DTM

DTM Zandvoort - Eerste overwinning van het seizoen: ondanks de hitte laat Feller niets aanbranden

Uitgegeven door Peter Vader • 25 juni 2023 19:28

ZANDVOORT - Last-minute beste tijd in de kwalificatie in de ochtend, een duidelijke overwinning in de race om 12.00 uur… - Ricardo Feller (CH) had een perfecte zondag in de Audi R8 LMS GT3 Evo2 bij de tweede DTM-wedstrijd in Zandvoort. Na 39 ronden kwam de Zwitser als eerste over de finish en vierde hij het tweede succes in zijn DTM-carrière. "Een geweldige wedstrijd! Ik kon eindelijk mijn debuutoverwinning van vorig jaar bevestigen. De start was goed en het tempo van de auto was ongelooflijk. Het team heeft van de ene op de andere dag geweldig werk geleverd en we rijden met een goed gevoel naar huis vanuit Zandvoort”, aldus de coureur van Team Abt Sportsline. Thomas Preining (A) behaalde de tweede plaats in de Porsche 911 GT3 R van het Manthey EMA-team en nam daarmee de leiding in de tussenstand van het algemeen klassement. Voor Feller. Mercedes-AMG-coureur Luca Stolz (D) verzekerde zich van de derde plaats op het podium.

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 1

De DTM-race van zondag op Zandvoort begon om 13:30 uur in een stralende zon en baantemperaturen van 47 graden Celsius. Polesitter Feller hield echter het hoofd koel en reed meteen weg van het veld. Achter hem maakte Maro Engel (Monaco) één plaats goed in de Mercedes-AMG GT3 en degradeerde hij Porsche-coureur Preining naar de derde plaats. Zijn merkcollega Laurin Heinrich (D) en Audi-coureur


DTM Zandvoort 2023 zondag foto 2

Patric Niederhauser (CH) maakten de Top-5 compleet. Tegen de tijd dat hij zijn verplichte pitstop maakte, had de 23-jarige Feller een voorsprong van meer dan vier seconden opgebouwd en kon hij daarna zelfverzekerd zijn voorsprong verdedigen. Preining en Stolz profiteerden van optimale bandenwissels en schoven door naar plek twee en drie. De vierde plaats ging naar BMW-coureur Marco Wittmann (D), terwijl de Zandvoortse zaterdagwinnaar Maro Engel terugviel naar de vijfde plaats in de Mercedes-AMG GT3. Tot aan de finish veranderde er niets aan deze volgorde.

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 3

Kelvin van der Linde (ZA) liet een sterke prestatie zien waarbij hij zich vastberaden vocht en zich verbeterde van de tiende naar de zesde plaats in de Audi R8 LMS GT3 Evo2. Ayhancan Güven (TR) eindigde in de Porsche 911 GT3 R als zevende voor Patrick Niederhauser, die door een penalty een goede positie verloor. Porsche-coureur Dennis Olsen (N) eindigde de race van zondag in Zandvoort als negende. De huidige DTM-kampioen Sheldon van der Linde (ZA) toonde ondanks de hitte veel vastberadenheid, maakte zeven plaatsen goed in de BMW M4 GT3 en eindigde als tiende.

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 4

In totaal beleefden 24.000 toeschouwers een zonnig, warm en spannend DTM-raceweekend met drie verschillende kampioenschapsleiders op het Nederlandse duinencircuit aan de Noordzee. Na twee wedstrijdweekenden waren er vier verschillende winnaars in vier kampioenschapsraces, wat de geweldige balans van de raceserie onderstreept.

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 5


Het volgende raceweekend is alweer over twee weken voor de DTM-coureurs. Van 7 tot 9 juli gaat het naar de beroemde Norisring. Het traditionele circuit in Neurenberg is het enige stratencircuit van Duitsland en wordt Marco Wittmann’s thuisronde. De BMW-fabrieksrijder woont in Fürth in de directe omgeving van de Norisring. Een thuiswedstrijd dus.

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 6


Ricardo Feller: “Als je geen druk uitoefent op je achtervolgers, raak je snel de focus kwijt en maak je een fout. Daarom probeerde ik mijn concentratie hoog te houden en in de hitte meer op de banden te letten. Ik hou van dit circuit in Zandvoort, het land, de mensen en de regio, dus het is nog mooier om te hebben gewonnen voor zoveel toeschouwers."

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 7


Thomas Preining: “Vandaag ging veel beter dan verwacht, iedereen in ons team heeft het geweldig gedaan. We behoorden tot de snelsten in de pits en de strategie was geweldig. Dus enorm bedankt aan het team. Fijn dat het harde werken zijn vruchten heeft afgeworpen. Het is altijd leuk om bovenaan de ranking te staan. Maar wat belangrijk is, is waar we aan het einde van het seizoen in oktober staan.”

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 8

Luca Stolz: “Na een heel bescheiden weekend in Oschersleben is het fijn om zo terug te komen. De jongens in de pits maakten duidelijk het verschil. De pitstop was geweldig, net als de strategie. Marco Wittmann voerde tegen het einde weer de druk op, maar ik wist dat ik door onze goede tractie dat het beter was in sector twee en drie en
was daardoor redelijk ontspannen. Het was me duidelijk dat als ik geen fout zou maken, het goed zou komen. En zo was het."

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 9

Resultaat tweede race, zondag, Zandvoort
1. Ricardo Feller (CH/Abt Sportsline)
2. Thomas Preining (A/Manthey EMA), +2.791 seconden
3. Luca Stolz (D/Mercedes-AMG Team HRT), +6.540 seconden
4. Marco Wittmann (D/Project 1), +6,789 seconden
5. Maro Engel (D/Mercedes-AMG Team Mann-Filter), +10,844 seconden

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 11

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 12

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 13

DTM Zandvoort 2023 zondag foto 14DTM logo

DTM balk sponsor logos


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS