Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Jong talent Mitchell van Dijk (15) wint tijdens autosportdebuut op de Jack's Racing Day: "Niet durven dromen"

Uitgegeven door Frank Korsel • 16 augustus 2023 14:54

Mitchell van Dijk vierde vorige week zijn vijftiende verjaardag. Een week later vierde de coureur uit Harderwijk zijn eerste overwinning in de Supercar Challenge op het volgepakte TT-circuit van Assen tijdens Jack’s Racing Day. Het jonge talent, die al vele jaren met succes actief is in de kartsport en in 2017 het Rookie-kampioenschap in de Micro Max won en in 2018 Nederlands kampioen werd, bestuurde samen met Oscar Vianen de Radical SR1. Mitchell, die op de hoogste trede van het podium stond, blikte met een grote glimlach terug op zijn autosportdebuut.

Mitchell van Dijk

“Dit was mijn debuut in de autosport en om dan direct om in een Radical tijdens Jack’s Racing Days op Assen met zoveel publiek te winnen, meer had ik niet durven dromen. Dat is echt alles wat je wil”, begint Mitchell net na de race vol adrenaline. Jammer genoeg hadden Mitchell en teamgenoot Oscar Vianen problemen met de startmotor. Hierdoor wilde de auto na de eerste rode vlag niet meer opnieuw starten en moest het duo van helemaal achteraan starten: “Mijn teamgenoot Oscar Vianen is toen nog van P50 naar P41 teruggereden voordat ik het stuur weer overnam. Toen ben ik nog terug kunnen rijden naar de 26e plek.”

“Omdat we tijdens de eerste race zoveel problemen hadden, is het extra mooi dat we het weekend toch met een overwinning hebben kunnen afsluiten. Het is een snelle auto en dat is natuurlijk helemaal mooi.” Mitchell is pas net vijftien geworden en is flink kleiner dan zijn teamgenoot Oscar Vianen. Het team heeft dan ook veel schuim moeten gebruiken in de stoel van Mitchell, anders kwam hij niet eens boven het stuur uit: “Er is echt wel wat centimeter schuim in mijn stoel gezet, anders kon ik gewoon niks zien.”

Voor dit weekend kon Mitchell gelukkig wel testen in de Radical SR1, maar dat was onder andere omstandigheden dan tijdens het raceweekend: “Ik heb voor dit weekend gelukkig wel drie keer kunnen testen in de auto, maar dat was allemaal in de regen. Dit weekend was dus de eerste keer dat ik onder droge omstandigheden kon rijden. Toen ik de allereerste keer reed in de Radical voelde ik me eigenlijk al heel snel op mijn gemak in de auto, omdat de auto ook lekker instuurde en het allemaal wel lekker voelde.”

Mitchell van Dijk

Ondanks de trainingen is een echte racesituatie natuurlijk heel anders: “Ik wel getraind, maar ik heb nog nooit een start meegemaakt. En dus ook niet iemand inhalen of ingehaald worden, dat was allemaal nieuw voor mij. Toch beviel het allemaal heel erg goed, moet ik zeggen. Het is natuurlijk leuker om mensen in te halen, dan om ingehaald te worden, maar het hoort er toch bij.”

Tijdens de Jack’s Racing Days op het circuit van Assen waren negentig duizenden toeschouwers aanwezig om alle soorten snelle voertuigen in actie te zien, van motorfietsen tot Formule 1-auto’s en van superkarts tot sportscars. Voor de jonge autocoureur was het een totaal nieuwe ervaring: “Het is ontzettend gaaf dat er zoveel mensen op de tribune zitten die mij in mijn allereerste race ooit zien winnen. Zeker omdat ik tussen allemaal volwassen jongens sta.”

“Ik ben heel erg tevreden over mijn samenwerking met Oscar”, heeft hij te vertellen over zijn ervaren teamgenoot. “Hij is een hele fijne teamgenoot en ik heb heel prettig met hem samen gewerkt”, gaat het vijftienjarige talent. “Het team heeft wel veel gedaan om de auto voor ons allebei rijbaar te houden. Dat was best lastig, omdat we natuurlijk zoveel verschillen van elkaar.”

Mitchell van Dijk

“We zijn natuurlijk ontzettend trots op hem”, zegt zijn moeder enigszins met een opgeluchte zucht. “Ik zat wel flink te zweten hoor”, begint zijn vader. “Als je je zoon tussen zulke grote auto’s ziet rijden, dan zit je niet heel lekker. We hebben er ook heel lang met verschillende partijen over gesproken of het wel verstandig was om te doen, maar ik denk dat hij dit weekend heeft bewezen dat hij heel goed in staat is om het te doen.”

Mitchell bedankt Radical Nederland, Zoet Racing, zijn opa’s en oma’s, zijn teamgenoot, zijn sponsoren en niet te vergeten zijn vader en moeder.

Mitchell van Dijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Reclame Sukses
Radical Nederland
Hotel restaurant Bachmuhle
A2B Logistics
F&M services
Zoet Racing

Nu Mitchell geproefd heeft van de autosport wil het jonge racetalent meer. Hij hoopt support te vinden om zijn droom als autocoureur waar te kunnen maken. Voor meer info neem contact op met:

Zoet Racing
Industrieweg 20-2
3846 BD Harderwijk
0031-(0)6-15013123
www.zoetracing.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS