DTM

FOTO'S - Vol gas met het uitzicht op de Noordzee: dit weekend is de DTM in de Zandvoortse duinen!

Uitgegeven door Peter Vader • 7 juni 2024 07:31

Vol gas met uitzicht op zee: dit weekend (7 tot en met 9 juni) brengt de DTM zijn spectaculaire raceshow naar het Zandvoortse strand aan de Nederlandse Noordzeekust. De Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde (Abt Sportsline) reist als kampioenschapsleider af naar de derde ronde van het seizoen op CM.com Circuit Zandvoort. De Audi-coureur kan het zich echter niet permitteren om op het Formule 1-circuit midden in de duinen zich ook maar iets te vergalopperen. Titelverdediger Thomas Preining (A) is net op tijd in vorm voor het altijd spectaculaire evenement ten westen van Amsterdam. De Oostenrijker staat momenteel tweede in het rijdersklassement in zijn Porsche 911 GT3 R, slechts acht punten verwijderd van de leiding. Tot de grootste rivalen van Kelvin van der Linde behoren ook zijn eigen teamgenoot Ricardo Feller (CH), die op de derde plaats binnen handbereik staat en afgelopen weekend nog de ADAC Ravenol 24h Nürburgring won. De DTM-sterren worden in Zandvoort vergezeld door een andere grote naam uit de autosportwereld: tweevoudig wereldkampioen rallykampioen Kalle Rovanperä gaat zijn circuitdebuut maken in een Porsche. De DTM-race van zaterdag begint om 13:30 uur. De race op zondag begint op het latere tijdstip van 16:30 uur. ProSieben toont de actie vanuit Zandvoort live op de gratis Duitse televisie, met verslaggeving vanaf een half uur voor de start van elke race.

DTM Zandvoort 2024 Foto 1 Ferrari_296_GT3_Verstappen.com Thierry VermeulenDe Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com komt komend weekend weer in actie op Zandvoort!

Voorbereiden op het Audi-duo
Kelvin van der Linde arriveert in Nederland na een overwinning op de Dekra Lausitzring, waardoor hij naar de top van de ranglijst schoof: “De overwinning op de Lausitzring gaf ons als team een boost aan energie. Vol gemotiveerd reizen we naar Zandvoort. Dit is een baan in oude stijl, waar geen enkele fout onbestraft blijft. Ik hou vooral van de tweede sector, wanneer je de heuvel op gaat en dan de snelle rechtshandige bocht in gaat. Meestal zit je precies op de limiet en kan de coureur een groot verschil maken”, zegt Kelvin van der Linde. Ook Manthey EMA-coureur Preining is weer in vorm na een slechte seizoensstart in Oschersleben. De op de derde plaats geplaatste Feller bereikte in 2023 de bovenste trede van het podium in Zandvoort en wil die prestatie dit jaar herhalen. Zijn koelbloedige manoeuvre tegen Kelvin van der Linde in Lausitz, liet iedereen weten dat hij een vuist zal maken in de strijd om positie en punten – zelfs tegen zijn eigen teamgenoot. Ondanks zijn aanvallende rijstijl sluit Feller zich aan bij Preining als de enige DTM-coureur die in elk van de laatste twintig races consistent in de punten is geëindigd.

DTM Zandvoort 2024 Foto 2 Winnaar_2023_Ricardo_Feller_AudiDTM Zandvoort 2023 winnaar Ricardo Feller

Broodnodige resultaten
De winnaar van vorig jaar, Maro Engel (Monaco/Mercedes-AMG Team Winward), wil graag weer de bovenste trede van het podium in Zandvoort bereiken. Engel eindigde dit seizoen al twee keer in de top drie en vocht beide keren sterk terug na teleurstellende kwalificaties. De Mercedes-AMG-coureur heeft de afgelopen vier races in totaal 35 posities behaald. Vorig seizoen behaalde de ervaren coureur zijn tweede DTM-overwinning in Zandvoort – en de meester-tacticus blijft dit jaar een kracht om rekening mee te houden. Zijn rivalen zijn onder meer Mirko Bortolotti (I) en Sheldon van der Linde. De Lamborghini-fabriekscoureur Bortolotti van SSR Performance, moet consistenter presteren als hij zich vanaf de vijfde plaats omhoog wil werken. Sheldon van der Linde is ook zo iemand die zijn zinnen heeft gezet op topresultaten. De Zuid-Afrikaan uitkomend voor Schubert Motorsport is de best geplaatste BMW-coureur met een zevende plaats. Een herhaling van de tweede plaats van vorig jaar in Zandvoort, zou een grote opsteker zijn voor de DTM-kampioen van 2022.

DTM Zandvoort 2024 Foto 3 Thierry_Vermeulen_portretThierry Vermeulen

Plaatselijke favoriet Thierry Vermeulen
Als enige Nederlander in het DTM-veld kijkt lokale favoriet Thierry Vermeulen uit naar zijn thuisevenement. “Rijden voor mijn familie, vrienden en partners is altijd heel bijzonder”, zegt de 21-jarige, die in een door Emil Frey Racing ingeschreven Ferrari 296 GT3 aan de slag gaat voor het team van Verstappen.com. “Zandvoort is een echt ouderwets racecircuit en ik ben er zeker van dat we veel inhaalmanoeuvres zullen zien. Ik heb echt zin in het weekend. Ik zal mijn best doen en hoop dat we een geweldige show kunnen neerzetten voor de vele fans.”

DTM Zandvoort 2024 Foto 4 Thierry_Vermeulen_Ferrari actieThierry Vermeulen in de Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com

Andere prominente naam
De Porsche Carrera Cup Benelux heeft een prominente naam en maakt voor het eerst van het seizoen zijn opwachting op het DTM-platform. Tweevoudig WRC-wereldkampioen rally Kalle Rovanperä start voor het eerst in zijn carrière op een racecircuit. De vliegende Fin zal aan het stuur zitten van een Porsche 911 GT3 Cup van het Red Ant Racing-team. Nu 23 jaar oud, werd hij de jongste coureur ooit die in het seizoen 2022 het FIA World Rally Championship won. Vorig jaar voltooide Rovanperä een succesvolle verdediging van zijn wereldtitel tijdens de Central European Rally in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. De rallyster heeft nu honger om te laten zien waartoe hij staat is op een F1-circuit als in Zandvoort.

DTM Zandvoort 2024 Foto 5 WRC_wereldkampioen_Kalle_RovanperaKalle Rovanperä

Smullen voor de racefans
Tot het voorprogramma in Nederland behoort ook de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. Na een jaar afwezigheid keert de ADAC GT Masters dit weekend terug naar Zandvoort. Twee races met zeven premiumfabrikanten beloven entertainment van topklasse te leveren. Het ‘Formula Regional European Championship by Alpine’ is voor de eerste en enige keer dit seizoen aanwezig bij een DTM-evenement. De Formule 3-serie zal twee races organiseren aan de Noordzeekust. Alles bij elkaar kunnen de fans zich verheugen op een spectaculair raceweekend met mooie raceklassen van een ongekend hoog niveau, variërend van de GT’s van de DTM en de ADAC GT-serie, tweemaal een Porsche monomerkencup en competitieve formulewagens. Smullen voor de raceliefhebbers!

Tickets voor het DTM-raceweekend in Zandvoort beginnen vanaf € 39,- en zijn online verkrijgbaar via dtm.com. De toegang tot de paddock en de pitwalk is gratis voor alle tickethouders – perfect voor handtekeningenjagers en mensen die selfies willen met de DTM-sterren.

Belangrijkste feiten over DTM op het Circuit Zandvoort, races 5 en 6 van 16 in 2024:

- Lengte: 4.259 meter
- Indeling: 14 bochten (tien rechts, vier links), met de klok mee
- Winnaar 2023, race 1: Maro Engel (Mercedes-AMG Team Mann-Filter,
Mercedes-AMG GT3)
- Winnaar 2023, race 2: Ricardo Feller (Abt Sportsline, Audi R8 LMS
GT3 Evo2)


DTM Zandvoort 2024 Foto 6 DTM_titelverdediger_Thomas_PreiningDTM 2023 titelverdediger Thomas Preining in de Porsche van Manthey EMA

DTM Zandvoort 2024 Foto 7 Kelvin_van_der_Linde_portretKelvin van der Linde

DTM Zandvoort 2024 Foto 8 Kelvin_van_der_Linde_Audi actieKelvin van der Linde, Audi

DTM Zandvoort 2024 Foto 9 Ricardo_Feller_winnaar_2023DTM Zandvoort winnaar 2023: Ricardo Feller

DTM Zandvoort 2024 Foto 10 publiek_pitsstraat Zandvoort

DTM Zandvoort 2024 Foto 11 actie

DTM Zandvoort 2024 Foto 12 Start your engines

DTM Zandvoort 2024 Foto 13 startveld door de bocht

DTM Zandvoort 2024 Foto 14 achterzijde

Tijdschema_DTM_Zandvoort 2024DTM logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS