Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Jayden Post's weekend maakt interessante wending! Jayden twee maal naar podium met potente BMW M6 GT3

Uitgegeven door Frank Korsel • 19 oktober 2023 01:42

SPA-FRANCORCHAMPS – Ferry Monster Racing-coureur Jayden Post (18) heeft een veelbewogen Spa Racing Festival op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps achter de rug. In de vrije training van de BMW M2 CS Racing Cup maakte hij een heftige crash mee. De M2 was dit weekend niet meer te repareren, maar toch verlaat hij het circuit met twee welverdiende bekers. Na ontmoeting met Hein Koopman had Jayden nog een kans om mee te rijden in de Supercar Challenge in een potente BMW M6 GT. In beide races eindigde het jonge talent uit Rockanje op het podium.

Jayden Post en Bas Schouten podium


“Na een half uur in de auto ging het al mis. Het waren lastige omstandigheden, maar ik wilde graag zien wat voor rondetijden ik kon rijden in de regen, dat was voorspeld in de race. Bij het inkomen van Blanchimont raakte ik al een beetje op het groene, maar bij het uitkomen van de bocht kwam ik nog verder op het gladde groene gedeelte. Het was echt spekglad en ik verloor alle grip. Toen knalde ik hard de muur in. Eerst had ik nergens last van, maar toen de adrenaline wegviel kreeg ik allemaal pijn in mijn rug en schouders. In het medische centrum heb ik medicatie gekregen en vanaf dat moment was alle pijn weg.”

Na een kort overleg met zijn ouders was het duidelijk dat Jayden het liefst wilde racen en niet zonder lege handen huiswaarts wilde keren. Na veel telefoontjes naar andere teams of ze nog een gebruiksklare M2 hadden, bleef het stil, geen M2’s meer. Jayden liep door de paddock en liep daar Hein Koopman tegen het lijf, die hem vroeg of hij al een auto had gevonden. Jayden vertelde dat hij helaas nul op het rekest had gekregen en toen kwam Koopman met een interessant aanbod, hij had namelijk nog een BMW M6 GT3 staan. Toen Jayden werd gevraagd of hij daar in wilde rijden, hoefde hij niet twee keer na te denken.

Vluchtig regelde Jayden en zijn team alles met de organisatie om hem ingeschreven te krijgen bij de Supercar Challenge, waar hij vorig jaar ook al eens met succes in actie kwam. En iets meer dan een uur na zijn crash in de M2, nam Jayden plaats in de M6 GT3: “Dit was de eerste auto die ik reed waar ik downforce had. Ik wist niet wat me overkwam. Overal denk je dat je op de limiet zit, maar je kunt zoveel harder, niet normaal”, vertelde Jayden met een brede grijns. “Die eerste keer in die auto door Eau Rouge was niet te beschrijven. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik deze kans dit weekend heb gekregen”, gaat hij verder. “Omdat hij twijfels had over zijn gezondheid na de crash vroeg hij of Bas Schouten samen met hem de eerste race wilde rijden. Hij kwalificeerde zich op de vierde stek en begon vol goede moed aan de eerste race. Schouten startte de race en na een klein half uur nam Post het stuur over. “Ik reed gewoon mijn rondjes en het tempo was goed. Ik kwam als derde over de eindstreep en na contact met het team hoorde ik dat ik na een tijdstraf van iemand anders tweede was geworden”, lichtte Jayden toe.

Jayden Post

Voor de tweede race besloot Jayden de volledige zestig minuten voor zijn rekening te nemen: “Het gevoel van de eerste race was goed, dus ik durfde het wel aan om hem alleen te rijden. Na een uur vol snelle rondetijden, gevechten en veel leermomenten eindigde Jayden ook deze race als derde. Hij houdt aan een raceweekend dat na een half uur over leek, dus twee bekers over: “Het is een weekend met twee kanten. Aan de ene kant is het ontzettend balen dat mijn M2 nu in de kreukels ligt, maar aan de andere kant heeft het me ook weer iets heel moois opgeleverd.”

Aangezien de M2 echt goed in de kreukels ligt, blijft het de vraag of de auto voor het raceweekend in Assen wel op tijd af is: “Ik hoop dat Ferry het voor elkaar krijgt om de auto voor Assen weer op zijn eigen benen te laten staan. Ik hoop in de M2 te rijden en anders rij ik weer mee met de Supercar Challenge, ook dat is natuurlijk geen straf”, zegt Jayden lachend.

Het laatste raceweekend van Jayden vindt in het weekend van 27-29 oktober plaats op het TT-Circuit van Assen tijdens de Supercar Madness.

Jayden Post bedankt Bas Schouten, Ferry Monster & het hele team, Hein Koopman, zijn sponsoren en zijn vader en moeder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS