Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Gianni van de Craats sluit zijn seizoen af zoals het begon: eindelijk weer een zege: "Heel mooie race"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2022 12:50

ASSEN – Gianni van de Craats heeft het slotweekeinde van de Ford Fiesta Sprint Cup afgesloten zoals hij het seizoen is begonnen: met een topresultaat. Hij won Divisie 1 tijdens de eerste race op zaterdag. De zestienjarige Harskamper was er dan ook dik tevreden mee. Dat hij een dag later genoegen moest nemen met de vijfde plaats overall en vierde in Divisie 1 kon hij dan ook best accepteren.

Gianni van de Craats

Nu het seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup erop zit is een terugblik op het seizoen logisch. Gevraagd naar zijn gevoelens over dat seizoen nam Gianni het woord ‘wisselvallig’ in de mond. “In het begin van het seizoen ben ik supersterk gestart. De eerste race in Zandvoort won ik meteen. Ook in het tweede weekend zat ik er goed vooraan bij. Daarna werd het minder. We hebben veel pech gehad.”

Gianni moest tot afgelopen weekeinde wachten om weer een beker voor de zege in ontvangst te kunnen nemen. Daarmee had hij zichzelf verrast, maar zeker ook de concurrentie. Want in de openingsfase van deze race op zaterdag had het er helemaal niet naar uitgezien dat de talentvolle coureur van Bas Koeten Racing op het podium zou belanden.

Want vooraan woedde een hevige strijd om de podiumplaatsen terwijl Gianni vanaf de elfde plaats zich naar voren moest zien te werken. En inderdaad, daar slaagde hij uitstekend in. Al deed hij het ogenschijnlijk onopvallend, plaatsje voor plaatsje.

Gianni van de Craats

Het werd nog even penibel toen hij tijdens die gestage opmars in aanraking kwam met Philippe Huart. Wonder boven wonder bleef dat voor beiden zonder gevolgen. De snelle Gelderlander hield het hoofd koel, klopte Huart en toen hij voorbij het zwart-witgeblokt stormde, prijkte er een fraaie én dik verdiende P2 achter zijn naam. Na de race kreeg winnaar Sen Roodenburg een tijdstraf, waardoor Gianni promoveerde naar P1.

“Het was een heel mooie race”, was de logische reactie van Gianni. “Ik moest van de elfde positie komen. Gaaf dat ik dan nog als eerste eindig bij de Junioren.” Een mooi extraatje was dat hij zo een hele hoop zelfvertrouwen had opgedaan voor de tweede race van het weekeinde en de laatste van het seizoen.

Daarin liet Gianni een dag later opnieuw een mooie opmars zien. Weer van elf gestart, stokte die deze keer op positie vijf. Niet verkeerd, maar het had best beter gekund wist Gianni. “Omdat ik problemen had met mijn versnellingsbak”, verklaarde hij. “Maar van elf naar vijf is nog best goed, dus ik mag niet klagen.”

Gianni van de Craats

Gianni eindigde knap als vierde in de eindstand in Divisie 1 van de Ford Fiesta Sprint cup van 2022. Nu de laatste race van de Cup is verreden begint voor Gianni de winterstop. En kan hij zich gaan focussen op volgend seizoen. Wat 2023 hem gaat brengen, dat wist hij zondag nog niet. “We hebben een aantal opties. We gaan het rustig eens bekijken.”

Gianni van de Craats bedankt zijn ouders, sponsor Polskamp, zijn supporters en Bas Koeten Racing voor hun steun.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS