Karting • GK4 Kartseries

Topper Sam Claes komt wat wedstrijdritme tekort maar pakt toch knappe podiumplaats in GK4 Kart Series

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2023 20:17

GENK – Gepokt en gemazeld in het karten richt veelvoudig kartkampioen Sam Claes zich tegenwoordig vooral op het begeleiden van jong talent, maar als hij dan weer eens zelf in de kart kruipt, is hij weer bloedfanatiek. De 29-jarige toppiloot uit Peer denderde zondag in Genk naar de derde plaats in de SuperShifter-klasse tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series. De schakelklasse bij de GK4 Kart Series groeit elke wedstrijd weer en kende weer een groot startveld.

Sam Claes

De derde positie in de Super Shifter betekende een mooi resultaat, zeker voor iemand die minder vaak in de kart zit als vroeger. Maar ja, voor Sam Claes telt alleen de winst dus had hij een dubbel gevoel overgehouden aan zijn derde plaats. “Ik mag wel tevreden zijn maar die winnaarsmentaliteit zal er altijd blijven, dus als het niet nummer één is, is het voor mij niet goed genoeg en ben ik niet helemaal tevreden. Ik rijd om te winnen en niks anders.”

Zo, dat is duidelijk. Tegelijkertijd realiseerde hij zich dat hij dat toch fraaie resultaat behaald op basis van pure, aangeboren snelheid en ervaring. “Ik heb ondertussen twee Mini-rijders die ik begeleid om hen zo snel mogelijk ervaring te laten opdoen. Daardoor schieten mijn eigen rijden en mijn eigen training erbij in. Maar die begeleiding van nieuwe talenten is super tof om te doen”, verklaarde Sam.

Toch was hij erin geslaagd de finale van poleposition te starten. Want na de derde plaats in de eerste heat, won hij de kletsnatte tweede. In de regen liet Sam zijn raceskills weer eens zien en won de tweede heat op fraaie wijze. “Helaas wilde de kart vlak voor de finale niet starten. Daardoor ben ik als laatste uit de pre-grid gereden. Met als gevolg dat ik iedereen heb moeten inhalen om net op tijd mijn startpositie te kunnen innemen.”

Hij vervolgde: “Ik was daardoor veel door het vuil gereden. Dat maakte de eerste ronden heel moeilijk. Na een tijdje werd het beter. Toen reed ik het gat dicht naar Thierry Delré, de nummer één. Helaas maakte ik twee ronden voor het einde een foutje waardoor twee rijders me inhaalden. Ik kon geen op dat moment vuist meer maken.”

Sam Claes

Zodoende moest hij zich tevredenstellen met de derde plaats. Hoewel dus geen P1 kon hij het resultaat enigszins relativeren. “Ik word dit jaar dertig en heb heel veel mooie wedstrijden gehad en heel veel mooie resultaten gepakt.” Bovendien geniet hij er op dit moment vooral van zijn kennis en ervaring over te brengen op die jonge piloten. Sam: “Dat is voor mij net zo mooi.”

Daarvoor werkt hij samen met Randy Nauwelaers en diens topteam SLC Karting, al vele jaren zijn steun en toeverlaat. “We gaan kijken wat ons dat brengt. Ik ben gestopt met het transportbedrijf. Ik heb me volledig op het karten toegelegd. Ik wil er echt iets leuks van maken. Ik heb er nu alle ruimte voor. We gaan proberen het zo goed mogelijk te doen. Een piloot die ik begeleid is een aanstormend talent. We hebben nu drie wedstrijden gedaan waarvan de laatste dicht bij de top vijf. Er is nog veel werk maar er zit wat in. Dat is leuk om te zien.”

Sam bedankt zijn vader, vrienden, SLC Karting voor alle ondersteuning, materialen en mogelijkheden.

Sam Claes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door PL8 Design, Derdaele Group, SLC Karting en STS Transport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS