Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Gianni van de Craats toont veerkracht met podium tijdens Jack's Racing Days: "Deze was wel even nodig"

Uitgegeven door Frank Korsel • 11 augustus 2022 13:25

ASSEN - Gianni van de Craats toonde tijdens de Jack's Racing Days in Assen zijn raceskills en vooral veel veerkracht. Het zat de sympathieke autocoureur uit Harskamp na zijn geweldige zege in de openingsrace op Zandvoort, de afgelopen periode niet mee in zijn races in de Ford Fiesta Sprint Cup, maar op het TT-circuit van Assen streed Gianni weer mee om de podiumplaatsen. De 16-jarige coureur kwam goed voor de dag in zijn Ford Fiesta en behaalde in de tweede race van het weekend de vierde positie algemeen, maar mocht in het Divisie 1-klassement naar de derde positie op het podium.

Gianni van de Craats met zijn ouders blij met podium


Alle ingrediënten waren er voor een topweekend in de Ford Fiesta Sprint Cup, het weer was top, er was ontzettend veel publiek (75.000) aanwezig en de sfeer zat er goed in.

Op vrijdagochtend werden de eerste twee vrije trainingen verreden over het 4,5 kilometer lange circuit. Volgens Van de Craats gingen de ‘vrije trainingen niet top’, maar eindigde hij de trainingen op de vierde en zesde positie.

Op zaterdag reden de coureurs de kwalificatie op de Drentse baan. De door Polskamp ondersteunde coureur reed een solide tijd, toch was Van de Craats niet helemaal tevreden: “We hadden een best lastige kwalificatie, er zat totaal geen snelheid in. Misschien dat we net iets te voorzichtig waren qua afstelling. We noteerden dan ook de negende tijd en de zesde tijd in Divisie 1.”

De races zijn uiteraard het belangrijkste onderdeel van het weekend. Er werd in de eerste race van het seizoen niet door iedereen even goed binnen de lijntjes gekleurd. Na enkele rondjes lagen alle pillonen over de baan en moest er een Safety Car de baan op komen. Dit legde Van de Craats niet bepaald windeieren. Het gevoel wat Gianni in de auto voelde was nog steeds niet optimaal. Hij had dan ook moeite om de aansluiting te houden, wel konden hij en het team van Bas Koeten Racing genoeg data vergaren om de auto sneller te maken voor de tweede race van het drukke weekend.

Gianni van de Craats TT-Circuit Assen Jack's Racing Days

De tweede race van het weekend mocht Van de Craats vanaf de twaalfde positie aanvangen, niet optimaal zou je zeggen, dat maakte de Harskamper weinig uit: “Ik ging de tweede race vol vertrouwen in. Ik wilde gewoon zoveel mogelijk plekken winnen, ook al moesten we natuurlijk van ver komen.”

De toeschouwers kregen een race voorgeschoteld om hun vingers bij af te likken. Het autosporttalent uit Harskamp sneed als een warm mes door de boter. Niet alleen pech van anderen, maar ook met ontzettend spectaculaire inhaalacties snelde Gianni naar de voorkant van het veld.

Met nog enkele minuten op de klok ontstond er bij Alan Czyz een olielek en blies hij zijn motor op. Dit zorgde voor een Safety Car. De race werd niet meer hervat en de wedstrijd werd achter de Safety Car geëindigd. Van de Craats kwam in zijn bolide van Bas Koeten Racing als vierde over de eindstreep in het algemene klassement. In het Divisie 1-klassement eindigde Van de Craats op de derde positie: “Deze was wel weer eventjes nodig hoor. Na een paar tegenvallende races is het goed om weer op het podium te staan.”

Gianni van de Craats in goed gezelschap op podium grid girl Jack's Racing Days

Het is niet het eerste podium voor Van de Craats in de Ford Fiesta Sprint Cup. Tijdens het openingsweekend in Zandvoort mocht hij ook al het podium bestijgen met topklasseringen. Nu mocht hij dit weer doen, hij genoot dan ook met volle teugen van het evenement op het circuit van Assen: “Ik vind het echt een mooi evenement, maar als je in de auto zit ben je daar niet mee bezig.”

In het laatste weekend van september staat de volgende race op het programma, dan mogen de coureurs uit de Supercar Challenge, de BMW M2 CS Cup, Mazda MX5-Cup en natuurlijk de Ford Fiesta Sprint Cup. “In Zandvoort hoop ik weer goed voor de dag te kunnen komen en weer iets moois te kunnen laten zien!”

Gianni van de Craats wil graag zijn ouders, sponsoren, supporters en Bas Koeten Racing bedanken voor hun steun.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS