Karting • GK4 Kartseries

Karter Jorn Helder is een van de grote revelaties bij de Junioren dit seizoen; podium bij NK IAME in Mariembourg

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 oktober 2023 14:00

MARIEMBOURG – In een NK-weekeinde waarin karttalent Jorn Helder steeds bleef pushen, liet hij zien dat nooit opgeven loont. De twaalfjarige coureur uit Peize herstelde zich uitstekend van een iets mindere kwalificatie en slaagde erin zich op te werken naar een mooie vierde plaats in de IAME X30 Junioren-klasse. Bovendien kon hij met de tweede positie bij de Rookies plaats nemen op het podium. Jorn is toch wel een van de grote revelaties dit seizoen in de uiterst competitieve Junior-categorie.

Jorn Helder links op podium

“De kwalificatie ging helaas niet zo goed. Ik had geen slipstream en maakte wat foutjes. Daardoor werd ik tiende”, begon Jorn zijn verhaal op het circuit van Mariembourg. “In heat één ging ik van tien naar acht. In heat twee ging ik van acht naar vijf. In de finale mocht ik als zesde starten. Dat was aan de buitenkant en ik viel bij de start terug naar de elfde plek. Daarna ben ik teruggereden naar plek vier.”

Zo pakte hij tijdens de laatste ronde van het NK toch nog de nodige punten én kon hij trots zijn op zijn resultaat. En dan te bedenken dat hij in de finale dus aan de buitenkant – de vuile kant ban de baan – moest starten. “Bocht één in Mariembourg aan de buitenkant is killing”, wist hij. “Dan kom je op het vieze gedeelte van de baan terecht.”

Door het vuil dat de banden daar oppikken, verloor hij snelheid (en plaatsen) en duurde het enkele ronden voordat de banden weer schoon waren en Jorn zijn snelheid volledig terug had. Dat die snelheid goed was, was wel duidelijk. “Ik ging vol pushen en ik eindigde als vierde met de snelste raceronde.”

De derde ronde van het NK IAME viel midden in een razend drukke raceperiode voor Jorn. Zo reed hij een week eerder op dezelfde baan de vijfde ronde van de GK4 Kart Series. “En de week daarvoor ben ik in Valencia geweest voor de Tillotson Nations Cup. Er was daar een hoog niveau. Helaas moest ik vanwege een crash uitwijken, maar voor de rest ging het best goed.”

Hij vervolgde: “Het is anders racen, daar. Hier is het veel samenwerken en daar is het veel vechten en terug inhalen en zo. Er waren meer dan vijftig Junioren. En de baan van Valencia is zeker mooi. Ik was er al een keer geweest tijdens de Winter Cup. Alleen gaat het er dus heel anders aan toe in het Tillotson-kampioenschap.”

Jorn Helder

Zijn seizoen loopt inmiddels langzaam ten einde. Terugblikkend toonde de getalenteerde karter zich tevreden met zijn prestaties tot dusver. “De eerste ronde van de GK4 in Genk was goed, de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap in Genk was ook goed. En deze vandaag ook. Ik heb er hard voor gevochten. En in de GK4 ga ik voor het rookiekampioenschap.”

Zich motiveren voor zoveel wedstrijden in een seizoen is voor de snelle Drent geen enkel probleem. “De adrenaline, andere rijders inhalen en gewoon snel gaan vind ik mooi aan het racen”, legde Jorn uit. “Ik heb nu nog één ronde GK4 te gaan, in Genk. En verder ga ik veel trainen en testen!”

Jorn bedankt Krestho Kootstra, Bas Harting voor de motoren, zijn monteur Maarten de Boer en Mike Omstenk voor alle hulp en zijn vader, moeder, zussen, opa’s en oma’s en zijn sponsoren.

Jorn Helder wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Food in Balance, Eurol en Vers Alert Boonstra Supporter van Versspecialisten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS