Karting • GK4 Kartseries

Karter Floris Koster neemt afscheid van Iame X-30 met vice-kampioenschap GK4 Kart Series: "Veel avonturen beleefd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 november 2023 22:16

GENK - Na zes jaar op hoog niveau actief te zijn geweest in de kartsport, heeft Floris Koster afgelopen weekeinde afscheid genomen van de Iame X-30. Tijdens de laatste GK4-wedstrijd in de IAME X30 Senioren-klasse eindigde de achttienjarige coureur uit Stadskanaal als derde, zevende en zesde in de respectievelijke races. Daarmee verzekerde hij zich van het vice-kampioenschap! Een mooie prestatie, die hij samen met zijn vader Bart heeft nagestreefd.

Floris Koster vice kampioen karten in de IAME Senior

Floris kon met trots terugkijken op wat hij heeft bereikt in de kartsport. En dan met name de afgelopen drie seizoenen, waarin hij zijn race-skills ontwikkelde. “Ik ben in 2021 kampioen IAME X30 geworden bij NXT. Maar resultaten waar ik echt trots op ben is de achtste plek in de kwalificatie in de Euro Series en ik heb dit jaar een paar keer de finale gehaald in het IAME Benelux-kampioenschap. En mijn vice-kampioenschap in de GK4 dit jaar natuurlijk.”

De laatste race op topniveau was voor Floris vooral een race als alle andere. “Ik ben helemaal niet bezig geweest met mijn laatste race met een X-30. De laatste race was ik gefocust om er het beste van te naken en er een podiumplaats proberen uit te halen. Dat is helaas net niet gelukt. Pas in de uitloopronde dacht ik eraan: dit was het dan op het hoge niveau. Als ik nog een jaar op dit niveau had gereden, had ik waarschijnlijk nog meer mooie resultaten gehad. Maar ik denk dat het zo goed is. Het is tijd voor iets anders.”

Het was een bewuste keuze van Floris en zijn vader om dit jaar samen met topteam KCR voor het laatst op niveau te rijden. “We vroegen onszelf voor het seizoen af: wat willen we dit jaar?”, zei zijn vader Bart die de afgelopen jaren altijd zijn monteur is geweest.

“Toen hebben we samen gezegd: we willen Europees gaan rijden. Dan weet je dat het podium erg moeilijk wordt maar we mogen met de beste karters ter wereld strijden. Daarom zeiden we ook: we gaan gewoon alles rijden. Dat is heel leuk geweest, we hebben veel avonturen beleefd en veel vrienden gemaakt. Ook het gezin thuis stond erachter. Ik vind het bijzonder dat we het zo mooi samen hebben kunnen doen. De klik is er. We hebben het altijd samen gedaan.”

Floris Koster

Ook Floris keek met een goed gevoel terug op de samenwerking met zijn vader. “Zes jaar lang ben ik bijna elk weekend met mijn vader op pad geweest. Dat is altijd goed gegaan. Het was altijd gezellig. Ik heb het gevoel dat we elk jaar bijgeleerd hebben. Ook tijdens dit laatste weekend. Je weet dat dit het laatste weekend was. Dan is het toch leuk dat we vlak voor de race nog de laatste dingen hebben besproken om te blijven verbeteren.”

Vader Bart keek tevreden terug op de kartcarričre van zijn zoon. “We stoppen op dit niveau met karten. We willen niet meer elk weekend trainen, niet meer elk weekend bezig zijn. In plaats van een lifestyle moet het weer een hobby worden. Tijd werd een belangrijk ding voor ons. Wil je die tijd en energie er nog in stoppen? Nee, was het gezamenlijke antwoord. Als je dan vooraan wil meedoen, moet je een andere klasse kiezen. Het is mooi geweest!”

Floris bedankt zijn familie en zijn sponsors Euroradar en Promo2000, KCR, Ferry Smit Racing en PitParts voor het jarenlange plezier in de kartsport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS