Karting • GK4 Kartseries

Karter Milan Marczak bewijst snelle opmars door fraaie podiumplaats in Genk: "Grote stappen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 november 2022 09:50

GENK – Hij kart nog maar amper een jaar en toch slaagde Milan Marczak erin afgelopen weekend het podium te halen van de Junior Nationaal-klasse in de GK4 Kart Series. Op het circuit van Genk deed de veertienjarige coureur uit Zundert dan ook verheugd en licht verbaasd zijn verhaal.

Milan Marczak

“Het voelt heel goed om in het eerste jaar in deze klasse al een paar keer op het podium te kunnen staan in een nationaal kampioenschap”, zei Milan. “Het was een heel moeilijk weekend. We hadden in eerste instantie de snelheid niet, de acceleratie van de kart was het niet goed en ikzelf was ook niet echt in vorm.”

“Gelukkig ging het regenen en hadden we nieuwe kansen.” Dat liet hij direct zien. Milan toonde zijn raceskills in de regenachtige omstandigheden. Hij werd knap derde in de finale. Zodoende kon hij voor de tweede keer dit seizoen een beker in ontvangst nemen. “In Venray had ik ook een podiumplaats”, verduidelijkte hij.

Het verhaal van Milan is wonderbaarlijk. Pas vorig jaar begon hij met karten en toen hij klaar was om wedstrijden te rijden, begon hij in de Honda 9PK, een viertaktklasse in het GK4-kampioenschap. Al snel bleek dat hij talent had voor karten.

Maar waarom precies wilde hij gaan karten? “Het leek me wel leuk om in de motorsport te komen en toen zag ik dat karting de eerste stap was. Daarom ben ik ermee begonnen en het gaat nu met hele grote stappen vooruit.”

Milan Marczak

Via-via kwam hij bij zijn huidige team DFK terecht. Die nodigen hem uit voor een training in Venray. “Ik vond het heel leuk.” Hij herinnert zich die eerste meters op een buitenkart nog heel goed. “Ik had daarvoor een paar keer voor de lol indoor gereden. Toen ik Venray was, reed ik ineens op een grote baan. Het was een heel leuke ervaring met het team; ik heb nieuwe mensen leren kennen.”

Al snel werd duidelijk dat Milan wedstrijden wilde gaan rijden. “Ik moest ervaring opbouwen. en het ging best wel goed in de 9PK. Daarom ben ik dit jaar in de IAME X30 begonnen en dat ging ook heel goed. Nu, aan het eind van het seizoen, rijd ik vooraan in de klasse. Maar de eerste paar keer in deze klasse was het wel even zoeken omdat het anders was, en veel sneller ging.”

Zijn tijd in de 9PK was van kort duur. Voortaan richt hij zich op de IAME-klassen. “Ik hoop volgend jaar weer een top drie in het GK4 Junioren-kampioenschap te halen. Ik heb veel getraind, heb veel coaching gekregen van Christof Huibers en vandaag ook van Sam Balota. Dat helpt heel veel, want ze zijn ervaren coureurs die Europese wedstrijden rijden. Christof is ook wereldkampioen geworden. En het team is ook top. Er heerst een leuke sfeer. Tim en Ben zijn heel aardige mensen. Die geven altijd het beste!”

Milan bedankt zijn ouders voor de ondersteuning, DFK en de mensen om hem heen zoals Christof en Sam, en mijn mechanieker Robert. Ook bedankt hij Tim en Ben de Feijter voor de altijd goede service en de mensen die met hem meedenken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS