Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Clement Novalak wint verrassend F2 in Zandvoort, Richard Verschoor knap vierde + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 27 augustus 2023 09:08

Clement Novalak heeft zondag in Zandvoort de hoofdrace van de Formule 2 gewonnen. De Fransman van Trident haalde dit seizoen pas twee punten, maar profiteerde optimaal van de vele incidenten op de baan. Achter hem reden Zane Maloney en Jak Crawford naar de tweede en derde plaats. Richard Verschoor begon de race op P14 en won tien plaatsen om op P4 te finishen.

Zane Maloney


Bij de start van de F2-race was de baan nog niet helemaal opgedroogd en het was lastig voor de coureurs om de banden op temperatuur te krijgen. Dat was bij de rollende start goed te zien in de Tarzanbocht. Frederik Vesti spinde rond en achter hem deelde Juan Manuel Correa een tik uit aan Oliver Bearman. Ze konden wel hun race vervolgen, al zou Correa een tijdstraf van 10 seconden krijgen. Nog in de openingsronde ging het mis voor Jack Doohan. De Australische nummer 4 van de F2-stand spinde in de Arie Luyendijkbocht en zorgde zo voor de eerste Safety Car van de dag.

Kort na de herstart probeerde Ayumu Iwasa een inhaalactie op Kush Maini, maar de Japanner verremde zich en schoot rechtdoor in de Tarzanbocht. Op dat moment was kampioenschapsleider Theo Pourchaire al opgeklommen van P10 naar P6 en had Richard Verschoor zich opgewerkt van P14 naar P8. De meeste coureurs kwamen al vroeg binnen voor een pitstop. Na de stop ging het mis voor Pourchaire. De Fransman verloor de controle in de Slotemakerbocht en kwam bij het ingaan van het Scheivlak tot stilstand in de barriers. De Safety Car kwam weer naar buiten en op dat moment zorgde Vesti voor een opmerkelijk moment. De Deen van Prema had net een stop gemaakt en verloor in de Hunserug ineens beide achterwielen. Ook einde verhaal voor de nummer twee in het kampioenschap.

Richard Verschoor bleef knap uit alle problemen en reed halverwege de race op P4. Voor hem reden Clement Novalak, Zane Maloney en Jak Crawford. Na de herstart was er opnieuw een incident. Dit keer in de Hugenholtzbocht. Oliver Bearman kreeg een tik van Victor Martins en het was einde verhaal voor de Brit. Martins werd later bestraft met een tijdstraf van 10 seconden. In de slotfase zagen we geen grote veranderingen meer en zo kon Novalak verrassend de zege voor zich opeisen.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS