DTM

Lamborghini-coureur Nicki Thiim pakt pole op DTM-Norisring met rondetijd van 48,785 seconden

Uitgegeven door Peter Vader • 7 juli 2024 09:44

Een bijzonder moment voor Nicki Thiim in de DTM: de Lamborghini-coureur van SSR Performance reed zondagochtend tijdens de kwalificatie op de Norisring de snelste ronde van het DTM-weekend tot nu toe en stopte de klok op 48,785 seconden. Thiim zal nu voor het eerst in zijn DTM-carrière race twee vanaf de pole position op de grid starten. Nadat hij in de race van zaterdag als vierde eindigde, gaat de Deen absoluut de goede kant op.

DTM Norisring 2024 pole Nicky Thimm Lamborghini

"Ik ben sprakeloos. Het was misschien alleen maar de kwalificatie, maar na wat tot nu toe een nogal teleurstellend seizoen voor mij is geweest, voelt deze pole position ongelooflijk. Je neemt het op tegen het beste van het beste in de DTM, dus er is een bepaald leerproces. Bovendien staan beide SSR Performance-auto's op de eerste startrij. Dat is een geweldige uitgangspositie”, aldus een opgetogen Thiim, die de toptijd in Groep A neerzette. Naast hem staat voor de achtste race van de DTM van dit seizoen, zijn teamgenoot Mirko Bortolotti, de snelste coureur in Groep B. “Ik heb elke centimeter op de baan benut. Mijn buitenspiegel raakte eigenlijk de muur. Ik ben super blij met mijn snelste ronde. We begonnen de kwalificatie op een set gebruikte banden, omdat het vlak voor de start van de sessie begon te regenen. Vervolgens ging ik op nieuwe slicks terug naar buiten voor de slotfase, wat een goede strategie was”, legde de Italiaan Bortolotti uit.

Maro Engel zal zijn 100e DTM-race starten vanaf de derde plaats in een Mercedes-AMG GT3. Kampioenschapsleider Kelvin van der Linde van het team van Abt Sportsline staat op de vierde plaats. Maximilian Paul van Paul Motorsport start vanaf de vijfde plaats en zorgt ervoor dat er drie Lamborghini's in de top vijf staan.

DTM Norisring 2024 P2 Mirko Bortolotti Lamborghini

Groep B begon zondag om 09:20 uur aan de kwalificatie. Omdat de baan aanvankelijk vochtig was, kozen de tien coureurs aanvankelijk voor een voorzichtige aanpak, voordat de beste tijden begonnen te komen in het laatste derde deel van de kwalificatie. Mirko Bortolotti zette kort voor het einde van de sessie de snelste ronde neer. Kelvin van der Linde was echter slechts 0,08 seconden langzamer dan de Italiaan.

Vijf minuten later betrad Groep A het 2,162 kilometer lange stratencircuit in Neurenberg en zette snellere tijden neer onder betere weg- en weersomstandigheden. Na een aantal indrukwekkende ronden kwam daar ineens Thiim’s poleronde, met nog vijf minuten van de sessie te gaan. Engel klom in de laatste seconden naar de tweede plaats.

De twee kwalificatiesessies op de Norisring werden elk verreden in twee startgroepen, op basis van de resultaten van de vrije training. Nicki Thiim was zondag in de kwalificatie de snelste coureur van allemaal en start daardoor vanaf pole position. Naast hem op de tweede plaats op de grid staat Lamborghini teamgenoot Mirko Bortolotti, als snelste van de andere groep. Maro Engel, die de tweede tijd neerzette in de groep van de polesitter, start als derde, voordat de vierde plaats terugkeert naar de andere groep. Behalve de polesitter wordt de startvolgorde niet alleen bepaald door de gestelde tijden, maar ook door de posities in de kwalificatiesessies.

Race acht van het seizoen begint zondag om 13:30 uur op de Norisring. ProSieben zendt de race live uit op de Duitse gratis televisie, met uitgebreide verslaggeving vanaf 13:00 uur. De races worden ook live gestreamd op ran.de.

Gridposities voor race acht van het seizoen op de Norisring:
1. Nicki Thiim (DK/SSR-optreden)
2. Mirko Bortolotti (I/SSR-prestaties)
3. Maro Engel (D/Mercedes-AMG-team Winward)
4. Kelvin van der Linde (ZA/Abt Sportsline)
5. Maximiliaan Paul (D/Paul Motorsport)

DTM 40 jaar logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS