Karting • GK4 Kartseries

Karter Joeri Bechtold blijft verbazen: derde zege in eerste volledige racejaar! "Deze is de mooiste!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juli 2023 01:43

KERPEN - Bezig aan zijn eerste volledige wedstrijdseizoen, slaagde karter Joeri Bechtold er zondag in Kerpen in zijn derde overwinning van het jaar te pakken. Hij staat nu stevig aan de leiding in het kampioenschap. Tijdens de tweede ronde van het NK IAME won de zeventienjarige coureur uit Amsterdam (Oud-West) razendknap de drijfnatte finale van de Formula Honda Senior-klasse.

Joeri Bechtold

Joeri kon na afloop van de finale op het Duitse circuit uitstekende resultaten overleggen. In de kwalificatie werd hij derde, wat al veel zei over zijn snelheid. Daarna snelde hij in de heats naar de respectievelijk tweede en derde plaats om de finale te winnen.

Joeri deed dan ook meer dan tevreden zijn verhaal. “Ik heb al twee keer eerder gewonnen dit jaar; de Winter Cup en de GK4 Kart Series in Genk. Maar deze is de mooiste. Honderd procent”, zei de coureur van topteam Pitparts, waar hij rijdt onder leiding van teambaas Krestho Kootstra. “Ik reed in de finale weg van iedereen in de regen. Ik vond het echt leuk. Ik had ongeveer tien seconden voorsprong op de nummer twee.” Ik heb het een keer eerder gedaan, winnen in de regen. Dat was tijdens een race van Tillotson.”

De race in Kerpen, waar Formule 1-grootheden Sebastian Vettel en Michael Schumacher het racen leerden, stopte overigens tijdens een slow-situatie. Die was afgekondigd omdat het tegen het einde van de race zo hard begon te regenen dat op volle snelheid doorgaan onverantwoord was, zo had de wedstrijdleiding geoordeeld. Hoe dan ook, Joeri werd afgevlagd als de terechte winnaar.

En zo kon het gebeuren dat hij verbaasd de rondte in keek na de finale. Had hij nu alweer gewonnen? Jazeker! Dat hij daarover verbaasd was, is niet zo heel gek. Hij kart immers nog geen twee jaar. En dat heeft alles te maken met de corona-pandemie.

In die tijd was Joeri nog een fanatieke ijshockeyer. Hij speelde in Amsterdam en Alkmaar. En toen brak de coronapandemie uit en lag de sport plat. Karten was het enige dat hij nog buiten kon doen. Dat ging zo goed dat kartschool KWM in Den Haag hem vroeg een wedstrijd te rijden. Ze zagen hem rijden en waren onder de indruk van zijn snelheid. “Nu ben ik gestopt met ijshockey omdat ik karten veel leuker vind.”

Joeri Bechtold

Hij vervolgde: “Karten leek me sowieso leuk om te doen. Ik vroeg mijn buurjongens of ze zin hadden om mee te gaan. We zijn toen naar de buitenbaan van Lelystad gegaan. Het was leuk dat ik lekker iedereen inhaalde en wilde het graag vaker doen. Kort daarna ben ik de kartschool van KWM gaan doen.”

Daar was Joeri ook de snelste en al snel schreef hij zich in voor de racecursus van KWM. “Al snel vroeg Bas Meurs of ik ook eens een wedstrijd voor het team van PDB wilde rijden.” Zo gezegd, zo gedaan en de snelle Amsterdammer debuteerde in de GK4 Kart Series in Genk. “Ik reed op een gegeven moment negende en was aan het vechten om plek acht. Maar in bocht één remde de nummer acht me van de baan. Ik verloor mijn wiel en viel uit. Dat was jammer. Maar op zich ging het meteen heel goed.”

Inmiddels is Joeri dus bezig aan zijn eerste volledige wedstrijdseizoen. In de Formula Honda Senior-klasse rijdt hij tegen concurrenten die in de meeste gevallen véél meer ervaring hebben dan hij. Hoe hij erin slaagt hen het moeilijk te maken? “Hij is heel constant, rijdt elk rondje dezelfde tijd. Joeri kan zich heel goed focussen”, antwoordde zijn vader.

Joeri kijkt niet meer achterom. IJshockey, dat is van vroeger, nu wil hij alleen nog maar racen. Zijn doel heeft hij helder voor ogen: hij wil graag de formule-auto’s in, maar eerst volgend jaar focussen op X30. Dat betekent hard knokken. Aan zijn werklust zal het niet liggen. “Ik kart vaak drie, vier keer in de week. Ik rij ook nog veel indoor, één keer per week.”

Ook qua wedstrijden is hij voorlopig lekker druk. Zo gaat hij later dit jaar naar het WK van Tillotson in Valencia. Daarnaast rijdt hij nog indoorwedstrijden en doet hij mee aan het NK Pro Kart. Ook heeft hij nog één NK-ronde te gaan en een aantal wedstrijden in de GK4 Kart Series. Het moge duidelijk zijn wat daar de bedoeling is. “Die wil ik natuurlijk ook graag winnen.”

Bellamy Edit Studio
Tillotson Racing
Willy & Ria Bechtold
Kartcentrum Lelystad
Kartcentrum Zwolle

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS