Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Sen Roodenburg maakt zich op voor allesbeslissende finale in Assen na belangrijk weekend in Spa: "Alle vertrouwen in"

Uitgegeven door Frank Korsel • 23 oktober 2022 19:33

Spa-Francorchamps - Sen Roodenburg scheurde in zijn blauw-witte Ford Fiesta van het team van Bas Koeten Racing op het circuit van Spa-Francorchamps weer met flinke snelheid over de zeven kilometer lange piste door de Belgische Ardennen. In wisselende omstandigheden hengelde de 18-jarige coureur in de tweede race van het Spa Racing Festival-weekend weer een belangrijk podium binnen. Nadat de autocoureur uit de Zaanstreek bij de vorige race in Zandvoort een monsterscore behaalde, kan hij bij de komende race op het TT-circuit in Assen zijn seizoen mooi afsluiten.

Sen Roodenburg Spa Francorchamps

Eerder dit jaar scoorde Roodenburg op het Circuit van Zolder zijn eerste podium in de Ford Fiesta Sprint Cup. Hierna nam hij dit momentum mee naar het circuit van Spa-Francorchamps waar in juli ook al flink werd gestreden om de punten. Roodenburg mocht tot twee keer toe het hoogste treetje beklimmen. Ook tijdens de Jack’s Racing Days op het TT-circuit van Assen scoorde hij een belangrijk podium. Na een lange zomerstop sloeg Roodenburg op het circuit van Zandvoort direct weer keihard toe door twee overwinningen op zijn naam de schrijven. Dit allemaal in de Divisie 1 klasse. In het algemeen klassement scoorde Roodenburg tot aan afgelopen weekend twee overwinningen en daarnaast nog drie andere podia.

Op het circuit van Spa mocht Roodenburg zijn opwachting maken. Al op vrijdag bleek dat het een chaotisch weekend zou worden. Het regende pijpenstelen en de condities waren verraderlijk. “De omstandigheden waren erg lastig. Er was ook een grote performance gap tussen verschillende coureurs, het kwam dus voor dat je ineens iemand voor je had die je eigenlijk blokkeerde.

De kwalificatie was volgens Roodenburg heel erg chaotisch. “We stonden vlak voor de start van de kwalificatie op slicks omdat de baan best snel aan het opdrogen was, maar toen was er ineens een wolkbreuk. Ik heb het nog nooit zo hard zien regenen. Toen reden we uiteindelijk naar buiten, een outlap kost je op Spa al vier minuten en toen kwam er halverwege mijn snelle ronde een rode vlag. Ik had dus nog geen enkele getimede ronde neergezet, maar we waren wel al zeven minuten van de tijd verloren. Toen hadden we nog slechts 12 minuten over. Ik kon uiteindelijk drie rondjes rijden en toen kwam er weer een rode vlag. Mijn tijd was goed voor P2 algemeen en P1 in Divisie 1.”

Sen Roodenburg

Een goed begin is het halve werk, maar voor de eerste race wordt altijd het reversed grid principe gehanteerd. De eerste vijf Belgen en de eerste vijf Nederlanders wisselen van positie, en dit hield in de Roodenburg vanaf de tiende positie moest starten in regenachtige omstandigheden: “In de eerste race werd ik van de baan afgereden door een Mazda. Hij reed op slicks en we reden op regenbanden. Ik was van P10 naar de eerste plek gereden, toen kregen we een VSC op de baan. Iedereen na Eau Rouge ging op zijn gas omdat er één marshal was die al op groen had gedrukt, dus iedereen dacht dat we verder konden rijden. Na de VSC lag ik weer op P8 en zat er midden in ons veld een Mazda. In eerste instantie liet hij iedereen voorbij, maar daarna reed hij met ons mee. Hij reed op slicks en verloor in de regen de controle over zijn auto.” Dit was voor Roodenburg zeker geen wedstrijd om over naar huis te schrijven, hoewel hij zelf geen aandeel had in het verloop van de race.

“In de tweede race startte ik als vijfde”, zo vertelde Roodenburg na afloop van de race. “Maar ik schoof al snel op naar de derde plek en ik heb daar bijna de hele wedstrijd gelegen. Ik werd eventjes ingehaald door Senna (van Soelen, red), maar ik nam de positie al vrij snel weer over. Het laatste rondje was wel erg spannend, toen zaten Tomas De Backer en Alan Czyz achter me. In de busstop zaten Czyz en ik aan de linkerkant en De Backer verremde zich en sneed de chicane af, maar hij kreeg hier geen straf voor. Uiteindelijk kwam ik als tweede over de eindstreep.”

Sen Roodenburg Ford Fiesta Sprint Cup Spa Racing Festival 2022

Op het moment suprême beloonde Roodenburg zichzelf en het team met een belangrijk podium. Hierdoor gaat hij nog altijd aan de leiding in het Divisie 1-klassement en heeft hij de achterstand op De Backer in het algemeen klassement zo klein mogelijk weten te houden. In het laatste weekend van oktober krijgt Sen nog één kans om alles uit zichzelf en de 150PK sterke Ford Fiesta te trekken op het TT-circuit van Assen. “Ik vind Assen een hele leuke baan, de vorige keer ging het heel erg goed. In de tweede race had ik toen wat ongeluk omdat ik van de baan werd gereden. Ik heb er volle vertrouwen in, we strijden algemeen en in Divisie 1 om het kampioenschap dus we gaan er met volle moed in.”

“Ik wil graag mijn sponsoren Quintes Verzekeren en risicobeheer, Geijsel Hypotheken, RoFiNa, Era Richmen (schrijver van boeken) bedanken, Bas Koeten Racing en ook mijn ouders en familie en alle aanhang die weer is komen kijken.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS