Karting • GK4 Kartseries

Wat een topjaar voor karttalent Julian van de Coterlet! Op zijn zevende al kampioen van Nederland!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2023 16:36

MARIEMBOURG � Eigenlijk kan het niet, en toch deed Julian van de Coterlet het: de pas zevenjarige karter uit Spakenburg werd Nederlands kampioen IAME in de Mini Rookie-klasse. Dat hij rijdt tegen concurrenten die twee jaar ouder zijn deert hem ogenschijnlijk niets, getuige ook zijn resultaten tijdens de derde en laatste ronde van het NK. �Ik vind het leuk dat ik kampioen ben", was zijn reactie. De snelheidsduivel uit de equipe van PdB Racing gaat een mooie toekomst tegemoet als deze lijn zich doorzet.

Julian van de Coterlet

Op het circuit van Mariembourg pakte Julian in de kwalificatie de poleposition, won daarna beide heats en werd tweede in de finale. Knap. Heel knap. Met zijn zeven jaar is hij ook nog eens veruit de jongste in zijn klasse waarin de meeste rijders negen jaar oud zijn.

En toch is hij al Nederlands kampioen. Julian wist niet beter, kart pas net en het �gaat gewoon goed�. Julian heeft goede begeleiding in de vorm van Michael Kuiper en zijn team PdB Racing van Peter en Nick de Bruijn. �Ik vind het leuk dat ik kampioen ben. Lewis won de laatste race, maar dat maakte niet uit. Ik ben met drie punten verschil kampioen�, zei hij kalm.

Zijn ouders Maria en Jeroen daarentegen waren misschien wat minder kalm. Zij weten niet wat hen dit seizoen overkomt. �Het gaat wel heel snel�, zei zijn moeder. �Julian zou dit jaar een leerjaar hebben.� Maar hij reed vanaf het begin vooraan, pakt alles heel snel op en zet zo in razend tempo stappen vooruit. Zijn vader is "supertrots" op zijn snelle zoon.

Daarom besloten zijn ouders om ook met enige regelmaat wedstrijden op het hoogste niveau in Itali� (zoals de World Series Karting) te gaan rijden. �Elke keer als hij een race in Itali� heeft gehad is hij weer sterker geworden. Hij rijdt nu vol overtuiging. Op kop rijden vond hij laatst heel moeilijk. Nu gaat hij er veel beter mee om, pakt het veel slimmer aan. Het is echt heel leuk om te zien.�

Julian van de Coterlet

Dat Julian dit seizoen al races won, was al heel bijzonder. Dat hij dan ook nog kampioen wordt, is nauwelijks te bevatten, erkende zijn moeder. Uiteraard zijn zij en haar man heel trots op hun getalenteerde zoon. �Je kunt eigenlijk niet beter wensen�, zei ze bescheiden.

De prestaties van Julian zijn dat dus allerminst. Want ook al is hij nog zo jong, hij doet doodleuk mee om de overwinning, zoals hij in Mariembourg in Zuid-Belgi� weer bewees. Hij leek hard op weg naar een perfecte score na de kwalificatie en de twee heats te hebben gewonnen. In de finale had Julian genoeg aan de tweede plek om de titel binnen te halen.

�Een tijd lang reed hij in een groepje van vijf. Op een gegeven moment kwam hij daar los van en reed hij naar Lewis toe (Boodts, de leider in de wedstrijd, red.). Hij kwam twee ronden tekort om nog bij hem te komen, maar de tweede plaats was gelukkig ook genoeg voor de titel.� Julian vindt het karten vooral "heel leuk" en wil het liefst zoveel mogelijk racen!

Julian kampioen met Michael Kuiper en Nick de Bruijn

Julian bedankt zijn mama, papa, Jade, Michael, Peter, Nick en Gerda de Bruijn, iedereen bij Team PdB en zijn sponsoren voor de hulp en steun om kampioen te worden.

Julian van de Coterlet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Smink Kok Lentink, de Marktbakker en AP Events.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS