Karting • GK4 Kartseries

Karttalent Giel Huntink (10) in 'leerjaar' direct Nederlands-Belgisch kampioen in Formula Honda 9PK

Uitgegeven door Bart • 9 december 2021 19:10

Eindhovehttps://www.racexpress.nl/rxcp2017raxpss/images/button-paste.gifn - Het eerste seizoen in de Formula Honda 9PK van de GK4 Kart Series had voor Giel Huntink eigenlijk een leerjaar moeten worden. Het werd een successeizoen, want de 10-jarige karter uit Aalten kroonde zich zaterdag in Eindhoven tot kampioen. Een vierde plaats in de afsluitende race op de Landsard was voor het karttalent voldoende om de Nederlands/Belgische titel veilig te stellen.

Giel Huntink

De kartbaan in Eindhoven was nat en het was koud, maar dat deerde Giel geen seconde. "Het waren best moeilijke omstandigheden en het was lastig rijden, maar ik hoefde niet alle risico's te nemen om kampioen te worden. In de laatste ronde van de finale werd ik onder druk gezet en heb ik die andere kart laten gaan. Ik heb met het oog op het kampioenschap geen risico genomen."

Direct vanaf het begin van het seizoen zat Giel er vooraan goed bij. "Bij de eerste race in Mariembourg zijn we meteen goed begonnen. Het was mijn eerste race in de Formula Honda 9PK en die race heb ik gewonnen. Als je dan wint, geeft dat veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. De mooiste races dit jaar heb ik in Mariembourg en Genk gereden. In Genk moest ik vanaf de veertiende plaats komen en ben ik nog tweede geworden. Ook in Mariembourg kwam ik vanaf P13 en ben ik als derde geëindigd. Dat waren mooie inhaalraces. In de kwalificatie ging het twee keer niet zo goed, waardoor ik van verder weg moest komen. In Mariembourg was het nat en spinde ik in de kwalificatie, maar had ik in de race weer de goede focus. In Genk was er één droge lijn, maar die kon ik in de kwalificatie niet zo goed vinden. In de races geef je dan net wat extra's. Ik ga er dan vol voor en het lukt me goed om rondje na rondje goed en snel te blijven rijden."

Na een sterk seizoen resulteerde dat zaterdag in de Nederlands/Belgische titel. "Het was een hele mooie dag. Toen ik in de laatste race over de finish kwam, was ik heel blij dat ik kampioen was geworden. In de laatste ronde moest ik alleen zorgen dat ik op de baan bleef. Ik was gewoon super blij toen ik over de finish kwam. Volgend jaar blijf ik in de Formula Honda 9PK rijden en dan gaan we kijken of ik weer kampioen kan worden."

Giel Huntink

Vorige week reed Giel ook de laatste ronde van de NXT Dutch Open. Ook in dat kampioenschap streed hij vooraan mee. "Eigenlijk was het al wel duidelijk dat ik tweede zou worden in de eindstand. De nummer 3 stond te ver achter. In de eerste race ben ik als derde gefinisht, race 2 en 3 heb ik gewonnen. De laatste was belangrijk. Ik moest winnen en dan moest mijn rivaal derde worden. Helaas voor mij werd hij tweede en kwam ik net 2 punten te kort om kampioen te worden, maar een tweede plaats in het eindklassement is ook heel mooi."

"Vorig jaar zomer zijn we in deze klasse begonnen en dit jaar zou eigenlijk een leerjaar worden. Samen met mijn ouders en het team van JD Kartsports zeiden we tegen elkaar dat we mikten op een plaats in de top 5. Dat zou al een goed resultaat zijn, maar het liep even anders. Natuurlijk heb ik nog steeds heel veel geleerd, maar het ging beter dan we gedacht hadden."

Zijn vader René bekijkt de prestaties van Giel vol trots. "Volgend jaar willen we op hetzelfde niveau weer kampioen worden. Dan gaan we ons ook voorbereiden op 2023 als Giel in het Nederlands kampioenschap van IAME gaat rijden. Dat is fysiek zwaar en we zullen meer moeten trainen, maar het is hartstikke leuk. Na de volgende stap gaat het allemaal veel sneller en dan gaat het met de bankrekening ook sneller. Het wordt tijd om op zoek te gaan naar meer sponsoren. Nu is het nog onze hobby en sport, maar Giel heeft een droom om autocoureur te worden. Het hoeft voor mij geen Formule 1 te zijn, maar professioneel autocoureur zou heel mooi zijn."

Giel Huntink

Ook teambaas Jeffrey van Diggele is onder de indruk van de stijgende lijn van Giel. "Hij heeft de overstap gemaakt vanuit de Honda Cadet en dit had eigenlijk een leerjaar moeten worden, maar hij is nu al kampioen. Meer kun je niet wensen. Het onderstreept hoe Giel en zijn ouders zich inzetten om beter te worden. Hoe nuchter ze ook zijn, vandaag zag ik toch behoorlijke zenuwen voorbij komen. Dat was leuk om te zien. Hij heeft het talent om in de kart te stappen en meteen serieus gas te geven. Als hij dit gevoel vast kan houden, gaat het super. Vorige week bij de NXT Dutch Open viel alles op zijn plaats. Als iedereen die inzet blijft tonen, gaat het zeker goedkomen. Vandaag was het niet overdreven spannend, hij mocht alleen niet uitvallen. De leercurve gaat stijl omhoog en we gaan zien waar dit toe kan leiden."

Giel Huntink wil graag zijn ouders en sponsoren bedanken. "Mijn vader voor het sleutelen en mijn moeder voor de support. Tankstation Hamelandstop BV en Truckstop/Eetcafé Hamelandroute-Snack. En daarnaast Team JD Kartsports van Jeffrey van Diggele en zijn vader Peter."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS