Karting • GK4 Kartseries

Karttopper Henk Vuik junior toont zijn talent tijdens racedebuut bij de Senioren in GK4

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 november 2022 01:27

GENK – Henk Vuik junior is pas veertien jaar, maar reed toch al mee in de IAME X30 Senioren-klasse. Dat deed hij tijdens de laatste ronde van de GK4 Kart Series. Het jonge karttalent uit Krimpen aan den IJssel wil graag zo snel mogelijk progressie maken in zijn sport en bewees op het circuit van Genk dat hij daar het talent voor heeft. Tijdens zijn tweede keer in een Senioren-kart snelde hij naar de tweede, zesde en zesde plaats in de respectievelijke races en dat in een vol startveld van meer dan 30 rijders.

Henk Vuik met zonen luuk en Henk junior in de kartsport

Dat het zaterdag regende op de fameuze Belgische piste, kwam Henk goed uit. “Ik ben wel een redelijke regenrijder. Dan rijd ik altijd wel vooraan”, zei hij. “Ik kon al snel de lijnen rijden die je moest rijden. Gisteren was het mijn tweede dag in de Senioren-klasse. Vandaag had ik meteen de juiste snelheid. In de kwalificatie was ik zesde en in de eerste race eindigde ik als tweede. Dat was een goed begin, een mooie manier om in de Senioren te starten.”

Pas een week had Henk in Strijen zijn eerste meters gemaakt in een Senioren-kart. “Strijen is een lastig baantje. En de kart ging een stuk sneller dan de Junioren-kart die ik gewend was. Mijn nek deed dan ook flink pijn. Maar nu had ik er gelukkig geen last van. Die nekpijn heb je vooral op korte baantjes, zoals Strijen. De baan in Genk is veel langer en daar duurt het langer totdat je bij de volgende bocht bent.”

Dat hij nu al, als veertienjarige, aan een Senioren-wedstrijd meedeed, heeft alles te maken met volgend seizoen. “Ik wilde alvast wennen aan de kart van volgend jaar. Het is leuk, snel. Na de eerste keer zei ik meteen tegen mijn vader: ik ga nooit meer bij de Junioren rijden.”

Er is wel verschil met de Junioren-klasse, had hij gemerkt. “Er zijn rijders die op rare punten inhalen die ik zelf nooit zou kiezen. Dan probeer je op de een of andere manier terug te kruisen. Soms lukt het wel, soms lukt het niet. Ik kan in ieder geval nog veel leren.”

Mooi debuut Henk Vuik bij de IAME X30 Senioren

Na zijn knappe tweede plaats in de eerste race had hij de smaak te pakken, en hoopte hij natuurlijk opnieuw op een plek bij de eerste drie. Maar de concurrentie bij de Senioren is hevig. “Tijdens de tweede race startte ik als tweede en na de start lag ik derde. Uiteindelijk werd ik ingehaald en ben ik zesde geworden. In de finale moest ik weer als tweede starten. Na de start lag ik vierde. Daarna heb ik het grootste deel van de race op die plek gereden. In de laatste paar rondjes werd ik door nog twee man ingehaald. Dat was wel jammer.”

Toch was Henk alleszins tevreden met zijn resultaten in Genk. “Ik heb me alleen gefocust op het rijden en gewoon wilde zover mogelijk naar voren komen. Toen ik uit de kart kwam, was ik echt wel blij. Dit is natuurlijk gaaf voor de eerste wedstrijd.”

Hoe zijn programma er volgend jaar uit gaat zien, wist Henk nog niet precies, wel dat hij veel wedstrijden gaat rijden. “Volgend jaar gaan we waarschijnlijk de IAME Series Benelux, het NK en de Euro Series rijden en dan misschien nog één of twee wedstrijden WSK X30. En nog een paar andere races”, verduidelijkte hij.

Ook zijn broertje Luuk heeft de smaak te pakken. Zowel Henk Junior als Luuk treden in de voetsporen van hun vader / autocoureur Henk Vuik. Luuk; de jongste telg van de racefamilie maakte dit jaar verdienstelijk zijn race-debuut in de Mini-klasse en kende een mooie leercurve. Hij deed wat wedstrijden mee in verschillende kampioenschappen zoals onder meer in de IAME Benelux Series, GK4 en de clubraceraces op Strijen met mooie klasseringen. Hij maakt in 2023 promotie naar de Junioren.

Henk junior en Luuk bedanken hun ouders, iedereen bij het PdB Racing Team en de sponsoren. Zij worden gesteund door Vuik Auto’s Mercedes Benz Specialist, Vuik Motorsport en Putoline olie.

Kijk ook eens op de website vuik-autos.nl of vuikmotorsport.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS