Karting • GK4 Kartseries

Roselyn Heinicke (8) kart als enige meisje tussen de jongens in de Mini-Rookie; in de slipstream van teamgenoot Levin Barbier naar voren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2023 17:31

MARIEMBOURG - Als enige meisje is Roselyn Heinicke een opvallende deelnemer aan de Mini Rookie-klasse van de GK4 Kart Series. De achtjarige Amsterdamse racet amper twee jaar en heeft dit seizoen een opvallende progressie doorgemaakt. De afgelopen weekeinden racete de snelle jongedame in het Belgische Mariembourg tijdens de vijfde ronde van het GK4-kampioenschap en bij de derde en laatste race van het NK IAME. Ze maakte een mooie leercurve mee en de top tien komt in beeld, Daarin trekt ze zich op aan haar ervaren teamgenoten Levin Barbier die in dezelfde klasse meedoet om de prijzen en ook van Priam Bruno, die onlangs vice-kampioen in de IAME Benelux Series werd.

Roselyn Heinicke

“Het ging wel goed. Wel jammer dat ik in de laatste race een straf kreeg. Ik was tijdens het formeren met twee wielen uit de corridor gekomen”, verklaarde de jonge Amsterdamse uit IJburg, die ook pech had in de eerste race. “Ik ging van de baan. Dat kwam omdat iemand stond vol op de rem ging staan en ik daardoor vol over de kerbstone moest.”

Dat ze uiteindelijk in de finale een straf kreeg, hielp haar natuurlijk niet. Zo kon ze niet alles uit haar weekeinde halen, maar als ze met haar sterke manier van rijden iets duidelijk maakte, is het wel dat ze in amper twee jaar veel stappen heeft gemaakt als coureur.

“Karten is een beetje als autorijden. Ik reed voor het eerst op een parkeerplaats. Dat vond ik heel leuk. En ik kon heel snel gaan”, zei Roselyn. Haar vader weet het nog goed: “Optrekken remmen, pionnetjes uitzetten. Ik heb zelf vroeger gekart, vandaar.”

Vader Rody keek met trots naar de verrichtingen van zijn dochter. “Het begint te komen nu. Het is een kwestie van meters maken. Als ik in een huurkart ga hou ik haar niet bij.” Roselyn: “Ik heb het meest geleerd van teambaas Kevin Barbier. Ik vind het leuk om tegen andere mensen te racen. Dan kan ik leren in te halen. En het is leuk om de jongens te verslaan, want ik ben het enige meisje bij de Mini Rookies. En ik heb een paar jongens ingehaald. Dat was leuk.”

Roselyn Heinicke Levin Barbier

Heinicke senior: “Het is zeker ook spannend. Ik kan niet meer ingrijpen als er iets gebeurt. Helaas kreeg ze vandaag een straf. Maar daar wordt ze sterker van, ze moet er mee leren omgaan. Er komen zeker nog meer tegenslagen. Dat hoort erbij. Het is pas haar vijfde echte wedstrijd. Ik vond de eerste race wel spannend. Nu is het meer normaal geworden.”

Bij het NK IAME, ook op Mariembourg, was er een verdere opwaartse lijn te zien. De rondetijden vlogen omlaag en het gat met de rijders voor haar wordt steeds kleiner. In de finale wist ze zich op te werken naar de twaalfde plaats, net buiten de top10.

Binnenkort heeft Roselyn, die gesteund wordt door Trendy Candy uit Hasselt, weer een race, de laatste ronde van de GK4. Die wordt ook gehouden op het legendarische circuit van Genk. Daar doet ongeveer hetzelfde veld mee, weer ze. Roselyn keek ernaar uit. “Dit is één van mijn lievelingscircuits. Het is gewoon een leuk circuit.”

De ambitie voor de komende jaren is groot. Heinicke senior: “We hopen het WSK in Italiė te rijden. Daar moet ze wel eerst de snelheid voor hebben. Om vast aan de banen in Italië te wennen, gaan we volgend jaar al IAME Series Italië rijden.”

Waar Roselyn op een parkeerplaats haar eerste meters in een kart maakte, gold dat toevallig ook voor haar teamgenootje Levin (10). “Ik vind de snelheid leuk. Alleen de eerste plek telt voor mij. Ik wil alleen maar winnen”, zei hij overtuigd. “De vibratie van de motor in de stoel vond ik heel leuk.” Er was nog een gelijkenis: zijn papa heeft ook gekart. “En mijn oma ook”, wist Levin. “Zij was tweede bij het EK en zesde bij het WK bij de vrouwen op Le Creusot in Frankrijk.”

Roselyn Heinicke team Barbier racing

Nu heeft de vader van Levin een eigen kartteam, Barbier Racing Performance, en dus heeft Levin de perfecte omgeving om een karttopper te worden. Daarvoor doet hij dit seizoen onder andere mee aan het NK, de GK4 Kart Series, het IAME Benelux-kampioenschap en een race van het WSK. “Met veel snelheid iemand inhalen in de bochten vind ik het mooiste. De motoren van papa zijn heel goed. Af en toe zijn de concurrenten agressief. Maar ik vind het gevecht leuk. En ik wil zoveel mogelijk winnen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS