Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Twee maal podium en winst op thuiscircuit voor Zandvoorter Mark Jobst in Supercar Challenge:

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2022 01:27

ZANDVOORT - Mark Jobst reed afgelopen weekend tijdens de VRM Voorjaarsraces op het circuit van Zandvoort mee in de Supercar Challenge. De autocoureur uit Zandvoort, uitkomend voor het team van Zilhouette Racing, presteerde ondanks de wisselende weersomstandigheden ontzettend sterk. Hij eindigde in de eerste race van de Sport-klasse op de derde positie en wist de tweede race zelfs te winnen.

Mark Jobst uit Zandvoort 2 keer naar podium in Super Car Challenge

Jobst reed vorig seizoen ook bij het team van Zilhouette Racing en verschijnt dit jaar met een iets andere auto aan de start. Vrijdag werden de vrije trainingen gereden onder koude en winderige omstandigheden. Het was de eerste keer voor Jobst in deze nieuwe auto en hij was best wel aan het zoeken naar de juiste rijstijl: “De auto reed op zich best goed en ik noteerde al snelle tijden, sneller dan vorig jaar. We rijden nu ook met een 3.0 liter motor. Vorig seizoen reden we nog met een 2.5 liter motor en dat levert ongeveer twee seconden per ronde op. De auto is ten opzichte van vorig jaar ongeveer 20 kilo lichter geworden, maar ik moest iets van 60 kilo ballast meenemen om op het minimumgewicht te komen. De auto is gelukkig wel goed in balans.”

De kwalificatie werd verreden onder verraderlijke omstandigheden. Net voor de kwalificatie begon het namelijk te regenen: “We reden in de regen en het was dus vrij hectisch. We moesten snel van slicks naar regenbanden schakelen. Het werd na verloop van tijd toch wel wat droger, maar niet droog genoeg voor slicks. Ik kwalificeerde me op de derde plaats, dus dat was prima.”

De zaterdag op het circuit van Zandvoort stond in het teken van onzekerheden. Zou het gaan regenen of zou het droog blijven? Dat was de vraag: “Op de grid stonden we klaar op slicks en toen begon het ineens weer heel hard te regenen en te hagelen, maar we besloten om tóch op slicks te starten. We gingen gewoon lekker racen en keken wel waar we zouden uitkomen. Bij de start kwamen we er achter dat er toch coureurs besloten om op de regenbanden te starten. Zij gingen er echt als een speer vandoor en we werden volgens mij ook echt al binnen zeven rondjes op een ronde gezet. Maar na verloop van tijd werd het droger en droger en begonnen we op de coureurs op regenbanden in te lopen.”

Het viel Jobst op dat hij de auto ondanks de verraderlijke omstandigheden toch goed onder controle kon houden. Jobst reed de race uit op de derde positie en dat was volgens hem ook het maximaal haalbare in race 1: “Dit soort races moet je gewoon uitrijden, gewoon rondjes blijven rijden en niet in de muur hangen die auto. Ik heb eigenlijk nog heel weinig in deze auto op een droge baan gereden, want vrijdag regende het en zaterdag ook. Gelukkig ken ik dit baantje wel”, zo knipoogde de Zandvoorter.

Mark Jobst

In race 2 mocht de door Proventure gesteunde coureur vanaf de 27e positie algemeen starten. De condities waren een stuk gunstiger, want race 2 ging van start op een droge baan. “Voor mij was het gewoon gas op de plank en gaan. Ik was aan het vechten met Mark Wieringa. Hij was echt super snel, maar ik kon hem de eerste ronde wel bijhouden. In de tweede ronde kwam de safety car in de baan en daarna had ik gewoon oogkleppen op en moest ik hem inhalen. Ik hoefde gelukkig vijf seconden minder lang in de pits te staan.”

Het werd een lange zit voor de snelle Zandvoorter. Door een rode vlag moest hij aardig lang stil zitten in de auto. “Een half uur hadden we een rode vlag vanwege een crash in de Tarzanbocht. Ik hoop echt dat die jongen in orde is. Het was super warm in de auto en ik probeerde echt de focus te houden. Ik heb geprobeerd om constant te rijden en geen fouten te maken.” Dat lukte Jobst aardig. Hij kwam in de tweede race van het weekend namelijk als eerste over de eindstreep. Zo is Mark Jobst het nieuwe seizoen in de Super Car Challenge goed begonnen! Twee podiums en een overwinning is een mooie score voor de autocoureur uit Zandvoort. “Ik wil graag Zilhouette Racing en Proventure bedanken”, sloot Jobst af.

Mark Jobst Zilhouette Racing Proventure

In het weekend van 14 tot 16 mei komt Mark Jobst samen met zijn team in actie op het Duitse circuit van Hockenheim tijdens de tweede ronde van het kampioenschap.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS