Karting • GK4 Kartseries

Karter Sam Boerma pakt eerste outdoor-titel in Formula Honda 9PK Junior: "Hele jaar hard voor gestreden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 november 2023 01:55

GENK – Karter Sam Boerma uit Eindhoven is zondag op het circuit van Genk kampioen geworden in de Formula Honda 9PK Junior-klasse. De veertienjarige rijder van het DFK Racing Team was na afloop vanzelfsprekend dolgelukkig met zijn topresultaat in de GK4 Kart Series.

Sam Boerma

“Kampioen. Ongelooflijk. We zijn er natuurlijk heel blij mee”, aldus een opgetogen Sam die dit seizoen zijn talent toonde en vier van de negen races won. “Dit is mijn eerste titel outdoor. Nu is de stress eraf. We hebben er met het team het hele jaar hard voor gestreden. We hebben ook heel constant gereden en vanaf de eerste race gefocust op het kampioenschap. Races winnen is leuk, maar uiteindelijk is het kampioenschap het enige dat je gaat onthouden.”

De race verliep goed voor de nieuwbakken kampioen, die vorig jaar debuteerde in de klasse en toen al een race op Genk won. “Ik had een goede start nadat ik in de kwalificatie vierde was geworden. Ik heb meteen naar twee kunnen rijden. Daarna verloor ik langzaam wat terrein omdat we helaas de verkeerde keuze hadden gemaakt met de bandenspanning. Ik heb uiteindelijk nog een battle gehad met de nummers vijf en zes. Ik ben ze kunnen voorblijven en ben zo als vierde gefinisht. Maar ik hoefde voor de winst in het kampioenschap alleen maar te finishen.”

De liefde voor de kartsport ontstond bij Sam al op jonge leeftijd. “Ik vond voetbal niet zo leuk en toen ik zo’n acht jaar oud was, had ik een kinderfeestje bij kartbaan Hezemans in Eindhoven”, herinnerde hij zich. “Ik vond het zó leuk. Ik was meteen verkocht. En dus vroeg ik mijn ouders of ik op karten mocht.”

Hij vervolgde: “Later kwam ik iemand tegen die bij Hezemans werkte. Hij zei dat er een clubje (C-Point) was dat daar trainde. Toen zijn we eerst daar een keer gaan kijken en op mijn tiende ben ik er gaan trainen. Ik ben Junior-clubkampioen geworden en ik ben superblij dat Mike Hezemans mij steunt in mijn kartavonturen.”

Sam Boerma

Daarnaast is Sam bij de NKH wedstrijden gaan rijden. “Vorig jaar ben ik daar Junior-kampioen geworden en dit jaar sta ik ver vooraan met nog twee races te gaan. Ik doe ook mee bij de Senioren. Dat gaat ook goed. We rijden vooral veel races, wedstrijdmeters maken.”

Vorig jaar toog Sam van de binnenbanen naar het buitenbaancircuit. Sindsdien komt hij uit voor topteam DFK. Sam is lovend over de Belgische equipe. “Het DFK Racing Team is een grote familie. Iedereen helpt elkaar. Er hangt een goede sfeer en de begeleiding is er heel goed.”

Samen met DFK hoopt Sam komend seizoen de overstap naar de zeer competitieve X30 Senioren-klasse te maken. “Tweetakt is echt gaaf. Dat gevoel als je gas geeft... Ik heb er nu twee keer in getraind en het gaat zoveel sneller. Het is veel meer met remmen spelen, veel meer technieken. Ik denk ook dat de competitie er nog sterker is. Daar heb ik echt heel veel zin in!”

Sam zoekt nog wel sponsors die hem hiermee willen helpen. Meer informatie is te vinden op www.Samboerma.com

De kersverse kampioen bedankt DFK, al zijn monteurs, Benji, zijn ouders, zijn trainer Casper Reinders en zijn sponsoren Spectrigon, Liu Jo/Twinset, Hendriks Airbrush en Hezemans voor de steun van de afgelopen jaren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS