Karting • GK4 Kartseries

Wouter Bergheanu toont zijn talent in Venray: overwinning en twee bekers in GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2021 01:14

VENRAY – Stond hij daar met twee bekers op het podium in Venray: Wouter Bergheanu had een topweekeinde op de plaatselijke kartbaan. De tienjarige snelheidsduivel uit Den Haag won de tweede ronde van de GK4 Kart Series in de Honda Cadet-klasse en omdat hij nieuweling is, kreeg hij dus ook nog eens een beker voor beste rookie.

Wouter Bergheanu

Logisch dus dat hij van oor tot oor glunderde toen hij van het podium afstapte. In één weekeinde twee bekers mee naar huis nemen, dat gebeurt hem natuurlijk niet elke dag. “Ik ben heel blij. Dit voelt goed”, was de logische reactie van Wouter.

Na afloop van de eerste twee races, waarin hij derde was geworden, wist Wouter wel dat hij de snelheid had om voor de podiumplaatsen mee te doen, maar de overwinning had hij niet direct verwacht.

“De derde race was spannend. Ik vertrok van P3 en ik had een goede start. Ik haalde de eerste twee al snel in. Daarna was het vooral verdedigen. En als ze me een keer inhaalden, moest ik ze natuurlijk terug inhalen.”

Eenvoudig was het die race nooit. Want tot in de laatste meters streed het talent van het PdB Racing Team met de nummer twee om de zege. “Het was een foto-finish”, zei Wouter, “maar ik ben toch eerste geworden. Ik wist het wel dat ik gewonnen had. Ik kon zien dat ik net iets voor die andere jongen over de finish kwam.”

En dus had hij het dagklassement gewonnen, want in het GK4-kampioenschap wordt de winnaar van de derde race ook de dagwinnaar. Dat hem dat was gelukt, was sowieso een knappe prestatie en al helemaal omdat Wouter pas anderhalf jaar racet. “Ik rijd pas sinds oktober vorig jaar op buitenbanen. Daarvoor heb ik indoor gereden bij KWM, dat was meer trainen.”

Wouter Bergheanu

Het begon voor Wouter allemaal door een bezoekje aan de indoor kartbaan van Race Planet in Delft. “Het was slecht weer die dag, er was absoluut niets anders te doen”, herinnert zijn vader Sandrin zich. “Toen zei ik: laten we een keer proberen te karten.” Wouter: “Het was gewoon voor de lol. Ik vond het meteen heel leuk om te doen.”

“Daarom schreef mijn vader me in voor karten en al snel ging het steeds beter. Elke zondag ging ik naar KWM om te trainen. En toen kwam Nick van het PdB Racing Team een keer kijken. Hij zei dat ik een keer buiten mocht komen trainen. Dat vond ik heel cool. Sindsdien rijd ik buiten.”

En heeft Wouter er een regelrechte passie bij. “Ik vind karten heel bijzonder. Je hebt een goede timing nodig. Je moet weten wanneer je kunt inhalen. Het is ook vaak spannend. Het is een snelle sport en het is een sport waarin je zelf je keuzes maakt. In het voetbal heb je een heel team, in deze sport ben je meer zelfstandig bezig. Dat vind ik er juist heel leuk aan.”

Het is hem op het lijf geschreven, zo bewees hij wel op de Limburgse piste. Zijn monteur en begeleider in Venray Jeffrey Hiendler, een oud-karttopper, was dan ook trots op zijn rijder: “Het begin was moeilijk. Meneer was niet tevreden, want we kwamen iets tekort op het droge. We hebben uiteindelijk de goede set-up gevonden. We hadden toen gezegd dat we in de finale gingen winnen en dat heeft hij zeer netjes gedaan. Ik ben zeer tevreden.”

Wouter rijdt dit seizoen het GK4-kampioenschap en het NK van organisator Chrono. Maar hij heeft de ambitie om op korte termijn al een stapje hogerop te gaan. “Ik ga 1 juni trainen in een Mini Parilla-kart”, legde hij uit. “Ik ga het GK4-kampioenschap natuurlijk wel afmaken in de Honda Cadet. Ik wil kampioen worden!”

Wouter bedankt Peter en Nick de Bruijn, zijn vader en moeder en Mathieu van Renssen en Jeffrey Hiendler.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS