Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Zandvoorter Mark Jobst wint twee keer bij debuut in Supercar Challenge: "Heel gaaf om mee te maken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2021 16:32

ZANDVOORT – Het was tijd voor wat anders vond coureur Mark Jobst. Dat hij het goed gezien had, liet hij afgelopen weekeinde op het CM.com Circuit Zandvoort op indrukwekkende wijze blijken. De snelle Zandvoorter denderde tijdens zijn debuut in de Sport-klasse naar twee polepositions en won beide races.

Mark Jobst

“Dit is een geweldige verrassing natuurlijk. Tot mijn stomme verbazing had ik twee keer pole position getraind voor de races in de Sportklasse. Ik kon het bijna niet geloven”, zei Mark met hoorbare verbazing in zijn stem. “Ik moet effe op mijn wang slaan om te zien of ik niet aan het dromen baan. Dit verwacht je niet als je de eerste keer meedoet. Het is ook mijn circuit. Ik woon twee minuten verderop en heb hier honderden rondjes gereden. Ik moet nog een keer op mijn wang slaan volgens mij. Eindelijk doe ik mee aan de Supercar Challenge en dan zo’n resultaat.”

Eindelijk, want Mark heeft na de kartsport de afgelopen jaren veel autosportervaring opgedaan bij andere organisatoren. Hij kwam onder andere uit in de Yaris Cup en in de Westfield Cup. “Ik heb drie jaar in de Westfield Cup gereden, ben in 2019 vicekampioen geworden, maar ik was toe aan iets anders. Ik vind het gewoon een verrijking voor jezelf als je in meerdere auto’s geracet hebt.”

Mark Jobst

De sympathieke Zandvoorter kwam uit met een Zilhouette. “Hij lijkt wel een beetje op een Westfield, alleen is de auto iets zwaarder, je rijdt erop met slicks, en de auto heeft iets meer vermogen. Dus eigenlijk kon ik zo instappen en meedoen. En dit was mijn eerste event, ik heb drie keer getest met de Zilhouette, op Assen en Zandvoort en dat ging eigenlijk best wel goed. Toen heb ik besloten om mee te doen aan de Supercar Challenge.”

Op zaterdag had hij een pittige vuurdoop. Het regende dat het goot op het duincircuit. Mark: “Het was echt wel een bijzondere race. Veel regen, regenbanden. Het was net een livetheater. Er gebeurde van alles om je heen. Ik dacht: ik moet de race gewoon uitrijden, zorgen dat ik over de finish kom en zo min mogelijk fouten maken. Daarom stond ik zaterdag uiteindelijk op het hoogste treetje van het podium. Het was echt een belevenis. Heel gaaf om dat mee te maken.”

Zondag waren de weersomstandigheden een stuk gunstiger. Race twee ging op een droge baan van start. “Ik had ook op een droge baan poleposition getraind, dus ik had het idee dat ik wel goed moest kunnen meekomen en redelijk moest kunnen strijden om de koppositie.”

Mark Jobst

Maar dat was buiten pech tijdens zijn pitstop gerekend. “Ik stond net binnen en toen werd het full course yellow. Dat betekent dat je pitstop dus heel inefficiënt is. Ik kwam achter al die andere rijders in mijn klasse weer de baan op en heb daarna gewoon zo hard mogelijk gereden. Ik had al het vermoeden dat er nog wel wat straffen zouden worden uitgedeeld. Omdat er onder de full course yellow te hard werd gereden bijvoorbeeld. Toen ik uit de auto stapte was ik derde. Toen ik door de pitbox liep was ik al tweede, en toen ik voor het podium stond te wachten op de huldiging was ik eerste. Ik ben er superblij mee, een maximaal resultaat!” Aanvankelijk zou Mark een beperkt aantal races rijden, maar na zijn zege staat het er anders voor. "Ik moet op zoek naar sponsoren, nu ik eerste sta in de tussenstand wil ik graag het hele seizoen racen. Ik hoop wat support te vinden."

Mark Jobst wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Starla Lega, TuinDeco en Zilhouette Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS