Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Emotionele rollercoaster voor Calvin de Groot, ijzersterk podium in Ford Fiësta Sprint Cup: "Kan het nog steeds niet geloven"

Uitgegeven door Frank Korsel • 19 april 2023 01:01

ZANDVOORT - De negentienjarige Calvin de Groot uit het Noord-Hollandse Hoorn heeft afgelopen weekeinde op het circuit van Zandvoort zijn debuut gemaakt in de Ford Fiësta Sprint Cup. De coureur van Team Oestekart hoorde pas vier dagen voor de start van het weekeinde dat hij kon racen. Ondanks de korte voorbereidingstijd behaalde De Groot op de Formule 1-omloop een mooi resultaat. In de eerste race eindigde de talentvolle racer op de tweede positie en in de tweede race kwam hij op P4 terecht. Bovendien behaalde hij ook respectievelijk P2 en P3 in het Junior-klassement. Het betekende een vliegende start voor De Groot.

Calvin de Groot

"Ik kreeg pas vier dagen geleden te horen dat ik mocht rijden, maar we hebben een auto kunnen regelen vanuit België en een team geregeld met jongens die tot het einde willen werken om de top te bereiken”, zei Calvin trots. “Ze hebben ontzettend hard gewerkt en met behulp van twee nieuwe sponsoren die op het laatste moment aanhaakten, konden we toch racen. We gaan kijken of we de rest van het seizoen ook kunnen rijden, maar dat hangt af van wat het budget dat binnenkomt."

Donderdag mocht Calvin voor het eerst in zijn nieuwe auto rijden. Hiervoor had hij slechts één dag in de Ford Fiësta gereden op Zandvoort. Dat was in eerste instantie flink aanpoten voor hem. “Ik was blij dat het 's ochtends nat was omdat ik daar van kon leren voor zondag, de dag van de races. Het waren wel twee heel zware dagen."

Aan het einde van vrijdag werd er veel gevraagd van het doorzettingsvermogen van Calvin en zijn crew: “Het lukte niet en de auto werkte niet lekker mee. De jongens van het team hebben tot half twee 's nachts doorgewerkt aan de auto. Ze hebben de positie van de stoel veranderd en vervangen wat ze konden. Onze teambaas zit in Portugal vanwege familieomstandigheden, maar hij heeft non-stop klaargestaan en geholpen met de setup en de keuzes die we moesten maken. Dus ze hebben ontzettend hard gewerkt. Ik ben ze echt zo dankbaar!"

Op zaterdag was de snelheid ineens een stuk beter. In de kwalificatie plantte hij zijn bolide op de vierde positie. In de nacht van zaterdag op zondag begon het te regenen. De Fiësta’s waren de eerste auto’s die de baan droog moesten rijden. Toen De Groot ’s nachts wakker werd en hoorde dat het regende, was hij dolblij: "Zandvoort is mijn baan in de regen. Ik werk hier als instructeur en heb in de winter 20-30 dagen gewerkt. Ik weet dus van elk stukje of je er wel of niet moet rijden, waar rubber ligt en waar niet."

Calvin de Groot

"We begonnen de eerste race best voorzichtig. We wilden geen schade rijden of domme fouten maken. We kozen voor een hoge bandenspanning. In de eerste race begonnen we heel voorzichtig, maar daarna waren we heel hard aan het pushen. Dat werkte en ik kon in vier rondes van negende naar de tweede positie rijden."

"Ik voel me geweldig en kan het nog steeds niet geloven. Na het einde van de eerste race heb ik de hele in-lap gehuild van vreugde. Ik hoorde de jongens over de radio, ze waren ook in tranen. En mijn vader ook. Echt iedereen. Dat is wat sport zo bijzonder maakt. We moeten nu kijken hoe hard we ervoor moeten strijden, maar het is fantastisch dat het zo beloond wordt."

De Groot reed bij de equipe van Oestekart in de kartsport en is dus geen nieuweling voor het team. Ze kwamen elkaar jaren geleden tegen tijdens een kartrace omdat Calvin en zijn vader een tent waren vergeten. Toen stonden ze in de stromende regen in Mariembourg. Van Oestekart mochten ze toen in de tent komen staan: “We hadden goed contact en ze hebben ons geholpen en meegenomen naar de autosport. We reden daarna het hele seizoen bij hen en wonnen meteen de C1 Cup tijdens de 8 uur van Zandvoort. Nu rijden we in de Ford Fiësta Cup en kijken we wat we ervan kunnen maken."

"We zijn nog op zoek naar budget voor de volgende vijf wedstrijden, en we gaan verder zoeken om te kijken of we sponsoren kunnen vinden. We willen deze prestatie voortzetten. Ik sta momenteel op de tweede plaats in het klassement en we willen nog beter presteren dit seizoen. Voor de komende wedstrijd sta ik met een andere auto aan de start, met een nieuwe motor. Het hele plaatje klopt voor Spa. We gaan nog een keer testen en kijken of we hier sterker terug kunnen komen."

Calvin de Groot

"Door de jaren heen ben ik door zoveel mensen geholpen. Elk moment van hulp was bepalend voor een volgende stap. Maar voor deze wedstrijd ben ik in het bijzonder dankbaar: Johan Nolte. Hij gaf mij mijn eerste kart, de start van alles en hij heeft me mijn hele race carričre gesteund en gefaciliteerd met ruimte en middelen. Jo Lambrecht omdat hij mij in zijn team nam, mij het vertrouwen gaf en nu hard gewerkt heeft om dit voor mij mogelijk te maken. Dick van Elk omdat hij, na alle pech, het laatste zetje gaf zodat ik hier kon zijn. En natuurlijk mijn ouders en de fantastische crew, die zo hard gewerkt heeft aan de auto en last but not least mijn sponsors:

Etlon BV
Michel Doorn 24-uurs ontstoppers en Rioolbeheer
IT Studio Hoorn
Klinkenberg Zaanstad BV
3D Printershop
Hommersen Safety en Onderhoud
He-Rho Bouw en Schoonmaak
Vitasys
Syco Racing Radios
Van Mossel
InQar autoverhuur/shortlease Adrie Jonk
Hendriks Airbrush
ORGB Opleidingen
MR. Morsch Media
Talent United
Cornelis Carrosserie
InformAr
Garage van der Stroom
JenB Containerverhuur
Oeste Kart
en diverse supporters

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS