Karting • GK4 Kartseries

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 april 2024 17:45

MARIEMBOURG – ‘Zo vader, zo zoon’, heet het gezegde, of ‘zo moeder, zo dochter’, maar blijkbaar is het ook ‘zo broer zo zus’. Want waar haar broer Kevin succesvol is in de kartsport doet Roxanne Lantinga dat ook. De pas veertienjarige kartster uit Uithuizen won zaterdag met een clean sweep de eerste ronde van de GK4 Kart Series in de IAME Senioren-klasse. Ze won de kwalificatie en alle drie de races!

Roxanne Lantinga en Team


“Dit is echt niet normaal”, jubelde een dolblije Roxanne kort na de finale. “Alle races gingen lekker dit weekend. De kwalificatie ging meteen erg goed.” Daarmee had ze de basis gelegd voor een ronduit uitstekend weekeinde op het ciruit van Mariembourg. Al was die poleposition een kleine verrassing geweest.

“Gisteren bij de trainingen moesten we nog wel wat snelheid zoeken. We kwamen in een paar bochten wat tekort. Ik moest ook heel erg wennen aan de nieuwe band. Ik had nog nooit met deze Apex gereden. Gelukkig werkten ze goed tijdens de kwalificatie en heb ik meteen de snelste tijd kunnen rijden. Dat heb ik zo kunnen doorzetten naar de finale. Dat is supermooi natuurlijk.”

Wat haar prestatie misschien nog wel mooier maakte, was dat ze een veld met negentig procent jongens had geklopt. Een mooi voorbeeld van Girlpower! “Heel het veld moest achter een meisje staan”, zei ze met een brede lach. “Dat vonden de jongens vast niet leuk.”

Met haar overwinning liet het talent zien dat racen in het bloed zit bij de Lantinga’s. Haar oudere broer Kevin won al menige kartwedstrijd. Nu is Roxanne dus ook een racewinnaar. “Het zit zeker een beetje in de familie. Bij het NK reed Kevin eerder dit seizoen al flink vooraan. Bij de Euro Series rijdt hij ook vooraan.”

Haar overwinning op de Zuid-Belgische piste betekende Roxanne’s eerste zege bij de Senioren. “Het is supermooi dat dat gelukt is. Na de kwalificatie wist ik dat het goed moest kunnen komen.”

En dat zorgde stiekem voor toch wel wat druk, bekende ze. “Voor de eerste race was ik erg zenuwachtig. Mijn monteur heeft me toen uitgelegd hoe ik zo tactisch mogelijk kon rijden. Dat heeft me wel geholpen, want ik heb bij de start een groot gat kunnen slaan en heb daarna kunnen wegrijden. Dat is fijn natuurlijk.”

Nadat ze ook de tweede race op haar naam had geschreven, slaagde ze erin een gat te slaan in de finale - waarvan de uitslag het dagklassement bepaalt. “Ik kon na de start niet meteen wegrijden, dus de eerste paar ronden waren erg spannend. Ik zat vol adrenaline. Een rijder stuurde een beetje op me in en dat gaf nog meer adrenaline natuurlijk. Daarna heb ik de wedstrijd netjes kunnen uitrijden. Al kwam ik met trillende handen terug in de pits.”

Haar overwinning in Mariembourg gaf Roxanne’s zelfvertrouwen natuurlijk een ferme boost. Daarvan hoopt ze de komende race, de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap, te kunnen profiteren. Die wordt gehouden op het circuit van Ostricourt in Frankrijk. Roxanne: “Daar heb ik al een keer eerder gereden, dus dat moet goed komen. Het is er wel erg intensief, al dat rijden over de kerbs. Dat doet pijn aan je lichaam. Ik heb geen idee waar ik zal staan, maar de A-finale moet sowieso wel lukken.”

Naast het Benelux-kampioenschap en de GK4 Kart Series rijdt Roxanne dit seizoen ook nog een paar wedstrijden van de Euro Series. Hoe die zullen gaan, is nog even afwachten, maar één ding was zeker: “Dit smaakt naar meer!”

Roxanne bedankt haar monteur Luca Griggs, haar broer Kevin, team KCR, haar ouders en familie.

Roxanne Lantinga zoekt nog bedrijven die haar willen ondersteunen op haar weg naar de top. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS