Karting • GK4 Kartseries

IJzersterk debuutseizoen Milan Marczak bij IAME Senioren: vice-kampioen NK IAME: "DFK is echt heel goed en één grote familie"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2023 14:02

MARIEMBOURG – Met de tweede plaats tijdens de derde en laatste ronde van het NK IAME in de X30 Senioren-klasse verzekerde karter Milan Marczak zich als runner-up in het Nederlands kampioenschap. De vijftienjarige coureur uit Zundert bewees daarmee in zijn debuutseizoen in de klasse direct tot de top van het veld te behoren.

Milan Marczak

“Dit voelt goed. Vice-kampioen in het eerste jaar in de Senioren-klasse is zeker niet slecht”, zei Milan. “Je krijgt het gevoel dat je één van de beteren van Nederland bent.” Sterker nog, dat is hij ook, getuige zijn eindklassering. Hij onderstreepte dat met zijn klinkende resultaten tijdens de laatste ronde van de titelstrijd.

Op het circuit van Mariembourg denderde de snelle Brabander naar de tweede, eerste en tweede plaats in de respectievelijke races. “Het ging heel goed. In de finale (de derde en laatste race van de dag, red.) werd ik op een halve tiende tweede. Het was heel spannend. Ik heb zeven, acht rondes aan kop gelegen.”

Zijn tweede plaats in de eindstand van het NK onderstreept zijn sterke debuutseizoen bij de Senioren. Eerder was de beloftevolle karter ook al succesvol met een podium bij het NK in Kerpen! Ook in het sterk bezette Benelux-kampioenschap was Milan goed op dreef en ook in de GK4 Kart Series toonde hij zich voorin. Daar boekte hij zijn eerste zege bij de Senioren in Genk! “Het seizoen ging over het algemeen heel goed. In de GK4 heb ik een keer in Genk gewonnen en een aantal keer een podiumplaats gepakt. Al was ik dit jaar vooral gefocust op het NK en het Benelux-kampioenschap.”

Dat hij in zijn debuutjaar vanuit de Junioren direct zo sterk voor de dag kwam, verklaarde Milan voor een belangrijk deel door zijn team. “DFK is echt heel goed. Ik krijg er uitstekende materialen en begeleiding. Het is bovendien een vriendengroep. Het is gewoon één grote familie. Dat maakt het erg fijn om te rijden.”

Milan Marczak

Zijn knappe resultaten sterkten Milan zo in zijn zelfvertrouwen dat hij komende maand in Genk tijdens de laatste ronde van de GK4 zelfs gaat debuteren in de Open Schakel-klasse. Dat wordt dus een druk weekeinde, want op zaterdag rijdt hij eerst zijn races in de Senioren-klasse om op zondag voor het eerst in een IAME SuperShifter-kart te gaan racen. “Ik kijk er zeer positief naar uit. In Italië heb ik al een keer met een Shifter-kart gereden. Dat was tijdens de kartvakantie met mijn team DFK in Lonato. Het ging meteen redelijk goed.”

Een shifter-kart zorgt voor een heel andere race-ervaring, wist Milan. “Je hebt veel meer power. Hij trekt harder weg uit de bocht”, zei hij. “Op het rechte stuk gaat-ie ongeveer 25 kilometer per uur harder en de kart accelereert harder. In sommige bochten kun je ook harder remmen dan in een automaat-kart terwijl je veel sneller gaat. Je moet daarnaast heel kort rijder met de Shifter. Anders ga je, bij wijde lijnen, stuiteren door de power.”

Kortom: compleet anders dan rijden in een Senior. Is-ie soms van plan om er volgend jaar wedstrijden te gaan rijden in die klasse? “Nee, ik doe mee om er gewoon een keer van te genieten. Volgend jaar rijden we gewoon weer bij de Senioren. En dan hoop ik een ticket te winnen voor deelname aan de IAME World Finals!”

Milan bedankt zijn ouders omdat ze het karten mogelijk maken, zijn mechanieker Robert voor het prepareren van de kart, zijn coach Christof die hem leert hoe hij het racen moet aanpakken, familie De Feyter, DFK voor de geweldige motoren en service en al zijn vrienden en de hele crew bij DFK.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS