Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Gianni van de Craats vecht zich knap naar voren, maar valt net buiten het podium op Circuit Zandvoort

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 oktober 2022 11:35

Zandvoort – Gianni van de Craats heeft tijdens de Trophy of the Dunes op Circuit Zandvoort net geen podium in zijn klasse kunnen scoren. De coureur uit Harskamp, uitkomend voor Bas Koeten Racing, eindigde op de vierde en vijfde plaats in Divisie 1 van de Ford Fiesta Sprint Cup. Veel had te maken met een frustrerende kwalificatie, waardoor Gianni zich in beide races naar voren moest knokken. Maar hij liet zien over de nodige vechtlust te beschikken en posities goed te kunnen maken.

Gianni van de Craats

Het was geen gemakkelijk weekend op Circuit Zandvoort met wisselende omstandigheden. “Na afloop van de trainingen op zaterdag hadden we mixed feelings. De ene keer ging het goed, de andere keer niet. Het was ook steeds nat, droog, nat, droog. Als coureur schakel je redelijk automatisch om naar andere omstandigheden, maar het maakt het niet makkelijker.”

“In de trainingen hadden we het nog niet helemaal goed voor elkaar en zat ik in het middenveld”, vervolgt Gianni. “In de kwalificatie hadden we het al iets beter voor elkaar, maar ik had een aantal keer last van verkeer op de baan. Daardoor kwam ik niet verder dan de 11e tijd en dat was best frustrerend. Dan moet je in de races van ver komen.”

Gianni van de Craats op de plek in de pitbox van Max Verstappen

Leuk details: het team van Bas Koeten Racing stond in de pitbox die door Red Bull Racing was gebruikt tijdens de F1 Grand Prix van Nederland. Zo stond de Ford Fiesta van Gianni op de plek die Max Verstappen gebruikte tijdens de afgelopen F1 GP. Nu sleutelden de monteurs van Bas Koeten Racing er aan de Ford van Gianni om de juiste afstelling te zetten voor de eerste race, die onder wisselende omstandigheden zou plaatsvinden.

Tijdens de eerste race was het circuit half nat half droog. “Het was even zoeken naar de goede snelheid. We hebben een paar dingen aan de auto veranderd en dat was even wennen. Ik heb een paar posities goed kunnen maken en kwam op P8 over de finish. In mijn klasse betekende dat de vijfde positie.”

“In de tweede race hadden we de snelheid een stuk beter voor elkaar. Ik kon dezelfde rondetijden als de koplopers rijden. Door een crash voor me viel ik wat terug naar achteren, maar ik heb me terug in de race kunnen vechten. In de tweede race werd ik zevende overall en vierde in mijn klasse.”

Gianni van de Craats

De Ford Fiesta Sprint Cup kent dit seizoen nog twee weekenden in Spa-Francorchamps en Assen. “Over twee weken rijden we in Spa en ik heb er al veel zin in. In de Fiesta zijn het wel lange rondjes, we doen er iets meer dan 3 minuten over. Het is echt leuk om daar te rijden. Tot slot krijgen we nog het weekend in Assen. Ik heb een goed gevoel dat het daar goed zal gaan. Dit jaar ga ik proberen om zeker nog een race te winnen.”

Gianni van de Craats wil graag zijn ouders, sponsor Polskamp, zijn supporters en Bas Koeten Racing bedanken voor hun steun.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS