Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Richard Verschoor zit er goed bij in Abu Dhabi: "Ik ben blij voor mezelf en het team"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 november 2023 01:02

Abu Dhabi – Autocoureur Richard Verschoor heeft in het afsluitende weekend van het FIA Formule 2 kampioenschap in Abu Dhabi opnieuw een podium gescoord. Op het Yas Marina Circuit startte het 22-jarige TeamNL-talent in de sprintrace vanaf plek vier, om na een sterk gereden wedstrijd als derde de finish te passeren. Na zijn derde plaats in Monza was het de tweede opeenvolgende sprintrace waarin de Van Amersfoort Racing-rijder op het podium eindigde. In de hoofdrace leek Verschoor opnieuw op weg naar een top vijf klassering. Op een derde plaats liggend en met zijn verplichte bandenwissel nog te gaan, moest de VAR-piloot zijn auto echter met een technisch probleem voortijdig in de pits parkeren.

Richard Verschoor

Het veertien ronden tellende FIA Formule 2-seizoen 2023 werd net als vorig jaar afgesloten op het fraaie Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Richard Verschoor was de afgelopen maanden met een vierde plaats op Circuit Zandvoort en een derde positie op Monza aan een sterke reeks bezig. Het 22-jarige TeamNL-talent wilde dit op Yas Island uiteraard een passend vervolg geven en het seizoen daarmee goed afsluiten.

De aftrap was meteen al een voorbode dat de snelheid er opnieuw goed in zat. In de vrije training liet Verschoor een vijfde tijd noteren op slechts 0,2 seconden van de snelste rijder van dat moment. De voor Van Amersfoort Racing uitkomende Nederlander trok deze lijn in de kwalificatie door, verbeterde zijn tijd iedere ronde opnieuw en pakte daarmee de zevende startpositie voor de hoofdrace. “De snelheid was vanaf het begin meteen al goed. Er had zelfs nog wel iets meer ingezeten want de auto voelde goed”, keek Verschoor op zijn kwalificatie terug.

Door de omgekeerde top tien als startvolgorde voor de sprintrace, mocht Verschoor daarin vanaf plek vier beginnen. De VAR-piloot was niet eens zo heel goed van de lijn weg, maar had toch bij de eerste bocht de derde positie te pakken. Op de twee daaropvolgende rechte stukken wist Verschoor zich, goed gebruikmakend van de slipstream, in de strijd om de eerste positie te mengen, lag zelfs even aan de leiding, maar moest uiteindelijk om een aanrijding te voorkomen toch weer op plek drie invoegen. Na een safetycar-periode werd de VAR-coureur vanuit de slipstream gepasseerd en kwam daarmee op plek vier terecht. Verschoor behield echter de aansluiting met de rijders op de plekken twee en drie en reed steeds verder weg van zijn achtervolgers. In de twaalfde ronde wist het TeamNL-talent met een fraaie actie de derde plaats te heroveren en lag daarmee weer op podiumkoers. Met snelle rondetijden liep Verschoor in de slotfase nog in op de rijder voor hem, maar bleef uiteindelijk op 2,4 seconden van de tweede positie steken op een toch meer dan uitstekende derde plaats. Na zijn derde plaats op Monza was het voor de Nederlander de tweede opeenvolgende podiumpositie in een sprintrace.

“We hadden niet de snelheid om de winst te pakken, maar een tweede plaats was wellicht mogelijk geweest. Maar ik ben blij voor mezelf en het team dat we in het laatste weekend een podium hebben kunnen scoren. Ik denk dat er nog wel een paar punten zijn waarin we ons voor de hoofdrace kunnen verbeteren, zodat we meer kunnen aanvallen. De snelheid was nu al goed, maar het zou mooi zijn als we nog één of twee tienden weten te vinden”, aldus Verschoor in de persconferentie na afloop van de sprintrace.

Richard Verschoor

Helaas verliep de hoofdrace, terwijl hij op koers lag om opnieuw in de top vijf te finishen, voor de Van Amersfoort Racing-piloot niet zoals gehoopt. Verschoor begon de wedstrijd vanaf plek zeven op de medium banden, had bij de start last van wielspin en zag daarmee twee posities verloren gaan aan rijders die op de zachte banden waren gestart. De Nederlander kon het tempo echter goed volgen en toen in ronde zeven de eerste rijders stopten voor hun verplichte bandenwissel, schoof Verschoor langzaam op naar voren. In de tiende ronde, op het moment dat alle rijders die op de zachte banden waren gestart hun stop hadden gemaakt, lag Verschoor op plek drie. In de 21ste ronde en met nog een kleine twaalf ronden te gaan, lag Verschoor nog altijd op een derde positie. Met de pitstop om over te schakelen op de zachte band aanstaande, leek een finish in de top vijf binnen handbereik. Een ronde later moest de VAR-coureur echter met een technisch probleem de pits opzoeken en kwam er een voortijdig einde aan zijn race.

In de eindstand van het kampioenschap legde Verschoor met 108 punten beslag op de negende positie. Met één overwinning in een hoofdrace en twee keer een derde plaats in een sprintrace, sloot Richard Verschoor het seizoen af met drie podiumposities. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS