Karting • GK4 Kartseries

Milan Marczak laat zich van zijn beste kant zien in Kerpen en scoort belangrijk podium voor DFK karting

Uitgegeven door Frank Korsel • 15 juli 2023 08:31

KERPEN – De vijftienjarige Milan Marczak kart pas anderhalf jaar wedstrijden, maar timmert al goed aan de weg. De razendsnelle rijder uit het Brabantse Zundert reed afgelopen weekend op het Duitse circuit van Kerpen in de IAME X30 Senior-klasse en scoorde daar een mooi podium door in de finalerace naar de derde positie te snellen. De coureur van DFK was erg tevreden met zijn optreden op de Duitse omloop en zou het circuit van Kerpen graag vaker op de kalender zien.

Milan Marczak en DFK


De Erftlandring in Kerpen is in vele opzichten een legendarische baan. De kartbaan onderscheidt zich niet alleen om zijn prachtige ligging en unieke karaktereigenschappen, ook maakten grote coureurs op dit circuit hun eerste meters. Onder andere Michael Schumacher, broer Ralf, Sebastian Vettel, Heinz-Harald Frentzen en Nick Heidfeld leerden de fijne kneepjes van het vak op circuit in Kerpen. Milan vindt het tof dat hij op het circuit kon rijden, maar zou er stiekem wel vaker naar toe willen: “Ik vind Kerpen een hele mooie baan, echt een 'old school' baan. Ik zou het leuk vinden als er meer races op dit circuit komen. Het is echt een baan met karakter."

Milan begon het weekend met de trainingen, maar het duurde even voordat hij zijn pace gevonden had: “Bij de start van het weekend zat de snelheid er nog niet echt in, gelukkig hebben we daar nog goed aan kunnen werken. In de kwalificatie waren wij de eerste groep die naar buiten moesten en dat was op een opdrogende baan. De andere groep hoefde pas naar buiten op een droge baan. Alle heats moest ik vanaf de elfde positie starten en we zijn telkens mooi richting de top vijf gereden.”

De races waren spannend en het veld leek competitiever dan ooit. Telkens moest Milan zich door het middenveld heen werken richting de kop van het veld, makkelijker gezegd dan gedaan. Toch wist het talent uit Zundert een mooie racepace te tonen met mooie inhaalacties. In de eerste heat werd hij knap derde, ook daarna liet hij zich van zijn beste kant zien en reed hij naar de vierde en zesde positie. “Het was mooi dat ik me in de heats steeds naar voren kon vechten na een lastige kwalificatie. Het is een competitief veld en dat maakt het extra mooi”, zegt hij opgetogen.

Milan Marczak Kerpen


De finale bleek ook een spektakelstuk te worden: “De finale startte ik als vierde. De eerste paar bochten kon ik mijn positie verdedigen en daarna schoof ik zelfs op naar P3.” Gedurende de race begon het wat te miezeren, zelfs de bandendruk bleek een grote rol te gaan spelen: “De jongens met hogere bandendruk hadden er minder last van, wij vertrokken juist met een lagere bandendruk omdat ik aan het einde van de race nog wat leven in mijn banden wilde hebben om mogelijk nog aan te vallen. Omdat we dus met lagere bandendruk reden hadden we meer last van de vochtige omstandigheden.”

Na het uitstekende optreden bij het NK in Kerpen en het podium wil Milan deze lijn voortzetten. Naast de races van het NK, rijdt Milan dit jaar ook in de GK4 en neemt hij deel aan de IAME Benelux-wedstrijden.

Milan Marczak bedankt zijn ouders voor de ondersteuning, DFK en zijn mechanieker Robert en iedereen bij DFK. Ook bedankt hij Tim en Ben de Feyter voor de altijd goede service en de mensen die met hem meedenken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS