Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Equipe Mark Jobst- Oscar Vianen kampioen in Supercar Challenge: "Volgend jaar met iets snellers gaan racen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 november 2023 21:43

Met een voorsprong van 30 punten kwam de equipe van regerend kampioen Mark Jobst en Oscar Vianen aan op het circuit van Assen voor de laatste ronde van de Supercar Challenge. Tijdens het vorige event op Spa won Jobst namens de equipe twee keer. Daarmee was voor het laatste event een prima uitgangspositie gecreëerd voor het kampioenschap in de Sport 1 Divisie.

Equipe Mark Jobst- Oscar Vianen kampioen

Op vrijdag stonden de vrije trainingen en de kwalificatie op het programma, maar het liep niet helemaal zoals gewenst. Door een vastgelopen remklauw in de eerste vrije training moesten de monteurs flink aan de bak om de auto klaar te maken voor de kwalificatie later die dag. Tijdens de natte kwalificatie voelde de auto niet goed en waren de rondetijden teleurstellend. Jobst: “Na de kwalificatie bleek dat een draagarm rechtsachter los zat, wat het vreemde weggedrag verklaarde. De monteurs moesten dus weer flink aan de slag om de auto klaar te maken voor race op zaterdag.”

Nog even terug naar het begin van het seizoen. Jobst was vorig jaar al kampioen geworden in de Sport Divisie van de Supercar Challenge en wilde het dit seizoen wat rustiger aan doen. Toen vroeg Vianen of Jobst samen met hem in ieder geval de Openingsraces op Zandvoort wilde doen. Jobst hierover: “Ja, we wonnen meteen de eerste race en de tweede race werden we derde. Hierdoor wakkerde het vuurtje weer een beetje aan en hebben we gekeken hoe we de rest van het seizoen als equipe konden doen”.

Uiteindelijk stonden Jobst en Vianen dus voor de start van de eerste race van het laatste event van het seizoen. Vlak voor de start begon het te regenen en koos de equipe voor regenbanden. Andere deelnemers kozen juist voor slicks in de hoop dat de baan gedurende de race van een uur zou opdrogen. Vianen hierover: “De regenbanden waren de veilige keuze, omdat we race 1 eigenlijk alleen maar hoefden te finishen om kampioen te worden. Ook degene die tweede stond in het kampioenschap, Rob Nieman, ging voor regenbanden, de rest voor slicks”.

Equipe Mark Jobst- Oscar Vianen kampioen

Jobst deed de start van race 1 en ging er samen met Nieman vandoor. In ronde drie wist Jobst Nieman in de eerste bocht te passeren en liep daarna gestaag uit. Na een half uur ging de pitwindow open en besloot de equipe de regenbanden om te wisselen voor slicks. “Achteraf was de snellere keuze toch op slicks vertrekken”, zegt Jobst. ”Maar in dit soort omstandigheden blijft het toch een beetje een gok. Door onze bandenwissel konden we niet meer voor het podium gaan, maar het kampioenschap veiligstellen was toch het hoofddoel van deze race.” Uiteindelijk eindigde de equipe race 1 achteraan als vijfde, maar werd het kampioenschap inderdaad binnengehaald.

Op zondag was de laatste race van het seizoen en konden de kersverse kampioenen vrijuit racen. Vianen startte de race, maar in de opwarmronde was er weer een technisch probleem. “De aandrijfas schoot uit het differentieel en de race was eigenlijk over voordat deze was begonnen”, zegt Vianen. Oscar wist echter toch de pits te bereiken en door snel handelen van de monteurs kon Vianen toch starten. Met twee rondes achterstand was het kans op een podium voor de equipe echter verkeken. Jobst: ”Ja, het was een weekend met wat technische tegenslag. Uiteindelijk hebben we er het beste van gemaakt en zijn we de laatste race gefinished. Dat is toch een leuke afsluiting van het seizoen.”

Terugkijkend op het seizoen is de equipe tevreden met het eindresultaat. Jobst: “Het was heel leuk om dit seizoen met Oscar een equipe te vormen. De auto was het hele seizoen snel en we zijn alle races gefinished.” Voor Vianen was het zijn eerste volledige autosportseizoen en hij heeft dit seizoen een hoop geleerd. “In de Supercar Challenge merk je dat er serieus wordt geraced, dus de ervaring van dit seizoen ga ik zeker meenemen in de toekomst”, glimlacht Vianen.

Equipe Mark Jobst- Oscar Vianen kampioen

En de plannen voor Jobst voor volgend jaar? “Ik heb drie seizoenen met veel plezier geraced in de Zilhouette en eigenlijk wel alles gewonnen wat er te winnen viel. Twee keer kampioen in de Supercar Challenge en winnaar van de DRDO SP+ klasse. Volgend jaar wil ik daarom graag met iets snellers gaan racen. De uiterst succesvolle Zilhouette #461 met de Vaillant livery staat vanaf nu dan ook te koop”.

Equipe Jobst en Vianen bedankt hun sponsors en Zilhouette Racing, Raek Racing, Daan, Arjen en Arjan voor hun geweldige support gedurende dit seizoen. Foto's: Roel Louwers


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS