DTM

Mercedes slaat terug in de DTM met de snelste tijd op de vrijdag

Uitgegeven door Peter Vader • 23 juni 2023 19:13

Maro Engel was het snelst in beide vrije trainingen op Circuit Zandvoort. BMW-coureur Marco Wittmann zette vrijdag de op een na snelste tijd in de duinen. Pure spanning: anderhalve seconde tussen de Top-11 coureurs. Mercedes-AMG kent een moeizame opening van het DTM-seizoen voor 2023. Na een teleurstellend openingsweekend in Oschersleben domineerde Maro Engel (Monaco) vrijdag de vrije training, toen de serie Nederland bezocht voor zijn eerste buitenlandse optreden van het jaar. De 37-jarige coureur van het Mercedes-AMG Team Mann-Filter, was de snelste racer in beide sessies en zette 's middags de beste tijd van de dag neer: 1:33.543 minuten!

DTM Zandvoort foto 1
Maro Engel was vrijdag in beide oefensessies de snelste DTM-coureur

“Dat was een goed begin van het weekend in Zandvoort. Op zaterdag en zondag telt het echt. We moeten voorzichtig genieten van dit resultaat, want ik weet zeker dat sommigen hun kaarten dicht bij de borst hielden. Ik hou van dit circuit in de duinen. Het is moeilijk, maar het heeft een mooie flow en enkele zeer snelle stukken. Als coureur moet je moedig zijn als je uitdagend vooraan wilt zijn. We zijn absoluut gemotiveerd om het raceweekend in te gaan”, zei Engel.

DTM Zandvoort foto 2
De op één na snelste trainingstijd werd behaald door Marco Wittmann van het Project 1-team

Marco Wittmann (D), aan het stuur van de BMW M4 GT3 voor het Project 1-team, was slechts 0,060 seconden langzamer en eindigde de vrije training aan de Nederlandse Noordzeekust als tweede. De derde tijd was Audi-coureur Kelvin van der Linde. “Dat was een positieve dag, we stonden in beide sessies in de top vijf. Ons doel is om constant in de top drie te eindigen. We hebben een goed gevoel en hopen dat ons racepakket goed genoeg is”, aldus de Zuid-Afrikaan. De snelste Lamborghini-coureur was Mirko Bortolotti (I) van SSR Performance op de vierde plaats. Regerend DTM-kampioen Sheldon van der Linde (ZA) zette een tweede BMW M4 GT3 in de top vijf.

DTM Zandvoort foto 3
Kelvin van der Linde start voor Abt Sportsline in de Audi R8 LMS GT3 Evo2

De tweede vrije training op vrijdagmiddag was een kortere sessie dan gebruikelijk, omdat enkele beschadigde betonelementen aan vervanging toe waren. Dit betekende een verkorting van de sessie van 45 naar 32 minuten. Desondanks waren de tijden nog steeds beduidend sneller dan die van de eerste sessie. Kelvin van der Linde zette zijn beste tijd neer in de vierde ronde en leek lange tijd de snelste man te zijn. Engel en Wittmann schoven echter boven Van der Linde op het tijdschema in respectievelijk ronde 13 en 12. Terwijl geen enkele coureur onder de 1:34.000 minuten dook in FP1 op het 4,259 kilometer lange Formule 1-circuit, braken maar liefst elf racers die barrière in de middag. Opmerkelijk genoeg zette Dries Vanthoor (B), die dit weekend René Rast vervangt in het Schubert Motorsport-team, in sessie één exact dezelfde topsnelheid neer als zijn teamgenoot Sheldon van der Linde in sessie twee: 258,99 km/u.

DTM Zandvoort foto 4
Mirko Bortolotti rijdt in een Lamborghini Huracán GT3 Evo2 in de DTM

De eerste kwalificatiesessie van de tweede ronde van de DTM van dit seizoen, begint zaterdag om 09:35 uur. Fans kunnen de strijd om de beste startposities volgen in een livestream op youtube.com/@DTM. TV-partner ProSieben toont alle 16 races van het seizoen live op gratis televisie. De DTM wordt ook live uitgezonden in meer dan 70 landen over de hele wereld.

DTM Zandvoort foto 5
Sheldon van der Linde was de vijfde tijd en behaalde de hoogste topsnelheid

DTM Zandvoort foto 6
De Nederlander Thierry Vermeulen strijdt in Zandvoort voor eigen publiek

DTM Zandvoort foto 7 bord Zandvoort
DTM Zandvoort tijdschema


DTM kalender 2023

DTM balk sponsor logos

DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS