Karting • GK4 Kartseries

Karttalent Julian van de Coterlet (7) verbaast iedereen, en zijn ouders nog het meest: P2 in NK!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juli 2023 07:34

KERPEN - Met zijn zeven jaar is hij de jongste van alle rijders in de Mini Rookie-klasse van het NK IAME en toch doet Julian van de Coterlet steevast mee om de prijzen. Het talent ontpopt zich snel! De piepjonge coureur uit Spakenburg werd zondag razendknap tweede in het dagklassement tijdens de tweede ronde van het NK-kampioenschap en staat daarin zelfs derde in de tussenstand.

Julian van de Coterlet


Zijn vader Jeroen had na de finish van de finale op het Duitse circuit tranen in de ogen. Want het kon toch eigenlijk niet? Zijn zoon is veruit de jongste, bezig aan zijn eerste wedstrijdjaar in de sport, heeft nog gebrek aan ervaring, heeft nog veel te leren en dan tóch tweede worden.

“Het waren tranen van geluk. In zo’n startveld als zevenjarige tweede worden en zelfs vechten om P1. Gewoon top. Meer kan ik niet zeggen”, zei Van de Coterlet senior. “We hebben afgesproken dat dit een leerjaar is, maar hij pakt al het ene na het andere podium. Ik ben heel trots. Hij is zo relaxed. Alsof het hem niks doet. Bizar.”

Julian zelf bleef er nuchter onder, al was hij natuurlijk wel heel blij. “Dit is goed, want ik heb P2”, redeneerde hij. “Ik had het niet verwacht. Ik was heel blij. Ik had al wel eerder in Kerpen gereden, maar nog geen race. Ik vind het een leuke baan door de bochten. Vooral de chicane is leuk. Waarom dat weet ik niet. Het is gewoon leuk.”

Die vreugde kwam aan het einde van de racedag fraai tot uiting. Na de vierde plek in de kwalificatie, de vijfde plek in race één en de tweede plek in race twee, reed Julian een topfinale. “Ik had een goede start. Ik startte aan de binnenkant op P5 en na de start lag ik meteen derde.” Julian kwam weldra in een kopgroep terecht. “Dat was wel moeilijk. Ik wilde op kop rijden. Soms lukte dat.”

Julian van de Coterlet


Zijn begeleider en monteur Michael Kuiper van PdB Racing was maar wat trots op de benjamin van het team. “Het was een goede race. De start ging zoals besproken”, blikte hij terug. “Of P2 pakken, of gelijk door naar de P1. Hij hield goed de deur dicht voor de rijder die op P2 startte, dus hij kon vanaf P3 lekker doorstromen. Hij had gelijk een gat achter hem waardoor hij vrij gemakkelijk kon wegkomen. Julian heeft steeds geprobeerd de nummer één te pakken te krijgen, wat ook meerdere malen is gelukt.”

Michael vervolgde: “Alleen het handhaven van P1, dat ging af en toe wat moeilijker. Deels komt dat door een gebrek aan ervaring, maar race pace-technisch gaan we dat op een gegeven moment wel kunnen volhouden. De andere deelnemers zijn een stuk ouder. Als we door het seizoen heen kijken, kunnen we constateren dat het steeds beter gaat. Hij heeft toch een halve race aan de leiding gereden. Door een paar foutjes kon hij niet meer aanhaken bij de nummer één, maar verder was het een heel goede race. Voor een jongetje van zeven reed hij heel volwassen, echt waar. Ik ben echt heel trots op hem.”

Datzelfde gold zeker ook voor mama Maria. “Ja, ik ben supertrots. We hadden aan het begin van het seizoen niet verwacht dat hij voor het podium zou kunnen gaan. En nu is hij tweede”, zei ze. “Ik ben gewoon supertrots. Dat zijn we allemaal!”

Julian wil graag zijn ouders en team PdB van Peter en Nick de Bruijn en Michael Kuiper bedanken voor de fantastische samenwerking en ondersteuning.

Julian van de Coterlet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Smink Kok Lentink, de Marktbakker en AP Events.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS