Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

De score van Bent Viscaal in de Formule 2 van 2021: twee podiumplaatsen en P14 met 34 punten

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 18 december 2021 22:58 • Print artikel

In het weekend dat Nederland haar eerste Formule 1-wereldkampioen ooit mocht huldigen, heeft Bent Viscaal zijn Formule 2-seizoen naar tevredenheid besloten. De 22-jarige coureur uit Albergen bracht in Abu Dhabi drie sterke optredens ten tonele.

BENT VISCAAL

Het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi vormde het strijdtoneel voor het achtste en laatste Formule 2-raceweekend van 2021. Na vorig weekend de show te hebben gestolen onder de kunstlichten van het Jeddah Corniche Street Circuit in Saudi-Arabië, mocht Viscaal het vijftienhonderd kilometer verderop in de Verenigde Arabische Emiraten wederom proberen.

Zoals gebruikelijk kende Viscaal, dit jaar uitkomend voor het Italiaanse team Trident Racing, een voortvarend begin van het weekend. In de training bracht het talent uit Twente een keurige achtste tijd op de klokken. De daaropvolgende kwalificatie bleek niet voor de eerste keer dit jaar Viscaals achilleshiel. De jongeling moest genoegen nemen met de zeventiende plaats, waardoor hij in twee van de drie wedstrijden diezelfde plaats op de startopstelling moest innemen.

“De vrije training ging prima, we wisten daar veel progressie te boeken wat betreft de afstelling voor het weekend. Het was hoopvol, zeker met het goede resultaat van vorig weekend in het achterhoofd”, blikt Viscaal naderhand terug. “In de kwalificatie ging het mis. In de eerste run hadden we totaal geen grip, waardoor de banden niet zoals gewenst werkten. In de tweede run boekte ik vooruitgang, maar het was niet genoeg om voorbij de negende startrij te geraken. Ik baalde enorm, maar aan de andere kant moet je ook realistisch blijven. De kwalificatie is gedurende het gehele seizoen een pijnpunt geweest.”

Viscaal stelde zich gerust door te vertrouwen op zijn racesnelheid. In het afgelopen Formule 2-seizoen toonde de Nederlander meermaals aan wat betreft zijn racetempo bij de besten van het veld te behoren. Tijdens de twee sprintraces, welke op zaterdag werden verreden, toonde de Trident-coureur wederom aan dat het met de racevaardigheid wel snor zit. Viscaal stormde in de eerste sprintwedstrijd van de zeventiende naar de dertiende plaats, om gedurende het tweede bedrijf de dertiende plaats om te zetten in een keurige tiende stek.

“Op zaterdag ging ik eigenlijk als een speer. Vanaf het moment dat ik me langs een aantal concurrenten had gewerkt en vrij baan kreeg, zat het met de snelheid meer dan goed. Bandenmanagement was ditmaal een sterk punt. Waar het in de kwalificatie weleens lastig is, daar kon ik tijdens de sprintraces zuinig omspringen met het rubber ondanks toch het maximale eruit te halen. In de tweede wedstrijd had ik een fraai duel met onze kampioen, Piastri. De balans van mijn wagen was niet perfect te noemen, maar desondanks heb ik me naar de tiende plaats geknokt en dat stemde ons tevreden.”

Kort voor de allesbepalende Formule 1-wedstrijd op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi mochten Viscaal en zijn Formule 2-collega’s voor de laatste keer dit jaar acte de presance geven. De jonge Nederlander moest in de hoofdrace, vanwege zijn kwalificatieresultaat, wederom als zeventiende starten. Drieëndertig ronden, één pitstop en een aantal fraaie duels verder kwam Viscaal als twaalfde over de streep. Zoals zo vaak dit jaar wist de Nederlander flink wat terreinwinst te boeken.

“Tijdens de hoofdrace boekten we goede vooruitgang op de mediumband. Het was jammer dat ik in de slotfase, op de betere banden, vastzat achter een concurrent. Een puntenfinish was mogelijk geweest, maar goed: al met al ben ik tevreden over het weekend. Enkel de kwalificatie zat tegen, de wedstrijden waren naar behoren. Ik wil het team van Trident bedanken voor dit Formule 2-seizoen, ik heb er met volle teugen van genoten. Hopelijk kan ik volgend jaar terugkeren, om te vechten voor de overwinningen!”

Bent Viscaal heeft het Formule 2-seizoen 2021 in het eindklassement afgesloten op de veertiende plaats met 34 punten. In vier wedstrijden scoorde hij punten, tweemaal kwam de inwoner van Albergen op het ereschavot terecht. Het team van Trident heeft dit jaar in totaal 35 punten gescoord, waarmee het de elfde en laatste plaats van vorig jaar wist in te ruilen voor een negende positie.

Bent Viscaal wil zijn partners, te weten VolkerWessels, Fetch Car Sharing, Wevi – mobiliseert zakelijk Nederland – en Viscaal Transport bedanken voor het mede mogelijk maken van het raceweekend in Abu Dhabi en het Formule 2-seizoen 2021.

Een aankondiging over de raceactiviteiten van Bent Viscaal in het seizoen 2022 volgt te zijner tijd.

BENT VISCAAL TEVREDEN NA MEMORABEL WEEKEND

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS