DTM

FOTO'S - Van de veertiende plaats naar de overwinning: Marco Wittmann steelt de DTM-show in Zandvoort!

Uitgegeven door Peter Vader • 10 juni 2024 07:30

Marco Wittmann zette een indrukwekkende show neer in de DTM-Race 6 in de Zandvoortse duinen: de coureur uit Fürth begon zondag vanaf de 14e plaats aan de zesde race van het DTM-seizoen en had halverwege de race al veel plekken gewonnen in zijn BMW M4 GT3. De 34-jarige van Schubert Motorsport nam de leiding na een perfect getimede pitstop en had zijn voorsprong uitgebouwd tot 7,239 seconden tegen de tijd dat hij over de finish kwam om de overwinning te pakken.

DTM Zandvoort juni 2024 Von_Platz_14_aus_fuhr_Marco_Wittmann_zum_SiegVanaf de 14e plaats reed Marco Wittmann indrukwekkend naar de overwinning!

“Ik had nooit gedacht dat ik van zo ver terug zou komen om te winnen. Na het contact met Mirko Bortolotti zonk mij de moed in de schoenen. Er was zoveel rook in de cockpit dat ik soms nauwelijks iets kon zien. Ik ben gewoon dolblij dat ik de overwinning heb kunnen behalen”, zei Wittmann, opgetogen over zijn 19e overwinning in de DTM. Mirko Bortolotti (I) eindigde als tweede in zijn fraaie Lamborghini Huracán GT3 Evo2 ingezet door SSR Performance. Dat was genoeg om hem naar de tweede plaats in het algemeen klassement te brengen. Audi-coureur Kelvin van der Linde (ZA) van Abt Sportsline werd derde en breidde zijn voorsprong bovenaan de ranglijst uit tot acht punten.

DTM Zandvoort juni 2024nullMarco Wittmann wist ondanks de nodige problemen als eerste over de zwart-wit geblokte vlag te passeren

De start van Bortolotti was perfect. Vanaf de tweede plaats op de grid passeerde de Italiaan polesitter en mede-Lamborghini-coureur Maximilian Paul van Paul Motorsport, om in bocht twee de leiding te nemen. Niet lang daarna maakte de safety car zijn entree op de baan, na crashes waarbij Mercedes-AMG-coureur Lucas Auer (A) en Clemens Schmid (A) betrokken waren in zijn McLaren 720S GT3 Evo. Na de herstart schoven lokale favoriet Thierry Vermeulen (NL) in de Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing en kampioenschapsleider Kelvin van der Linde achter het leidende duo aan. Zelfs een volgende uitstap van de safety car in ronde elf, veranderde deze volgorde niet. Na de verplichte pitstops werd het veld echter flink opgeschud.

DTM Zandvoort juni 2024nullZwaar bevochten tweede plaats voor Mirko Bortolotti met de fraaie Lamborgini Huracan GT3 Evo2 van het SSR Perfprmance-team, gevolgd door Kelvin van der Linde (P3) en Thierry Vermeulen (P4)

Bortolotti hield aanvankelijk de leiding vast, terwijl Paul door een langzame bandenwissel terugzakte in het veld. BMW-coureur Wittmann, die al meerdere posities had goedgemaakt, was de laatste coureur die een nieuwe set Pirelli-banden nodig had en hij nam uiteindelijk vooraan in het veld weer deel aan de race. Ondanks dat hij aanvankelijk op koude banden reed, kon de tweevoudig kampioen toch de aanvallende Italiaan van zich afhouden, die tijdens een inhaalpoging linksachter de auto van Wittmann zelfs ietwat ongelukkig raakte. Ondanks dat er rook uit de achterkant van zijn auto kwam, wist Wittmann zijn voorsprong gestaag uit te breiden en passeerde hij de zwart-wit geblokte vlag op de eerste plaats na 38 spectaculaire ronden.

DTM Zandvoort juni 2024 P2_voor_Nr92_Mirko_Bortolotti_ITA_Lamborghini_Huracan_GT3_Evo2_SSR_PerformanceEven leek hij zelfs te gaan winnen, maar desondanks veel vreugde bij Mirko Bortolotti over zijn behaalde tweede plaats!

Mirko Bortolotti eindigde als tweede nadat hij verschillende aanvallen van Kelvin van der Linde had afgeweerd. De Nederlander Thierry Vermeulen eindigde als vierde en miste ternauwernood een podium tijdens zijn thuisevenement. Luca Stolz behaalde de vijfde plaats in de Mercedes-AMG GT3 van Mercedes-AMG Team HRT. Arjun Maini (IND) eindigde de race van zondag op de zesde plaats in de tweede HRT Mercedes-AMG GT3. René Rast produceerde een soortgelijk gevecht in de duinachtbaan als zijn teamgenoot Wittmann. De drievoudig DTM-kampioen vertrok vanaf de 20e plaats en eindigde als zevende! Sheldon van der Linde (ZA) werd achtste in een derde BMW, gerund door Schubert Motorsport. Polesitter Paul moest genoegen nemen met de negende plaats. Regerend kampioen Thomas Preining (A) eindigde de zesde race van het DTM-seizoen op de tiende plaats in zijn Porsche 911 GT3 R voor Manthey EMA.

28.000 toeschouwers werden getrakteerd op spannende autosport met vele inhaalacties en spannende races die tot het uiterste gingen tijdens het eerste buitenlandse evenement van het seizoen op het Formule 1-circuit in Zandvoort. Kortom: het was een zeer geslaagd raceweekend op ons Zandvoortse duinencircuit!

Mirko Bortolotti: “Als je in de eerste bocht de leiding neemt en zoveel ronden vooraan rijdt, wil je uiteraard winnen. Uiteindelijk moet ik genoegen nemen met de tweede plaats. De achteras voelde in de laatste ronden vreemd aan en de coureurs achter mij zetten mij enorm onder druk.”

Kelvin van der Linde: “De kop van het veld kwam in de slotfase echt samen. Soms keek ik meer in de spiegel dan naar de baan ervoor. Thierry Vermeulen was heel snel in de Ferrari achter mij. Ik ben vooral blij met de derde plaats voor onze crew, die het de laatste tijd erg druk heeft gehad met twee DTM-evenementen en de 24 uursrace op de Nürburgring.”

Uitslag van Race 6 van het DTM-seizoen 2024 op 9 juni 2024 op CM.com Circuit Zandvoort:
1. Marco Wittmann (D/Schubert Motorsport)
2. Mirko Bortolotti (I/SSR-Performance), +7,239 seconden
3. Kelvin van der Linde (ZA/Abt Sportsline), +7.373 seconden
4. Thierry Vermeulen (NL/Emil Frey Racing), +7,592 seconden
5. Luca Stolz (D/Mercedes-AMG Team HRT), +8,001 seconden

De volledige uitslag is te vinden op dtm.com/en/results.

DTM Zandvoort juni 2024 P3_Kelvin_van_der_Linde_machte_das_DTM-Podium_in_Zandvoort_komplett
Met zijn derde plaats maakte Kelvin van der Linde het podium compleet

DTM Zandvoort juni 2024nullThierry Vermeulen presteerde uitstekend en miste nipt het podium, de vierde plaats viel hem ten deel, daarmee vele DTM-grootheden achter zich latend

DTM Zandvoort juni 2024 Welverdiende P5 voor Luca StolzWelverdiende P5 voor Luca Stolz

DTM Zandvoort juni 2024 veel vreugde bij Marco WittmannChampagne en veel vreugde bij Marco Wittmann na afloop!

DTM Zandvoort juni 2024 Een perfect getimede pitstop maakte de weg vrij voor Marco Wittmann's overwinningEen perfect getimede pitstop maakte de weg vrij voor Marco Wittmann's overwinning in de Zandvoortse duinen!

DTM Zandvoort juni 2024 Marco Wittmann was blij met de 19e overwinning in zijn DTM-carrièreMarco Wittmann was blij met de 19e overwinning in zijn DTM-carrière, links Kelvin van der Linde (P3) en rechts Mirko Bortolotti (P2)

DTM logo
Bron foto's: media.adac-motorsport.de

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!