DTM

Nooit eerder was een GT3-auto in de DTM zo snel op Circuit Zandvoort: Jack Aitken op pole met 1:31.762!

Uitgegeven door Peter Vader • 8 juni 2024 09:21

Nooit eerder was een GT3-auto in de DTM zo snel op Circuit Zandvoort in Nederland: Jack Aitken zette zaterdagochtend in de kwalificatie een opmerkelijke tijd neer van 1:31.762 minuten in de Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing. De voormalige Formule 1-coureur was de enige man die onder de 1:32.000 minuten kwam en verzekerde zich van de derde pole position uit zijn DTM-carričre.

Nr14_Jack_Aitken_GBR_Ferrari_296_GT3_Emil_Frey_RacingJack Aitken zette zaterdagochtend in de kwalificatie een recordtijd neer van 1:31.762 minuten in de Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing

“De snelste tijd kwam tijdens mijn eerste vliegende ronde. Circuit Zandvoort is een veeleisend circuit, dat niet veel inhaalmogelijkheden biedt. Ik heb de beste startpositie en kijk uit naar de race. Het doel is uiteraard om te winnen, om zo terug te keren naar de top van het kampioenschap”, aldus Aitken, die niet alleen opgetogen was over zijn prestaties, maar ook over de drie punten die hij krijgt voor het winnen van de kwalificatie.

Clemens Schmid was 0,374 seconden langzamer in zijn McLaren 720S GT3 Evo, waarmee hij de tweede plaats claimde voor Dörr Motorsport en zijn goede vorm in Zandvoort bevestigde. Arjun Maini van Mercedes-AMG Team HRT werd derde, wat zijn kracht in de kwalificatie onderstreepte. De Indiër eindigde dit seizoen in alle kwalificatiesessies op één na in de top vijf. Naast de 26-jarige op de tweede startrij staat Audi-coureur Ricardo Feller op de vierde plaats. Lucas Auer start als vijfde in de tweede Mercedes-AMG GT3.

Jack_Aitken_kwalificatie vrijdag Ferrari 296 GT3 Emil Frey RacingIn de kwalificatie van vrijdag kwam Jack Aitken niet verder dan P4, op zaterdagochtend werd het de pole!

Bij koele temperaturen rond de 14 graden Celsius zette Audi-coureur en kampioenschapsleider Kelvin van der Linde zijn snelste tijden neer in het eerste deel van de 20 minuten durende sessie, net als Maximilian Paul in een Lamborghini Huracán GT3 Evo2. Alleen Paul kon deze strategie echter gebruiken om een top tien-resultaat te claimen en eindigde de kwalificatie op de negende plaats. De rest van het veld wachtte geduldig en begon pas later in de sessie aan de jacht op de perfecte ronde. Met nog ongeveer vier minuten te gaan deed Aitken zijn magistrale zet en nam de leiding met een sensationeel rondje over het circuit in de Nederlandse duinen. Maini pakte even later de tweede plaats, maar werd vervolgens door Schmid naar de derde plaats gedegradeerd. De kwalificatie op het 4,259 kilometer lange Formule 1-circuit in Nederland onderstreepte nadrukkelijk het hoge niveau in de DTM. 16 coureurs braken het vorige GT3-kwalificatierecord, een tijd van 1:32.585 vorig jaar neergezet door Maro Engel.

Race vijf van het kampioenschap gaat zaterdag om 13.30 uur van start op Circuit Zandvoort. ProSieben zendt de race live uit op de Duitse gratis televisie, met uitgebreide verslaggeving vanaf 13.00 uur. De DTM wordt live uitgezonden of volledig herhaald in meer dan 150 gebieden over de hele wereld. De races zijn ook beschikbaar in een livestream op run.de.

Uitslag van de kwalificatie voor Race 5 van het DTM-seizoen 2024 op CM.com Circuit Zandvoort:
1. Jack Aitken (GB/Emil Frey Racing), 1:31.762 minuten
2. Clemens Schmid (A/Dörr Motorsport), +0,374 seconden
3. Arjun Maini (IND/Mercedes-AMG Team HRT), +0,447 seconden
4. Ricardo Feller (CH/Abt Sportsline), +0,481 seconden
5. Lucas Auer (A/Mercedes-AMG Team Mann-Filter), +0,522 seconden

Het volledige resultaat is te vinden op dtm.com/en/results.DTM logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS