Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Oliver Bearman wint Formule 2-hoofdrace op het circuit van Monza. Richard Verschoor P12 + UITSLAG

Uitgegeven door Patricia Kloosterman • 3 september 2023 10:15

Oliver Bearman heeft de Formule 2-hoofdrace in Italië gewonnen. Ayumu Iwasa kwam als tweede over de finish en Theo Pourchaire werd derde. Richard Verschoor reed een sterke race en finishte als vierde. Helaas voor hem kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden voor een unsafe release, waardoor hij uiteindelijk als twaalfde werd.

Oliver Bearman

Theo Pourchaire startte van pole, maar verloor gelijk bij de start de leiding. Hij werd voorbij gestoken door Oliver Bearman. In de eerste ronde meteen drama voor Frederik Vesti en Clement Novalak. Beide stonden naast de baan. Hierdoor hadden we gelijk in het begin de safetycar. In ronde drie werd de race weer hervat. De top vijf tot dan toe. Bearman, Pourchaire, Victor Martins, Roman Stanek en Kuz Maini. Meteen na de herstart was het einde verhaal voor Amaury Cordeel, hij zette zijn auto in de pit na een lekke band. In ronde zes opnieuw de safetycar op de baan. Ditmaal veroorzaakt door Arthur Leclerc. Hij schoot helemaal rechtdoor, nam de boarding bij de escape route mee en kwam niet meer weg. Een groot deel van de coureurs die op softs waren gestart schoten meteen de pit in voor nieuwe banden. Jehan Daruvala, Jack Doohan en Ayumu Iwasa reden op dat moment voorop. In ronde elf werd de race weer hervat, maar dit duurde niet lang. Zane Maloney kreeg een tik van Roy Nissany en knalde hard de muur in. Opnieuw een safetycar op de baan. De coureurs die nog niet gestopt waren kwamen meteen hierop binnen. En in ronde vijftien toen er weer herstart werd hadden alle coureurs hun pitstop gemaakt. Bearman op dat moment aan de leiding met achter zich aan Jack Doohan, Pourchaire en Daruvala.

Bearman trok meteen een gaatje met de nummers twee en drie. En die twee kregen het met elkaar aan de stok. Pourchaire dwong Doohan terug naar de derde plaats. Richard Verschoor lag op dat moment achtste en was bezig met een opmars, maar kreeg wel een 5 seconden tijdstraf vanwege een unsafe release. Victor Martins leek ook zijn weg naar voren te vechten, maar zijn opmars stokte nadat hij een probleem kreeg met zijn drs. Die bleek constant open te staan en hij moest verplicht naar de pitstraat toe. Voor hem bleek dit einde race. In ronde drieentwintig opnieuw een safetycar op de baan. Jak Crawford probeerde Jehan Daruvala in te halen, maar kwam net te kort. En daarna kwam hij in contact met Kuz Maini waardoor laatstgenoemde van de baan schoot.

Door al het tumult en alle safetycar situaties wist Ayumu Iwasa ook flink te profiteren. Achter de safetycar lag hij op de derde plaats. Aan het einde van ronde 25 kwam de safetycar weer naar binnen toe. Bearman nog altijd aan de leiding met achter zich aan Pourchaire, Iwasa en Verschoor. Bearman was goed weg en Iwasa was ook flink wakker bij de herstart en hij nam de tweede plaats over van Pourchaire. Lang bleef de race niet hervat, Jak Crawford was in gevecht met Roman Stanek, maar schoot bij Ascari het gravel op. Even leek dit opgelost te worden met een virtual safetycar, maar uiteindelijk werd dit omgezet naar een reguliere safetycar situatie. Achter de safetycar gingen de rijders naar de finish. Bearman wint voor Iwasa en Pourchaire.

Uitslag Formule 2 hoofdrace Monza
1 - Oliver Bearman - Prema - 30 rondes 1.03'50"518
2 - Ayumu Iwasa - DAMS - 0"258
3 - Theo Pourchaire - ART - 0"462
4 - Enzo Fittipaldi - Rodin Carlin - 0"906
5 - Dennis Hauger - MP Motorsport - 1"167
6 - Jack Doohan - Virtuosi - 1"587
7 - Jehan Daruvala - MP Motorsport - 3"033
8 - Amaury Cordeel - Virtuosi - 3"361
9 - Ralph Boschung - Campos - 3"532
10 - Roman Stanek - Trident - 3"915
11 - Isack Hadjar - Hitech - 4"208
12 - Josh Mason - PHM by Charouz - 4"391
13 - Richard Verschoor - Van Amersfoort - 5"538
14 - Juan Manuel Correa - Van Amersfoort - 7"666
15 - Roy Nissany - PHM by Charouz - 10"025
uitvallers
Jak Crawford
Kush Maini
Victor Martins
Zane Maloney
Arthur Leclerc
Frederik Vesti
Clement Novalak
uitslag onder voorbehoud

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal! 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS