Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Max Tubben scoort belangrijk podium in moeilijk weekend op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Frank Korsel • 19 oktober 2022 03:05

Max Tubben heeft zich op het wereldberoemde F1-circuit van Spa-Francorchamps in de Supercar Challenge wederom naar het podium weten te vechten. De autocoureur uit Nieuw-Weerdinge reed in de tweede race van het Spa Racing Festival naar de derde plek. In een weekend waarin de coureur van Zilhouette Racing werd geteisterd door problemen kon het Drentse toptalent het op zondag toch nog afsluiten met een welverdiend podium.

Max Tubben rechts op podium Spa Racing Festival 2022


Het weekend op het zeven kilometer lange circuit begon op vrijdag met de vrije trainingen, de problemen sloegen al meteen toe: “We hebben een weekend gehad met veel problemen, vooral op vrijdag en zaterdag zat het niet mee. Op vrijdag hebben we veel last gehad van elektronische problemen. We hebben hele dag slechts zes rondjes gereden. De auto hield steeds in, dus toen hebben we alle sensoren nagekeken, we hebben zelfs heel wat sensoren vervangen.”

Dat bleek uiteindelijk niet het euvel te zijn. Uiteindelijk vonden de monteurs van Zilhouette toch het probleem, er was vocht in de computer gaan zitten. “Toen we dit hadden gerepareerd hebben we op zaterdagochtend gecheckt of alles goed was en het zag er allemaal goed uit.”

Max Tubben

De coureur van Zilhouette wist al dat het een moeilijk weekend ging worden. De Bentley en de BMW M6’en zijn op de rechte stukken, die het circuit van Spa rijk is, niet bij te houden voor de op Z4 GT3 gebaseerde auto van Tubben. “Ze zijn gewoon niet bij te houden, op het rechte stuk alleen al winnen ze drie seconden. Het is onmogelijk om dat in de tweede sector recht te zetten.”

Tubben moest de eerste race achteraan starten. “Het was een hele natte race, maar we waren goed weg. Ik kon bij de start direct twee plekken pakken en zag het er allemaal goed uit.” Met nog een kwartier op de klok ging het mis. De radiateur was lek en in no-time was de auto 130 graden. “Er hing allemaal witte rook achter de auto en ik moest hem aan de kant zetten. Ik ben wel benieuwd hoe het op TV wordt uitgezonden.”

Max Tubben Spa Francorchamps

Tubben, die seizoen toch al de nodige podiumplaatsen heeft behaald, wilde goed afsluiten. Tijdens de tweede race op zondag moest hij weer van achteraan komen. In tegenstelling tot de eerdere sessies van het weekend was de laatste race wél droog: “Ik kon weer een aantal plekken pakken bij de start. Na de pitstops merkte ik al heel snel dat de achterbanden het niet echt lekker meer deden, maar ik had best wel wat geluk. Mex Janssen had namelijk een lekke band en daardoor kwam er een gele vlag. De klap van Mex bleek harder dan gedacht, want de ambulance kwam de baan op en toen kregen we een code rood. De wedstrijd werd niet hervat en toen werd ik als derde geclassificeerd.”

In het laatste weekend van oktober mag Tubben nog één keer in actie komen dit seizoen, en dat nota bene op zijn thuiscircuit Assen. “De baan ligt me heel goed, we gaan iets heel moois doen in Assen. In Assen komen ook veel van mijn sponsoren kijken, dus ik hoop natuurlijk dat ik was moois kan laten zien aan hen."

Max Tubben wil graag zijn ouders, vriendin en supporters bedanken. In zijn raceactiviteiten wordt hij ondersteund door:

Tuindeco
Gadero
Zilhouette Racing
Viscaal
LB instalatiebedrijf Langeland Borgman
Meendering bouw en techniek
Berton
4 TrexLogistics BV
Wigchers Internationaal transport
HUMO service
Autobedrijf Ferry Snijders
Mulder Hallenbouw
Kral-Westen
Het Kloosterwonen living en livestyle
Trip Advocaten & Notarissen
Alrik hekwerk en omgevingsbeheer
Remmont BV
Gardenlux
Caprotech
RM Karting

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS