Karting • GK4 Kartseries

Karter Wouter Bergheanu laat zich niet gek maken in de regen en pakt verdienstelijk podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 juli 2021 01:22

GENK - Hij is nog geen echte regenrijder, zo zegt hij zelf, maar karter Wouter Bergheanu, uit het team van PDB Kart Racing leert al doende. De tienjarige coureur uit Den Haag leverde afgelopen weekeinde op het kletsnatte circuit van Genk een puike prestatie. Hij reed in de Honda Cadet 160cc-klasse in de derde ronde GK4 Kart Series naar een derde plek overall. Zo scoorde de snelle karter na zijn zege tijdens de vorige wedstrijd in Venray, nu op de kartbaan in Genk opnieuw belangrijke punten.

Wouter Bergheanu

Het regende veel op de piste in België. Mede daardoor begon de finale, de derde heat, sensationeel. “Iemand had een valse start”, legde Wouter uit. “Die jongen remde daarna, waardoor ik binnendoor moest. Toen wilde hij terugkomen via de binnenkant, maar dat is best wel moeilijk in de regen. Hij knalde op iemand voor mij en spinde. Ik zat er vlak achter en kon de kart voor me niet meer ontwijken. Er spinden daarna nog een paar rijders.”

Wouter liet zich niet kennen. Hij haalde alsnog een aantal rijders in. Uiteindelijk resulteerden zijn inspanningen in een mooie derde plaats. Toch hield het racetalent er een dubbel gevoel aan over. “Als de start normaal was gegaan, had ik misschien een beter resultaat kunnen pakken. In de kwalificatie was ik vierde. Dat was niet supergoed, maar in de race had ik de snelheid om eerste of tweede te worden. Dan is het jammer dat het niet lukt.”

Toch was hij uiteindelijk wel tevreden. “Je eindigt wel een plekje hoger dan in de kwalificatie. En je staat op het podium. In de regen kan er van alles gebeuren. Je moet soms ook tevreden kunnen zijn met de laagste podiumplek.”

Wouter rijdt liever op een droog circuit. “Ik ben echt niet slecht in de regen, maar eerlijk gezegd vind ik het fijner om op een droge baan te racen. Je kunt op een droge baan makkelijker inhalen en beter je plek verdedigen. Als je in nat weer gaat verdedigen, dan is de kans heel groot dat je spint.”

Wouter Bergheanu

Tijdens de eerste heat ging het hem bij de start ook niet van een leien dakje. Terwijl de baan aan het opdrogen was, reed de Hagenaar lange tijd op de vijfde plaats. “Het weer veranderde”, herinnerde Wouter zich.

“Op een gegeven moment begonnen we droge lijnen te rijden. Mijn zelfvertrouwen nam toe. Ik schoof telkens een plek op. Tegen het einde van die eerste heat haalde ik nog een jongen in en werd ik tweede.”

De tweede heat was ‘niks speciaals’, zei Wouter. Hij begon de heat ook op P2. “Maar ik raakte twee plekken kwijt. De regen was voor mij wennen. Ik had al lang niet meer in nat weer gereden. Wanneer het regent, probeer ik veilig te rijden. Liever finishen dan voorop rijden en dan spinnen omdat je een te groot risico neemt.” Het leidde tot een verdienstelijk vierde plaats en in de derde race reed hij dus knap naar het podium en behaalde een hoop punten voor het kampioenschap.

De volgende ronde van het GK4-kampioenschap vindt plaats op het circuit van Spa. “Een technische baan”, zei Wouter. “Dat ligt me wel. Ik ga er alles aan doen om daar te winnen!”

Wouter bedankt Peter en Nick de Bruijn, zijn vader en moeder en Mathieu van Renssen en Jeffrey Hiendler.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS