Karting • GK4 Kartseries

Sem van der Heijden draagt Nederlandse titel IAME op aan zijn overleden opa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 oktober 2023 17:36

MARIEMBOURG – De derde ronde van het Nederlands kampioenschap IAME was de bekroning van een sterk seizoen voor karttalent Sem van der Heijden. De veertienjarige coureur uit Etten-Leur verzekerde zich zaterdag op het circuit van Mariembourg van de titel door er met de dagwinst vandoor te gaan in de IAME X30 Junioren-klasse.

Sem van der Heijden

“Dit voelt goed!”, zei een uitgelaten Sem. “Het was een goed kampioenschap; het is leuk om te kunnen zeggen dat je Nederlands kampioen bent. Dat is fijn. We hebben dit seizoen ook veel en hard getraind. Heel mooi om het kampioenschap en mijn tijd bij de Junioren zo af te sluiten.”

Sem van der Heijden gaat komend seizoen uitkomen in de X30 Senioren-klasse. Zijn racedebuut in die klasse maakt hij echter nog dit seizoen. En wel op het WK IAME! “Dat moet omdat ik op 20 oktober 15 word en een paar dagen later begint het NK”, legde Sem uit, die zorgt dat hij goed voorbereid aan de start in Portimão verschijnt.

“We hebben al een paar keer een Senior-kart getest en dat ging heel goed. Dat mijn debuut bij de Senioren op het WK is, vind ik wel leuk. Ik heb er heel veel zin in. Ik ga er veel leren van anderen. We gaan er iets moois van maken. Gewoon volle bak ervoor gaan, zoals altijd.”

Zijn raceweekeinde in Mariembourg was daar een goed voorbeeld van. Want Sem legde een enorme strijdlust aan de dag. Die leverde hem dus de dagwinst op. “Ik werd eerste in de kwalificatie. In race één werd ik tweede omdat ik in de laatste ronde werd ingehaald en in race twee werd ik ook tweede, maar werd ik als zesde geklasseerd door een ingeklikte bumper.”

Dat laatste was hem overigens een raadsel. “Waar ik die ingeklikte bumper heb opgelopen, weet ik niet. Nou ja, niks aan te doen. In de finale moest ik van P4 starten. We hadden een herstart. Waarom precies weer ik niet. Ik heb niks gezien. Er zal achter me iets gebeurd zijn. De tweede start was iets minder goed dan de eerste, maar ik kon goed meekomen en ging daarna volle kracht vooruit. Ik haalde snel rijders in. Ik heb niet achteromgekeken. Alleen maar naar voren.”

Sem van der Heijden

Hij werkte slim samen met een concurrent. “We hebben elkaar rondenlang opgeduwd zodat we een groot gat achter ons hadden. In de laatste rondes begonnen we te battelen. Dat was wel gaaf. Ik wist dat als er iets zou gebeuren ik nog speling had door het gat achter me.”

Hij vervolgde: “Ik haalde hem in bocht één in en daarna heb ik een ronde de meeste bochten verdedigd. Hij gaf me een paar keer een zetje en in de laatste bocht kreeg ik een harde zet. Daardoor schoot ik rechtdoor en kwam hij als eerste over de streep. Maar door zijn klap tegen mijn kart, had hij een ingeklikte bumper en kreeg hij straf voor onsportief rijgedrag, dus een straf van twee keer vijf seconden. Zo ben ik eerste geworden en Nederlands kampioen!”

Komend weekeinde heeft Sem de laatste clubrace in Strijen. “En daarna het WK in Portimão, als Senior. Als laatste heb ik nog een wedstrijd in de GK4 Kart Series, in Genk. Die rijd ik weer als Junior, om het kampioenschap te kunnen afmaken. Ik sta tweede. Er komen dus nog een paar mooie wedstrijden aan!”

Sem van der Heijden bedankt zijn vader, moeder, WJS Racing, Willem-Jan Schoots, Sinan van de Raad, zijn sponsor Relyon en zijn vriendin Romy. Maar in het bijzonder zijn opa. Sem: “Deze race was voor mijn opa, die is een paar weken geleden overleden. Hij heeft dit niet meer kunnen meemaken helaas.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS