Formule 1

Na enige hogere wiskunde bij de F1 voorvleugel 2019 constateert Dr. Helmut Marko: "Dit komt aan alle kanten tekort..."

Uitgegeven door Peter Vader • 8 november 2018 20:10 • Print artikel

Red Bull Motorsport-baas Helmut Marko is er van overtuigd dat de F1-voorvleugels van 2019 het inhalen niet zullen verbeteren, maar ze wel de kosten zullen verhogen. In een poging om in 2019 tot meer 'close racing' te komen, implementeert de F1 nieuwe regels voor de aerodynamica. Het betreft vooral ingrepen rond het concept van de voorvleugels inclusief een grotere spanwijdte.

Red Bull RB1 F1 Max Verstappen voorvleugels

Volgens het Duitse Auto Motor und Sport leveren de door de teams gedane simulaties echter een reeks cijfers op, die niet aan de verwachtingen voldoen. "F1-teams bereikten al 2018 downforce-niveaus tijdens 2019 CFD-simulaties, ondanks de nieuwe regels voor de voorvleugels", schreef Tobias GrŁner op Twitter.

"Red Bull beweert een extra kostenpost van 15 miljoen euro te hebben, waarbij ze vermoeden dat de aanpassingen geen enkel effect zullen hebben op het inhalen." In Milton Keynes heeft Helmut Marko de voorlopige resultaten van de CFD-simulaties bevestigd: "Onze simulaties laten zien dat er niets verandert, inhalen zal net zo moeilijk zijn als voor die tijd. De hele excercitie kost ons gewoon geld."

Marko gelooft ook dat de bredere, grotere voorvleugels tijdens wheel-to-wheel racen snel leiden tot grote schade. Dit zal op termijn leiden naar een terugkeer van het smallere ontwerp van voor 2021. "We kunnen niet nog een keer een doelloos schot in het donker doen", hield Marko vol. Downforce-problemen 'zouden alleen maar erger worden' vanwege de voorgestelde wijzigingen voor 2019. In Faenza bevestigde Toro Rosso-baas Franz Tost de zorgen van Marko. "Ik heb het besproken met de mensen in de windtunnel en ze geloven niet dat inhalen veel eenvoudiger zal worden", zei Tost. "Ik denk dat de teams aan het begin van het volgende seizoen net zoveel downforce tot hun beschikking hebben als nu."

Eerder dit jaar waarschuwde Red Bull Racing-teambaas Christian Horner dat de voorgestelde wijzigingen van de 2019-regels, onvermijdelijk de ontwikkelingskosten voor 2019 zouden opvoeren. Hij heeft nu gelijk gekregen. "We praten over kosten en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Wat er nu wordt geÔntroduceerd, is een compleet nieuw concept, dus eigenlijk een compleet nieuwe auto, die miljoenen en miljoenen euro's zal gaan kosten", zei hij. "Ik vind het gewoon frustrerend dat beslissingen worden genomen op basis van 'nul bewijs' of 'nul conclusies'. De theorieŽn zijn niet onderbouwd en de kostenlast wordt doorgegeven aan de teams. Gaan deze nieuwe regels garanderen dat de auto's volgend jaar dichter bij elkaar blijven en er meer onderlinge strijd komt? Waarschijnlijk niet..."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS