Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Mooie gevechten en close racing op Zandvoort bij veelbelovend debuut Sen Roodenburg in Ford Fiesta Sprint Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 april 2022 12:49

KROMMENIE -De stap van karting naar de autosport bleek best groot te zijn, maar talent Sen Roodenburg liet zich niet gek maken. De 17-jarige coureur uit Krommenie maakte afgelopen weekend op Circuit Zandvoort zijn autosportdebuut in de Ford Fiesta Sprint Cup. Roodenburg, uitkomend voor het topteam van Bas Koeten Racing, ging ondanks het gebrek aan ervaring de strijd aan met de concurrentie. Het leverde hem bijna het podium op in zijn allereerste race. In de tweede wedstrijd van de dag kende hij een goede inhaalrace.

Ford Fiesta Sprint Cup Sen Roodenburg

Afgelopen weekend vonden op het circuit van Zandvoort de VRM Voorjaarsraces plaats. Met wisselende weersomstandigheden was het niet alleen voor de aanwezige fans soms even omschakelen, maar ook voor de teams en coureurs. Zeker als je zoals Sen Roodenburg je debuut maakt in de autosport: “Het was grote stap, maar ik heb in eerste instantie allemaal op me af laten komen. Als ik iets niet wist, kon ik het mijn team of de engineer vragen.”

Roodenburg kwam tijdens de tests op vrijdag niet in actie, hij had namelijk al op maandag de Ford Fiesta aan de tand kunnen voelen. Op zaterdag stond de eerste training op het programma voor Sen: “Dat was in de regen, toen moest ik wennen, maar het ging best okay. Ik was de vierde Nederlander en dat was prima. Mijn rondetijden werden steeds sneller en sneller.”

Sen Roodenburg

Ook in de tweede sessie ging de jonge coureur uit Krommenie er als een raket vandoor: “In de tweede sessie was het droog en het ging het weer een stapje sneller. Op het einde van de middag was de kwalificatie in het droog. Ik kon een competitieve rondetijd neerzetten. Ik was vijfde Nederlander en daar was ik zeer tevreden mee.

Gelijk van polepositie!
Vanwege de reversed grid moest Sen de eerste race uit zijn carričre van de eerste startpositie beginnen. Het was dan ook even billenknijpen voor de scholier: “Ik had daarvoor pas één proefstart gedaan, maar mijn start niet eens zo slecht. Ik verloor 1 plekje, maar daarna kwamen die snelle jongens me voorbij. Het was pas mijn eerste race en ik had nog niet vertrouwen om helemaal op de limiet te rijden. Die moest ik nog vinden, maar ik wilde ook niet crashen. Ik wilde perse de finish halen in mijn eerste race. Dus ik heb mijn race goed opgebouwd. Ik eindigde net buiten het podium.” Hij eindigde die op een knappe zesde positie, iets wat maar weinig hem na doen tijdens hun eerste autosportrace.

Met hetgeen wat de snelle Zaankanter geleerd had, dook Sen de tweede race in. “De tweede race was echt niet normaal. Ik startte negende. Ik had een slechte start en ik schoot eraf bij de Audi S-bocht. Dus ik verloor flink wat posities. Ik was teruggezakt tot P14.”

Sen Roodenburg

Daarna besloot Sen er eens goed voor te gaan zitten. En wonder boven wonder haalde hij maar liefst vijf auto’s in: “Ik was verbaasd! Ik heb in totaal pas vijf keer gereden in de auto, en dat is niet heel veel. Dat ik al zo snel progressie zou maken had ik niet verwacht. Ik reed tijden voor de top vijf. Dat geeft me vertrouwen voor de volgende races. Ik ben zeker blij en ik ga dit jaar veel leren. Mijn debuut was in ieder geval goed. Ik denk dat het beter is dan verwacht met P6 in de eerste race en P9 in tweede race. Als ik in de tweede race niet zo’n slechte start kende, had er nog meer ingezeten. Dat weten we nu en ik ga met vertrouwen naar de volgende race.”

Sen Roodenburg wil graag de volgende mensen en zijn sponsoren bedanken: Quintes Verzekeren en risicobeheer, Geijsel Hypotheken, RoFiNa, Era Richmen (schrijver van boeken), zijn ouders en familie, de Johan Cruijff Academy, Bas Koeten Racing en Jari Benschop.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS