DTM

Italiaans feestje in Zandvoort: Maximilian Paul verzekert zich van eerste DTM-pole; Thierry Vermeulen sterk naar P3!

Uitgegeven door Peter Vader • 8 juni 2024 00:05

Maximilian Paul uit Dresden genoot van een succesvolle rit door de Zandvoortse duinen en zette de snelste tijd neer tijdens de vroege kwalificatiesessie van de vrijdagmiddag, waarmee hij de eerste pole position uit zijn DTM-carrière veiligstelde voor de race op zondag. De Lamborghini-coureur van het team Paul Motorsport zette de klok na zijn vliegende ronde op het 4,259 kilometer lange Formule 1-circuit stil op 1:32.780 minuten. “Als nieuw team is het heel indrukwekkend om tijdens ons derde weekend in de DTM vanaf pole te starten en de beloning te krijgen voor ons harde werken. We kunnen het ons echter niet veroorloven om nu op onze lauweren te rusten, omdat het deelnemersveld erg sterk is en veel fabrieksrijders telt. De sleutel tot de race is om koel te blijven en onze voet op de grond te houden”, aldus de opgetogen polesitter.

DTM Zandvoort 2024 Maximilian_Paul_snelste_tijd_kwalificatie_ZandvoortMaximilian Paul realiseerde de snelste tijd en pakte met zijn Lamborghini zijn eerste poleposition in zijn DTM-carrière

Naast Paul staat op de tweede plaats in de zesde race van de DTM van dit seizoen mede-Lamborghini-coureur Mirko Bortolotti (I) van SSR Performance. “Tot aan de laatste bocht was dat eigenlijk een perfecte ronde. Helaas maakte ik toen een kleine fout, wat mij waarschijnlijk de polepositie kostte. Daarom verliep de kwalificatie uitstekend”, zei de Italiaan, ook blij met zijn afgeleverde werk.

DTM Zandvoort 2024 Mirko_Bortolotti_eerste_startrij_race_zondag
Mirko Bortolotti start zondag met zijn Lamborghini vanaf P2 op de eerste startrij

Het blijft vooraan een Italiaans feestje want achter de twee Lamborghini Huracán GT3 Evo2 zullen op de tweede startrij de Ferrari's van Emil Frey Racing staan. Lokale favoriet Thierry Vermeulen (NL) werd derde, tot grote vreugde van de thuisfans. Samen met de top twee was Vermeulen één van de slechts drie coureurs die onder de 1:33.000 minuten doken. “Ik ben heel blij met het resultaat”, aldus de Nederlander van Verstappen.com. “Het zou een droom zijn om mijn eerste DTM-race te winnen op mijn thuisevenement in Zandvoort. Ik zal mijn uiterste best doen om dat mogelijk te maken. Het nummer is gewoon heel leuk. Het is best bijzonder om met een GT3-auto door de schuine bochten te rijden.” Zijn teamgenoot Jack Aitken (NL) eindigde de kwalificatie op de vierde plaats. Ook Arjun Maini (IND/Mercedes-AMG Team HRT) zette een indrukwekkende prestatie neer en loodste zijn Mercedes-AMG GT3 naar de vijfde plaats.

DTM Zandvoort 2024 Thierry_Vermeulen_derde_in_kwalificatieUitstekende derde snelste tijd voor Thierry Vermeulen in de vrijdagmiddagkwalificatie

Drie coureurs zetten op een foutloze baan in de eerste tien minuten van de kwalificatie hun snelste tijden neer in de achtbaan in de Nederlandse duinen van Zandvoort. Die tactiek leverde echter geen resultaat op voor de twee BMW-coureurs Sheldon van der Linde (ZA) en René Rast van Schubert Motorsport. Kampioenschapsleider Kelvin van der Linde (ZA) wist in de Audi R8 LMS GT3 Evo2 voeling te houden met de top vijf en pakte uiteindelijk de zevende plaats. De rest van het deelnemersveld wachtte tot de laatste fase van de 20 minuten durende kwalificatie, om hun jacht op de snelste ronde te lanceren. Met nog vier minuten te gaan werd Bortolotti de eerste coureur die onder de 1:33.000 minuten kwam en nam hij zijn plaats bovenaan het tijdschema in. Paul sloeg terug en nam kort daarna de leiding. Amper twintig seconden later noteerde Vermeulen zijn snelste tijd. Net als in de vrije training waren de tijdsverschillen minimaal. De eerste en laatste plaats lagen slechts 0,845 seconden van elkaar verwijderd!

DTM Zandvoort 2024 Jack_Aitken_kwalificatie_vierde_tijdJack Aitken kwalificeerde zich met zijn Ferrari 296 GT3 als vierde

Race zes van het seizoen, met Paul op pole, gaat zondag om 16:30 uur van start op de F1-omloop. De reden voor deze wijziging van het gebruikelijke schema is de test voorafgaand aan de 24 uur van Le Mans, waaraan verschillende DTM-coureurs zullen deelnemen. Het verplaatsen van de kwalificatie naar vrijdag en het wijzigen van de starttijd voor de race van zondag (16:30 uur!) betekent dat de coureurs hun verplichte ronden in Le Mans kunnen afleggen. De DTM-race van zaterdag begint op de gebruikelijke tijd van 13:30 uur. De DTM-sterren betreden om 09:50 uur het circuit voor de kwalificatie. Die sessie is live te zien op atran.de. ProSieben toont alle 16 races van dit seizoen live op gratis televisie, waarbij de verslaggeving een half uur voor de start van elke race begint. De DTM-races worden live uitgezonden of volledig herhaald in meer dan 150 landen en locaties over de hele wereld.

Resultaat van de kwalificatie voor race zes van het seizoen op Circuit Zandvoort:
1. Maximilian Paul (D/Paul Motorsport), 1:32.780 minuten
2. Mirko Bortolotti (I/SSR-prestatie), +0,109 seconden
3. Thierry Vermeulen (NL/Emil Frey Racing), +0,198 seconden
4. Jack Aitken (GB/Emil Frey Racing), +0,266 seconden
5. Arjun Maini (IND/Mercedes-AMG Team HRT), +0,273 seconden

De volledige uitslag van de kwalificatie is te vinden op dtm.com/en/results.

DTM Zandvoort 2024 Maximilian_Paul
Maximilian Paul was erg blij en zelfs ietwat verrast dat hij de snelste tijd neerzette tijdens de vroege kwalificatiesessie van de vrijdagmiddag, waarmee hij de eerste pole position uit zijn DTM-carrière veiligstelde voor de race op zondag

DTM Zandvoort 2024 Arjun_Maini_P5_beste_Mercedes-AMG-coureur
Arjun Maini op P5 en daarmee de beste Mercedes-AMG-coureur

DTM Zandvoort 2024 Thierry_VermeulenHoopgevend begin van Thierry Vermeulen en de Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com



DTM logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS