Karting • GK4 Kartseries

Karter Dilan Oude Voshaar pakt de ijzersterke zege bij seizoenfinale GK4 Kart Series: "Fantastische afsluiting"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 november 2023 08:31

GENK - Dilan Oude Voshaar uit Oosterhout heeft afgelopen zondag op het circuit van Genk een knappe overwinning behaald in de Formula Honda 9PK Senior-klasse. Het was de afsluitende wedstrijd van het GK4 Kart Series-kampioenschap. De vijftienjarige coureur uit Oosterhout pakte zo op de valreep zijn eerste podiumplaats in zijn rookieseizoen.

Dilan Oude Voshaar

“Een fantastische afsluiting van het seizoen. Beter kon het niet. Met dank aan mijn sponsors Interflon en opa en oma’s. Interflon heeft de kart gesponsord en het mogelijk gemaakt dat we GK4 konden rijden. Jammer genoeg heb ik veel pech gehad in mijn eerste outdoorseizoen, ook al zat ik vaak veel van voren”, blikte een trotse en tevreden Dilan terug. Ondanks dat hij vaak meestreed voor het podium, lukte het door deze pech niet om hoog te eindigen. Ook afgelopen weekeinde leek het erop dat hij opnieuw door pech geplaagd zou worden. Gelukkig kantelde het toch de goede kant op!

Dilan Oude Voshaar


Dilan had zich namelijk een mindere start van zijn weekeinde op de Vlaamse piste. “Op vrijdag hadden we wat motorproblemen. Die stotterde als we op toeren zaten. Later bleek dat er vocht zat in de bougiekabel. Daardoor hadden we geen kracht meer in de motor. Gelukkig slaagden we erin dat te fiksen en daarna was ik heel snel.”

Het betekende de ommekeer voor Dilan. Hoewel de wisselende weersomstandigheden zorgden voor lastige condities op en rond het circuit, reed de snelle Oosterhouter onverstoorbaar zijn rondjes. “We hebben ondanks de regen eerder op de dag met slicks kunnen rijden. Er was net een droge lijn.”

In de kwalificatie lag Dilan tot de laatste ronde op de zestiende plaats. Na zich opnieuw te hebben gepositioneerd, en ondanks dat hij in vrije lucht reed, wist hij op de valreep nog de zesde plaats op de startgrid te bemachtigen.

“Bij de start haalde ik een stel rijders in en heb ik me kunnen losrijden van de groep om vervolgens naar mijn teammaatje Rosanne te rijden. Samenwerkend hebben we de kopgroep kunnen aanvallen en hebben we kunnen vechten om de podiumplaatsen.” Uiteindelijk claimde hij de de ultieme plek op het podium. “Het was mijn eerste podiumplaats. Ik had het niet verwacht. We hebben dit seizoen heel veel pech gehad. Nu is het geluk wel onze kant op gevallen.”

En dat allemaal dankzij een weekendje rijden met zijn vader. “We zagen dat er les was in bij KCR in Roosendaal.” Dat beviel zozeer dat hij niet meer uit de kart was te slaan. “Daarna heb ik tot mijn dertiende gehuurkart”, aldus de jonge coureur. En maakte hij met succes de overstap naar het buitenkarten.

Wat hij zo mooi vindt aan zijn sport? “De geur, het gevoel in de kart, de grip, het racen. Alles is geweldig aan het karten. Ik heb altijd al Formule 1 gekeken. Racen zit wel in me. Maar toen kwam corona. Het indoorkarten stopte en we moesten wat anders gaan doen. We hebben heel veel kartbanen in Nederland gehad.”

In Lelystad veranderde de zaak. “Daar zijn we outdoor gaan rijden. KWM was er les aan het geven. Toen was de keuze: blijven we indoor rijden, wat door corona beperkt was, of gaan we buiten rijden? Ik koos voor buiten. De grip is er zo anders, het gevoel in de kart ook. Je rijdt niet tussen muren. Het kan regenen, dus de condities kunnen steeds weer anders zijn. Ik vind dat veel leuker. Dit jaar ben ik voor het eerst outdoorwedstrijden gaan rijden.”

Dilan Oude Voshaar

Met succes dus, zo kun je stellen na afgelopen weekeinde. Ook volgend seizoen komt Dilan uit in de Honda 9PK-klasse. Nu hij zijn eerste podiumplaats op zak heeft, moeten de ambities naar boven bijgesteld worden. “Hopelijk kan ik vaak podiumplaatsen pakken en meedoen om het kampioenschap!”

Dilan bedankt zijn oma en opa, Berend, Bas, Mathieu, vader en moeder, sponsor Interflon en zijn teammaatje Rosanne den Drijver.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS