Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Jenson de Leeuw scoort eerste overwinning in de autosport: "Enorm lekker gevoel"

Uitgegeven door Frank Korsel • 2 november 2023 19:50

ASSEN – Jenson de Leeuw (17) uit Zeewolde zette halverwege dit seizoen zijn eerste stappen in de autosport en doet dat met succes. Afgelopen dagen had MV Motorsport-coureur pas zijn vierde raceweekend tijdens de Supercar Madness op het TT-circuit van Assen. Waar hij enkele maanden geleden zijn debuut maakte in de Ford Fiesta Sprint Cup, mocht hij zichzelf na de eerste race van dit laatste weekend racewinnaar noemen en dat voelt meer dan goed voor de talentvolle tiener. Nog meer respect verdiend deze prestatie, aangezien Jenson het moet doen met beperkte financiële middelen.

Jenson de Leeuw

Jenson rijdt al jarenlang succesvol in de kartsport. Samen met zijn goede vriend Gianni van de Craats, die dit weekend het BMW M2 CS Cup-kampioenschap op zijn naam schreef, was hij begin dit seizoen op het Circuit van Zolder. “Toen ben ik daar gaan praten met VRM-organisator Dick van Elk en zo kwam ik in contact met Maikel Verkade van MV Motorsport. Toen hebben we een mooie deal gemaakt voor Jack’s Racing Day, dat ik daar kon rijden en dat was natuurlijk geweldig. Een week voor de Jack’s is alles door de ondersteuning van mijn sponsoren rondgekomen en daarna is het allemaal erg snel gegaan. Met de volle tribunes ging ik in mijn eerste race als eerste de eerste bocht in. Dat blijft wel echt een bijzonder gevoel geven.”

En als het vlammetje eenmaal aangestoken is, dan is er geen weg meer terug. Na zijn debuutrace in Assen, volgden voor Jenson ook races op Zandvoort en Spa-Francorchamps. Afgelopen weekend was het alweer tijd voor de laatste race van het seizoen en daar greep hij op mooie wijze zijn eerste zege in de autosport: “Tijdens de eerste race van het weekend scoorde ik mijn eerste overwinning”, zegt De Leeuw terwijl hij deze prestatie pas net lijkt te beseffen. “Het blijft bizar om het te zeggen”, gaat hij lachend verder. “Tijdens de training zat de snelheid er al goed in. Een keer P1 en een keer P2, dus dat was erg positief om te zien. Het tempo zat er goed in en dat was in de kwalificatie ook in. In mijn snelste ronde werd ik in de Ramshoek helaas iets opgehouden, maar ik wist alsnog naar de derde tijd te rijden.”

Jenson de Leeuw

Jenson startte de eerste race van het weekend vanaf de vijfde positie, maar de startpositie zat hem niet in de weg. Met een verbluffend tempo reed hij naar voren en liet hij de concurrentie na een half uur racen achter zich. zijn allereerste zege in de autosport was een feit. “Het is echt fantastisch dat ik hier heb kunnen winnen. Toen ik over de eindstreep kwam vond ik het lastig om mijn gedachten bij elkaar te houden. Het is voor ons moeilijk om iedere keer het budget bij elkaar te krijgen. Het is daarom mooi om zo’n prestatie neer te zetten. Alleen racen is al heel mooi, maar winnen is zo bijzonder. Het is gewoon een enorm lekker gevoel.”

In de tweede race lag Jenson er goed voor. Hij had een hele goede start, maar op het moment dat hij naar de tweede versnelling schakelde, ging deze kapot. De race moest dus zonder de tweede versnelling worden verreden. “Met nog vijf minuten te gaan trok ik hem naar de vier en die ging ook stuk. Toen kapte de hele bak ermee en vielen we helaas uit, maar dat mag je pret niet drukken. Die overwinning smaakt naar meer.”

Jenson de Leeuw

Vader Stephan is enorm trots op de overwinning van zijn zoon: “In de karting ben ik altijd druk bezig met sleutelen en is zo’n overwinning heel anders. Hier is het echt genieten en het is heel bijzonder om hem te zien winnen. Het feit dat ik en mijn vrouw Elke deze reis samen met Jenson afleggen maakt het misschien nóg bijzonderder. We hebben weinig ervaring in de autosport en het is ontzettend gaaf om dit samen te doen, met een gelimiteerd budget. We hebben mooie kansen gehad van de organisatie en MV Motorsport, het is daarom heel mooi om dit terug te geven aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.”

Eerst moet Jenson, regerend Nederlands kampioen ID Shifter, nog het laatste NK Karting rijden, maar daarna sluit dat boek zich: “Ik heb heel veel mooie jaren gehad in de kartsport. Het heeft me voor een deel gevormd tot wie ik nu ben als coureur. Ook dit seizoen heb ik weer mooie dingen mogen doen in de ID Engines samen met Kart Academy. Ik blijf altijd bezig met karting en er zijn wat plannen, het blijft heel mooi.”

Nu de periode in de kartsport als actief karter bijna achter zich ligt, wil Jenson zich gaan richten op de autosport. Daar is nog wel wat support voor nodig: “Nou, zo’n mooie overwinning kan ik mijn sponsoren en supporters in ieder geval geven! Door de TV-uitzendingen ben je veel op TV te zien en is het mogelijk om onderdeel te worden van mijn racecarričre, je weet maar nooit waar het eindigt. Veel mensen vinden het leuk om eens naar een race toe te komen en als ik de financiering bij elkaar kan krijgen, dan kan ik zeker gaan voor het kampioenschap”, sluit Jenson hoopgevend af.

Dit avontuur is niet mogelijk zonder de ondersteuning van mijn familie, vrienden, sponsoren en andere mensen die betrokken zijn bij mijn ontwikkeling als coureur, die ik hierbij heel hartelijk wil bedanken voor hun support:

A27 expo tapijt
Alra Jachtramen
Av Bouwkunde
De Weerdt tentenverhuur
Deko Sign reclame
Dome simulators
Dutch Carpet events
GLOW Beautybar Zeewolde
Hessel en Alletta
Holland reklame en standbouw
Mitra Zeewolde
Ome Wim
Pascal Fysio
Rijvaardigheids centrum Lelystad
Toine works

Maikel Verkade en het hele team van MV Motorsport
Dick van Elk
Mijn ouders (Elke en Stephan)

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS