter het stuur. Bij recente bezoeken zijn er veel close-races geweest en hetzelfde kan in 2024 worden verwacht.

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 1 startveld

Tresor probeert te racen om hun Sprint Cup-titel te verdedigen tegen een competitief veld. Een deelnemersveld van 25 auto's, bestaande uit de Pro-, Gold Cup- en Silver Cup-klassen, zal het eerste Sprint Cup-evenement van het seizoen 2024 zijn. Net als vorig jaar zullen de Bronze Cup-rijders niet strijden op Brands Hatch vanwege ruimtegebrek, maar zullen ze de volgende keer voor het eerst optreden op het Italiaanse circuit van Misano (17-19 mei).

De Pro-line-up wordt geleid door regerend kampioen Tresor Attempto Racing, dat terugkeert met een paar sterke Audi-teams. Ricardo Feller zal zijn titel verdedigen naast Alex Aka in de #99, terwijl de enorm ervaren Christopher Haase samenwerkt met Lorenzo Ferrari in de #88-machine.

In het Mercedes-AMG-kamp heeft Boutsen VDS een fantastische kans om een eerste eindzege veilig te stellen met het #9-koppel Jules Gounon en Maxi Götz. Er is nog een volledige fabrieksopstelling aan het werk te zien in de #48 Winward Racing Team MANN-FILTER-inschrijving, waarin Maro Engel aan Lucas Auer wordt gekoppeld.

Aston Martin keert terug naar de Sprint Cup-competitie met de nieuwe Vantage AMR GT3 EVO, die zeker populair zal zijn onder de lokale fans in zijn British Racing Green-livery. Comtoyou Racing zal de #7-Aston Martin inzetten voor Nicolas Baert en Mattia Drudi. De laatste is overgestapt naar het Britse merk nadat hij vorig jaar de Sprint Cup-kroon veiligstelde met Tresor Attempto Racing.

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 2 Ferrari_296_GT_Nr69_Emil_Frey Thierry VermeulenZou de #69-Ferrari 296 GT3 van Thierry Vermeulen een ‘Dark Horse’ kunnen zijn voor de serietitel 2024?

Net als vorig seizoen wordt Ferrari vertegenwoordigd door een paar Pro-auto's van Emil Frey Racing. Ben Green is de enige nieuwe toevoeging aan de line-up en voegt zich bij Konsta Lappalainen in de #14-inschrijving, terwijl de #69 Giacomo Altoè en Thierry Vermeulen combineert in wat een ‘Dark Horse’ zou kunnen zijn voor de serietitel. Porsche heeft een duidelijke titelkandidaat dankzij het Rutronik Racing-duo Patric Niederhauser en Sven Müller, terwijl Garage 59 Benji Goethe en Tom Gamble in de #159 McLaren zal inzetten.

Dries Vanthoor en Charles Weerts verloren vorig jaar hun titel nadat ze tussen 2020 en 2022 drie opeenvolgende Sprint Cup-titels hadden behaald. Nu ze volledig bekend zijn met de BMW’s, is het Team WRT-paar klaar om de prijs dit seizoen terug te winnen. De zuster #46 BMW van Valentino Rossi en Maxime Martin zal ook racen op Brands Hatch. Rossi behaalde vorig jaar op deze locatie zijn eerste podium in de serie en hoopt dit jaar nog een stap verder te komen zodra het nieuwe seizoen van start gaat.

Competitieve grids beloven meer actie in de Gold Cup en Silver Cup
Met 11 Pro-ploegen op de deelnemerslijst zullen de overige 14 auto's strijden in de Gold Cup- en Silver Cup-categorieën. In het eerste geval maakt James Jakes zijn GT3-debuut in de #21 Comtoyou Racing Aston Martin, hoewel de Brit als podiumplaats in de IndyCar Series geen onbekende is in competitie op het hoogste niveau. Hij wordt vergezeld door Matisse Lismont, die de laatste keer op Circuit Paul Ricard zijn eerste Fanatec GT Europe-optreden maakte.

Racing Team Turkey zou dit seizoen een serieuze kanshebber moeten zijn voor klasse-titel. De nieuwkomer, die wordt ondersteund door Ferrari-specialist AF Corse, heeft aan ervaring en snelheid geen gebrek in zijn opstelling, dankzij Salih Yoluc en Charlie Eastwood.

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 3 GP Circuit

Na de Gold Cup-titel te hebben behaald tijdens de Endurance-opener op Circuit Paul Ricard, zal Saintéloc Racing hopen zijn vorm te behouden met Paul Evrard en Gilles Magnus die de #25 Audi delen. CSA Racing zal ook een R8 inzetten en kan een beroep doen op een tweetal bewezen winnaars met Simon Gachet en Lucas Légeret. LIQUI MOLY Team Engstler by One Group completeert het Gold Cup-veld, terwijl Luca Engstler en Max Hofer hun Audi zullen delen.

De Silver Cup zal op Brands Hatch uit negen auto's bestaan, wat een competitieve strijd om de podiumplaatsen garandeert. Boutsen VDS zou een sterke concurrent moeten zijn, terwijl Aurélien Panis en César Gazeau hun #10 Mercedes-AMG delen. Het Duitse merk zal ook worden vertegenwoordigd door Winward Racing, de eerste deelnemer aan de Sprint Cup, die Magnus Gustavsen koppelt aan Reece Barr in de #57, terwijl Madpanda Motorsport, die regelmatig aan de serie deelneemt, Ezequiel Perez Companc en een nog te bevestigen teamgenoot aan boord van de #90 zal ook in Brands Hatch van start gaan.

Ferrari heeft een paar inschrijvingen van AF Corse, die tot doel hebben de Silver Cup-titel terug te winnen die het twee seizoenen geleden op dominante wijze won. De #52 koppelt de terugkerende Sean Hudspeth aan Jef Machiels, die naast zijn Endurance-inspanning een Sprint-programma toevoegt. De zuster #71 zou er één moeten zijn om in de gaten te houden, waarbij Eliseo Donno en Thomas Fleming, ‘afgestudeerd’ aan de Ferrari Challenge, de rijtaken delen.

Ongeacht de klasse, Team WRT is altijd een bedreiging in de Sprint Cup en zou koploper moeten zijn met Sam De Haan en Calan Williams in hun #30 BMW. Saintéloc Racing heeft Ivan Klymenko en een nog aan te kondigen teamgenoot in zijn #26 Audi. Ook voor de #18 Eurodent GSM Team Lamborghini en de #12 Comtoyou Racing Aston Martin zijn de definitieve line-ups van de coureurs in voorbereiding.

Klik hier voor de deelnemerslijst van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS op het circuit van Brands Hatch op 5 en 6 mei 2024.

TIJDSCHEMA (BST)

Zaterdag 4 mei:
Vrije training – 09:00–10:00 uur
Pre-kwalificatie – 11:55–12:55
Kwalificatie – 16:10–16:40

Zondag 5 mei:
Race 1 – 11:00–12:00 uur
Race 2 – 16:00–17:00 uur

Randprogramma:
• ROWE Britcar Trophy Championship (2x races van 50 minuten)
• Miata Trophy (2x races van 20 minuten)
• Equipe Classic Racing (2x races van 40 minuten)
• Klassieke en moderne autosportsaloons en blikken tops (2x races van 15 minuten)
• CSCC New Millennium & Turbo Tin Tops (1x race van 40 minuten)

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 3

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 4 Nr46_Valentino_Rossi_BMW-WRTValentino Rossi op weg naar zijn podiumplaats in 2023

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 5 Valentino_RossiNa een podium vorig jaar, komend weekend een overall overwinning voor Valentino Rossi?

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 5 Nr159_McLarenMcLaren

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 6 Lamborghini_Nr60Lamborghini

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 7 Valentino_Rossi_BMW_M4_GT3_Brands_HatchPubliekslieveling Valentino Rossi onderweg met de WRT-BMW M4 GT3 op Brands Hatch

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 8 publiekUitstekende locaties voor het publiek met veel zicht op de baan.

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 9 fotomodel @ Brands Hatch
Dit is ook Brands Hatch!

Fanatec GT World Challenge Europe Brands Hatch Foto 10 Welcome_in_Brands_Hatch

Map Circuit Brands Hatch

Foto's: Fanatec GT World Challenge, Brands Hatch, Peter Vader

Event_poster_Sprint_Cup_BrandsHatch

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS