Karting • GK4 Kartseries

Sem van der Heijden heeft reuzensprong gemaakt: weer podium, nu in NK IAME

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 maart 2023 10:20

MARIEMBOURG - Sem van der Heijden heeft afgelopen weekeinde op het circuit van Mariembourg een podiumplaats in het Nederlands Kampioenschap Karting weten te bemachtigen. De veertienjarige karter uit Etten-Leur werd razendknap tweede in de IAME X30 Junior-klasse tijdens de eerste ronde van het NK IAME. Hij deed zelfs mee om de overwinning. En dan te bedenken dat hij vorig jaar nog in de middenmoot reed.

Sem van der Heijden

“We gingen hard. In de kwalificatie had ik P2, daarin reed ik naar de eerste, tweede en eerste plaats in de heats in de finale werd ik tweede. Het was een sterk, moeilijk veld. Er werd hard gereden”, zei Sem. “We hebben hier een paar weken geleden nog getraind. Dat heeft goed uitgepakt.”

Het een enerverend weekeinde. Vooral de finale was pittig. Sem: “Ik moest aan de buitenkant starten. Daarna lag ik derde. Ik werd toen ingehaald door Anthony Bongartz. Na een paar ronden haalde ik hem terug in en lag ik weer tweede. Het gat naar de nummer één was niet heel groot. Toen heb ik met mijn teamgenoot Roberto Baas samengewerkt om naar de nummer één te rijden.”

Hij genoot van de samenwerking: “Echt heel vet. Roberto duwde me op en daardoor konden we het gat dichtrijden. De samenwerking gaat heel goed. We leren heel veel van elkaar. Ook over de setup en data. Na elke sessie bestuderen we met Sinan de data. Daar leren we echt heel veel van. Als Roberto sneller is dan ik, komt hij me voorbij en daar kan ik van leren. En andersom."

Deze keer pakte het voor Sem goed uit. In de finale streed hij continu om de overwinning. “Op een gegeven moment probeerde ik de nummer één in bocht één in te halen. Dat lukte net niet. Twee ronden later zat ik weer dicht op hem. Toen heb ik de kart in bocht drie naast de zijne gezet. Dat was misschien wel mijn mooiste actie.”

Sem vervolgde: “Ik heb toen twee rondes op kop gelegen. Daarna haalde hij me terug in. Hij duwde me door in bocht in en zat aan de binnenkant. Uiteindelijk is het een mooie podiumplaats geworden.”

Sem van der Heijden

Wat vooral opviel door zijn prestatie in Mariembourg was de enorme stap voorwaarts die Sem heeft gemaakt. Dit podium in Mariembourg was alweer zijn derde podium op rij na de GK4 Wintercup in Eindhoven end e afgelopen race in Strijen. "Vorig jaar reed ik in het middelveld, rond de twaalfde plek en nu pak ik een podiumplek. Het is heel vet om niet veel karts voor je te zien tijdens de race. En het is mooi om bij de startopstelling niemand voor je te zien. Nu hopen dat het in mijn volgende wedstrijd, het IAME Benelux-kampioenschap ook zo goed gaat”, aldus Sem.

De eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap wordt ook gehouden op het circuit van Mariembourg. "Een plek in de top tien moet wel lukken.”

Daar aan de start staan, is trouwens wel op één voorwaarde: dat hij goed presteert op school, het Munnikenheide College in Etten-Leur. “Ik krijg vrij op vrijdag als ik goed mijn best doe op school. Gelukkig gaat het goed, dus kan ik me ook goed focussen op het racen.”

Sem van der Heijden zoekt nog sponsoren om verder te kunnen groeien in zijn sport. “We zijn snel, maar als mensen me willen ondersteunen kunnen we nog verder vooruitgaan."

Sem bedankt zijn vader, WJS Racing, Willem-Jan en Sinan voor hun steun en begeleiding.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS