Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Mitchell van Dijk (15) schittert in Radical SR1 op Zandvoort in nieuwe Superlights Challenge: "Topweekend!"

Uitgegeven door Frank Korsel • 17 april 2024 22:01

HARDERWIJK – Mitchell van Dijk kende een bijzonder goed weekend in de Superlights Challenge tijdens de VRM Voorjaarsraces in zijn pijlsnelle Radical SR1. De vijftienjarige coureur uit Harderwijk reed samen met Alain Berg naar de overwinning in de laatste race van het weekend. De piepjonge autocoureur van Radical Motorsport blikt uiterst positief terug op het eerste weekend van het seizoen.

Radical Nederland Mitchell van Dijk


"Zandvoort is weer een redelijk nieuw circuit voor mij. Ik heb er één keer een track day gehad in de Radical en één keer in de Citroën C1 om mijn licentie te halen. Daarna hebben we trainingen gehad, het voelde allemaal goed, de auto had een beetje slappe dempers. Dus had de auto heel veel pitch bij het aanremmen en het gas geven, dat duikt heel veel, zowel naar voren als naar achteren. En we hebben daarna de auto verlaagd en de dempers harder gemaakt om het minder te maken", vertelt Mitchell deskundig over de afstelling van de auto. “Toen we dat hadden aangepast konden we ook later remmen, eerst begon de kont van de auto wat te zweven en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook hadden we eerst wat onderstuur, maar het team heeft hard gewerkt om dat op te lossen”, gaat hij complimenteus verder over zijn team.

Sinds dit jaar rijden de Radicals, Revolutions en Caterhams in hun eigen kampioenschap, waar ze vorig jaar nog meereden in de Supercar Challenge. Mitchell reed toen zijn eerste weekend tijdens Jack’s Racing Days en won de race toen op spectaculaire wijze. Toch is de Harderwijker blij met de stap naar een eigen kampioenschap: "We hoeven minder bezig te zijn met andere coureurs uit een andere klasse.”

“Eerst was je de hele tijd bezig een snellere auto voorbij te laten of een langzame auto in te halen. Nu kun je je gewoon focussen op soortgelijke auto’s en dat maakte het racen echt een stuk leuker. De laatste race had ik nog een hele mooie battle met Greaham (Hofmans, red). Voor de eerste plek in onze klasse. En helaas eindigde dat hij zich vervreemde en dat ik weg kon rijden. Maar anders hadden we waarschijnlijk een battle tot de laatste ronde van P1."

"Persoonlijk vind ik het rijden in een downforceauto zoals de SR1 heel vergelijkbaar met mijn ervaring in de kartsport, maar natuurlijk met extra downforce en fysieke uitdagingen. En wat betreft de toekomst, ik kijk echt uit naar de volgende race op Oulton Park in Engeland, waar we gaan racen tegen de Engelse SR1 Club. Het wordt een geweldige uitdaging, maar ik ben er klaar voor."

Alhoewel Mitchell pas vijftien jaar oud is, deelt hij zijn auto niet met een generatiegenoot: "Het is altijd heel gezellig met Alain”, begint Mitchell over de band met zijn ervaren teamgenoot Alain Berg. “Het is een hele snelle coureur die goed weet hoe de auto werkt en hoe je feedback moet leveren om de auto sneller te maken. Het is een veilige coureur en zal niet snel schade rijden.”

Het hele weekend was het equipe Van Dijk-Berg pijlsnel. In de vrije training reden ze in hun klasse al de snelste tijd en zette deze lijn voort in de kwalificatie. Met ruim een halve seconde voorsprong bemachtigde Mitchell pole position in zijn klasse.

"In de eerste race, samen met Alain, was het behoorlijk chaotisch met vier safety cars in de eerste helft van de race. We hadden wat problemen bij de pitstop, wat ons kostbare tijd kostte. Ondanks dat kon ik het gat naar de leiders dicht te rijden en uiteindelijk P6 algemeen en P1 in onze klasse te eindigen.”

In de tweede race kwam Alain Berg als tweede over de streep. De derde race was een sprintrace van 25 minuten, waarin Mitchell alleen reed. Hij had een goede start maar werd in de eerste bocht wat ingesloten. Toen kon hij snel weer naar voren komen en na een aantal spannende gevechten slaagde Mitchell erin om de leiding te nemen en als eerste over de finish te komen. “Het was echt een topweekend waarin alles goed leek te gaan. Ik ben echt tevreden met de resultaten."

Mitchell van Dijk Radical


Teambaas van Radical Nederland, Eddie van Dam, is ook groot fan de Radicals en de Superlight Challenge. Hij ziet de Radicals dan ook als perfecte opstapklasse voor jonge coureurs: "We zijn erg blij met de ontwikkelingen binnen Radical Nederland en de Superlight Challenge. Ons doel is om het aantal deelnemende SR1-rijders te vergroten en hen een platform te bieden om hun talent te tonen en door te groeien naar hogere klassen in de autosport. Dit jaar zijn we gestart met de Superlights Challenge om meer rijders aan te trekken en samen te werken met andere organisaties zoals VRM en de Prototype Cup UK. We streven ernaar om volgend jaar met minstens 20 auto's aan de start te staan en onze focus ligt op het creëren van een competitief veld waarin jonge rijders kunnen gedijen en groeien."

Mitchell bedankt de Superlight Challenge voor de organisatie, Radical Nederland, zijn ouders, opa’s en oma’s, zijn teamgenoot Alain Berg en zijn sponsoren. “Mijn ultieme doel is de 24 Uur van Le Mans”, benadrukt Mitchell van Dijk. Om daar te komen is er nog veel werk aan de winkel. Mitchell zoekt nog ondersteuning om zijn droom waar te maken.

Voor meer info neem contact op met:

Zoet Racing
Industrieweg 20-2
3846 BD Harderwijk
0031-(0)6-15013123
www.zoetracing.nl

Mitchell van Dijk wordt ondersteund door:
Reclame Sukses, Radical Nederland, Hotel restaurant Bachmuhle, A2B Logistics, F&M services en Zoet Racing

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS