DTM

Komend weekend op de Nurburgring halverwege het DTM-seizoen 2023, wie gaat de tweede seizoenshelft domineren?

Uitgegeven door Peter Vader • 4 augustus 2023 11:30

Na de bloedstollende race op de Norisring gaat de DTM komend weekend (4 tot 6 augustus) naar een ander iconisch Duits circuit voor de vierde ronde van het seizoen. Op de Nürburgring vinden de zevende en achtste race plaats, waarmee de eerste seizoenshelft ten einde loopt. De races op de sprintbaan van het roemruchte circuit in het Eifelgebergte, zullen bepalen wie er mooi bovenaan de tabellenlijst staat bij het ingaan van de tweede seizoenshelft. De twee mannen die het best geplaatst zijn om de eerste plaats veilig te stellen, zijn Porsche-fabrieksrijder Thomas Preining (A), die momenteel het kampioenschap leidt. Zijn grootste rivaal is Sheldon van der Linde (ZA/BMW). Mocht de reeks van zes verschillende winnaars van de eerste zes races echter doorgaan, dan zouden de fans en toeschouwers op de Nürburgring kunnen worden getrakteerd op meer nieuwe gezichten op de bovenste trede van het podium op de Nürburgring.

DTM Nürburgring foto 1 startveld Zandvoort


Zal de top twee na de eerste seizoenshelft foutloos blijven?
Preining voerde een krachtig inhaalmanoeuvre uit om daarmee BMW-fabrieksrijder René Rast (Bregenz) te passeren en zijn eerste overwinning van het seizoen op de Norisring te claimen. Daarmee keerde hij ook terug naar de top van het klassement. Preining, wiens team Manthey EMA bijzonder gemotiveerd is voor zijn thuiswedstrijd op de Nürburgring, heeft momenteel een voorsprong van tien punten. De 25-jarige kan echter een stevige uitdaging verwachten van de als tweede geplaatste Sheldon van der Linde. De 24-jarige Zuid-Afrikaan deed nadrukkelijk weer mee aan de titelrace met zijn eerste overwinning op het stratencircuit in Neurenberg en zijn derde plaats in race twee. De BMW-fabrieksrijder van Schubert Motorsport won vorig jaar op het iconische circuit in de Eifel, toen hij samen met Kelvin van der Linde (ZA/Audi) een primeur behaalde in de populaire GT-serie: dit was de eerste in de DTM-geschiedenis dat twee broers op de bovenste trede van het podium stonden.

DTM Nürburgring foto 2


Drie en vier staan gelijk
Ricardo Feller (CH/Audi) en Maro Engel (Monaco/Mercedes-AMG staan in puntenaantal gelijk op de derde en vierde plaats en staan 27 punten achter op Preining. Hun doel voor de Nürburgring is om het gat naar de leider in het kampioenschap te dichten. Hetzelfde geldt voor de Lamborghini-coureurs bij SSR Performance, Franck Perera (F) en Mirko Bortolotti (I), die slechts één punt achterstand hebben op 60. Bortolotti is tot nu toe indrukwekkend consistent geweest en eindigde altijd in de top acht, met uitzondering van een elfde plaats. Een overwinning op de Nürburgring zou de katalysator kunnen zijn voor de 33-jarige om te genieten van een succesvolle tweede seizoenshelft. Rast is een andere speler die nooit mag worden uitgesloten, vooral niet dankzij recente sterke prestaties. De 36-jarige heeft al drie overwinningen op zijn naam staan in het Eifelgebergte. Na het behalen van zijn eerste pole position voor BMW op de Norisring, heeft Rast nu zijn zinnen gezet op een eerste overwinning met zijn BMW M4 GT3 op de Nürburgring.

DTM Nürburgring foto 3


Thuiscircuit voor velen
Mercedes-AMG-coureur Luca Stolz zal er ook op uit zijn om in zijn thuisraces de strijd aan te gaan met de kop van het veld. De man uit Brachbach woont weliswaar 130 kilometer van de Nürburgring, maar is daar een vaste gast. De 28-jarige behaalde ook zijn eerste DTM-overwinning in de Eifel in 2022. Net als toen stelt Stolz zich trots op voor Mercedes-AMG Team HRT, dat op slechts zes kilometer van de Nürburgring in Drees is gevestigd. Manthey EMA heeft nog minder afstand te reizen vanaf Meuspath. Het Manthey-team, voor wie de Nürburgring als een tweede huiskamer is, wil ervoor zorgen dat Preining het seizoen bovenaan de ranglijst eindigt. Het derde thuisteam is Toksport WRT uit Quiddelbach, voor wie Porsche-coureurs Christian Engelhart (Starnberg) en Tim Heinemann (Fichtenberg) op jacht gaan naar punten.

DTM Nürburgring foto 4 onvoorspelbaar weer


Afwisselend sprintcircuit – onvoorspelbaar Eifelweer
De DTM racet sinds 2002 op de 3,629 kilometer lange sprintvariant van de Nürburgring. De kortere lay-out garandeert fans een goed zicht op de vermakelijke races, met de beste inhaalmogelijkheden aan het einde van het rechte stuk van start/finish. Terwijl het eerste deel meer bochtig is met enkele scherpe bochten, heeft het tweede deel vloeiende passages met snelle rechte stukken en bochten. Een belangrijke factor op elk moment kan het onvoorspelbare weer in de Eifel zijn. Het plotselinge begin van regen, hagel of dichte mist heeft vaak voor chaos gezorgd op het iconische circuit. Dat is echter precies wat de Nürburgring, die wereldwijd een cultstatus geniet, zo populair maakt bij de fans.

DTM Nürburgring foto 5


Volledig elektrische DTM-première
Met de NXT Gen Cup maakt een speciale serie zijn debuut op het DTM-ondersteuningsprogramma op de Nürburgring: beide races rijden met de volledig elektrische LRT NXT 1-auto, die is gebaseerd op de straatlegale Mini Cooper SE en tot 230 pk. In de Zweedse series rijden alleen talentvolle jongeren aan het stuur. ADAC GT4 Duitsland, de Porsche Carrera Cup Deutschland (met onder andere Larry ten Voorde) en de BMW M2 Cup zorgen ook voor een spectaculair weekend in de Eifel, met zes races ertussen.

Alle races live op ProSieben
Tv-partner ProSieben toont alle 16 races van dit seizoen live op gratis tv. Kwalificatiesessies worden live gestreamd op ran.de. De officiële tv-partner van de DTM in Oostenrijk is ServusTV. Het privéstation in Salzburg toont alle DTM-races live of volledig herhaald. ServusTV Deutschland zal ook 's avonds na elke race een samenvatting van de beste actie uitzenden. ProSieben zendt beide races live uit op de Duitse free-to-air TV, met uitzendingen vanaf 13.00 uur - een half uur voor de start van de race - op zowel zaterdag als zondag. De NXT Gen Cup voegt iets totaal nieuws toe op de Nürburgring: voor het eerst zal het DTM-ondersteuningsprogramma een volledig elektrische raceserie bevatten.DTM Nürburgring foto 6 tijdschema


DTM Nürburgring foto 7 DTM logo

DTM Nürburgring foto 8 seriesponsorlogos

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS