Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Calvin de Groot scoort sensationele eerste overwinning in Ford Fiesta Sprint Cup in Zandvoort: "Fantastische race!"

Uitgegeven door Frank Korsel • 16 april 2024 19:20

ZANDVOORT – Calvin de Groot (20) uit het Noord-Hollandse Hoorn kende afgelopen weekend een geweldig raceweekend op het circuit van Zandvoort tijdens de VRM Openingsraces in de Ford Fiesta Sprint Cup. De coureur van Oeste Racing won de tweede race van het weekend, nadat hij in de eerste race ook al sterk reed. Hierin eindigde hij op de vierde positie in het algemeenklassement en betrad hij het juniorenpodium. Calvin was al tevreden na de eerste race, maar kon zijn geluk niet op na zijn spectaculaire overwinning op het Formule 1-circuit van Zandvoort.

Calvin de Groot

Een jaar geleden reed Calvin zijn eerste race op de Ford Fiesta Sprint Cup op het circuit van Zandvoort. Toen eindigde hij al op de vierde en de tweede positie, maar kende overall en lastig seizoen met ups-and-downs: "Afgelopen jaar hebben we een aantal uitdagingen gehad op het circuit. We hebben momenten gehad waarop de snelheid ver te zoeken was en het niet altijd liep zoals we hadden gehoopt. Maar we hebben veel geleerd van die ervaringen. We hebben al die dingen die we afgelopen seizoen misten genoteerd, opgeschreven en verbeterd. Dit jaar zijn we vastbesloten om sterker terug te komen en te laten zien wat we hebben geleerd. Daarom is er ook maar één doel voor dit jaar: kampioen worden", vertelt hij met een geniepige glimlach op zijn gezicht. Het doel is duidelijk en de eerste stappen naar dit doel zijn dit weekend al gezet.

"We hebben dit weekend een ontzettende team effort geleverd. We hebben op zaterdag in de kwalificatie een auto gehad die het iets minder goed deed, die zag de muur van dichtbij", vertelt hij over het lot van de auto van zijn teamgenoot Sonny Gavarert. “En we hebben het team samen de auto klaargemaakt. Maar ook mijn auto, waar we nog een versnellingsbak hebben moeten vervangen. Dus we hebben alles samen gedaan", vertelt Calvin trots over zijn team. In de kwalificatie stormde Calvin naar de vierde positie en moest hij de races ook twee keer vanaf P4 aanvangen.

"De eerste race was ontzettend goed aan het begin”, steekt Calvin vol enthousiasme van wal. “Ik heb nog nooit zo hard gereden. We zaten met drie jongens binnen een tiende qua rondetijd aan het begin. Iedereen ging echt ontzettend hard, dat voelde gewoon goed. Uiteindelijk ging het steeds wat minder en begon de auto met glijden omdat de banden te warm waren, maar omdat iedereen hier last van had ondervonden we er geen nadeel van.” Na een spectaculaire race passeerde Calvin de eindstreep als vierde. In het junior-kampioenschap mocht hij als derde mee naar het podium.

Na deze race had Calvin niet veel tijd om weer bij te komen. Enkele uren later begon hij al aan de tweede race van de dag en vertrok hij opnieuw vanaf P4. “We hadden een supergoede start. Ik pakte al direct de derde positie. Hierna werkte ik me naar voren en dat ging eigenlijk best lekker”, begint hij opgetogen over zijn triomftocht. Hierna werkte hij zich snel naar de voorkant van het veld en nam hij na een spannend gevecht de leiding over in de achtste ronde. De koppositie gaf hij nooit meer uit handen en kwam met een mooie voorsprong over de eindstreep. Hij hield zijn teamgenoten Nicolas Bever en Mathias Ronzani achter zich.

Calvin kwam al twee keer eerder als eerste over de eindstreep, maar raakte hij de overwinning later weer kwijt. Ook deze keer blijkt maar weer dat driemaal scheepsrecht is toen Calvin de eindstreep als eerste passeerde. Samen met zijn vader Mark vierde hij de sensationele overwinning: “Nu telt hij echt”, zegt Calvin opgelucht nadat hij een flinke zucht uitslaat. “Het is geweldig om dit samen met het team te kunnen vieren. Ik ben erg blij en natuurlijk opgelucht. We hebben al heel vaak laten zien dat er potentie is en dat de snelheid er echt in zit, maar het is fantastisch om te zien dat het er nu ook echt uitkomt.”

Calvin de Groot

Calvin werkt niet alleen hard op de baan, maar is ook buiten de baan hard bezig om ook het financiële plaatje rond te krijgen. Zo werkt het team samen met Ford Vermeire uit het Belgische Knesselare om alle materialen voor de auto te krijgen: “Zij voorzien ons van alle nodige onderdelen. Dus dat wij ook onderdelen die je niet los kan bestellen, wel los kunnen krijgen. En dat we alles in detail goed kunnen hebben. Dus daar hebben we ontzettend veel support van. Dat is super."

"Afgelopen jaar hebben wij niet alleen een stap op het circuit gemaakt, maar ook daarnaast op het gebied van sponsoren. Dus de sponsorgroep is ontzettend uitgebreid en hebben we veel enthousiaste mensen weten te overtuigen. Daardoor staan we er dit jaar goed in." Toch zoekt Calvin nog wat financiële support om te zorgen dat hij het hele seizoen kan rijden.

Calvin kijkt ook al naar de toekomst en ziet verschillende mooie opties om zijn carričre voort te zetten: "De NXT Gen Cup biedt opwindende mogelijkheden voor de toekomst van de autosport. Tijdens onze testsessies die we daar reden, domineerden we en ik geloof sterk in de potentie van elektrisch racen. Ook verkennen we opties zoals de Clio Cup, wat nieuwe uitdagingen en kansen met zich meebrengt. We zoeken naar partners die ons avontuur willen ondersteunen, omdat we geloven dat we op meerdere fronten succesvol kunnen zijn."

Calvin bedankt zijn ouders, team, vrienden, familie, sponsoren en de marshals die het racen dit weekend mogelijk hebben gemaakt.

Calvin de Groot wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Bedrijfsunits.nl
He-Rho Bouw & Schoonmaak
MichelDoorn 24uurs ontstoppers en Rioolbeheer
Cornelis carrosserie
Vitasys
Etlon BV
Inqar Adrie Jonk autoverhuur
Zooo Nutrition
IT Studio Hoorn
Digital Signage Shop
Informar
RDGrowth Financial Services
Van Der Putten Automotive
Tuatara Sim Racing Gloves
Syco Racing Radios
ORGB opleidingen
Fortune Coffee West-Friesland
Auto Service Enkhuizen
NM Automotive

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS