Karting • GK4 Kartseries

Bart Ploeg verlaat Genk met Nederlands Kampioenschap en WK-ticket op zak: "Enorme opluchting"

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 augustus 2022 00:09

GENK – De zestienjarige karter Bart Ploeg beleefde een enerverend weekend op het circuit van Genk. Ploeg, uitkomend op een TD-kart ving het Nederlands kampioenschap IAME in de X30-Senior-klasse als eerste aan toen het weekend begon, en hield dit op overtuigende wijze vast. Hierdoor scoorde Bart niet alleen zijn eerste Nederlandse titel bij de Senioren, maar verzekerde hij zich ook van een ticket voor het WK in Le Mans dat in oktober gaat plaatsvinden.

Bart Ploeg

“Het is natuurlijk super leuk dat ik naar het WK mag”, liet de tevreden Ploeg weten na afloop van de finale. Nadat hij vorig jaar het WK moest missen vanwege een ernstige blessure is hij nu maar wat blij dat hij er bij mag zijn. “Vorig jaar had ik een ongeluk en daardoor kon ik geen aanspraak maken op een ticket en lag ik er helaas uit. In de Mini’s en Junioren heb ik al op Le Mans gereden.”

Naast het ticket voor de World Final in Le Mans heeft de snelle karter uit Heijningen ook het Nederlands Kampioenschap op zijn naam geschreven: “Ik houd echt een heel goed gevoel over van dit seizoen, vooral de eerste drie weekenden waren erg goed. Ook dit weekend werd het ons wel wat makkelijker gemaakt moet ik eerlijk bekennen, de grootste concurrent in het kampioenschap stond namelijk in de B-finale en had dus eigenlijk al geen schijn van kans meer. Ik had de titel eigenlijk al voor de helft in mijn zak, ik moest de races alleen nog zien uit te rijden.”

Er stond veel op het spel afgelopen weekend. Niet alleen het NK, maar ook een ticket voor het WK lag voor het oprapen. Het moest alleen nog wel even goed afgemaakt worden. Spanning? Daar had de Brabander geen last van: “Naar aanloop naar dit evenement voelde ik niet echt ergere spanning dan normaal, maar ik wist wel gewoon dat het moest gebeuren en dat ik er moest staan. De vorige wedstrijd die we hadden was ook op Genk, en nu was het een gecombineerde wedstrijd van het NK en de Benelux. Komend weekend is het Europees Kampioenschap ook hier en er kwamen dus veel Europese gasten al meetrainen dit weekend. Het was over het algemeen wel iets spannender en natuurlijk anders omdat het ontzettend drukke velden zijn allemaal.”

Door het naderende Europees Kampioenschap waren er dan ook al veel internationale toppers aanwezig om alvast wat baankennis op te doen. Ploeg was blij dat er zulke snelle gasten meereden. “Ik vond het ontzettend leuk dat er ook heel veel Europese toppers meereden dit weekend, je hebt dan ook veel meer competitie. Het is natuurlijk leuk om iedere race met een enorme voorsprong te winnen, maar het is ook leuk om mooie gevechten te hebben op de baan.”

Bart Ploeg

Bart kon de tijden rijden, die de absolute top aan de kop van het veld ook reed. Hij sneed dan ook als een warm mes door de boter heen op de Belgische omloop. Ploeg wilde natuurlijk een mooi dag resultaat neerzetten, maar moest zich ook blijven focussen op de NK-titel en kon daarom geen rare fratsen uithalen, met de kans op een uitvalbeurt of een DQ, die desastreuze gevolgen zou hebben voor zijn kampioenschap.

Het leek allemaal op rolletjes te lopen, maar niets was minder waar: “De laatste tijd hebben we wat problemen gehad met de remmen die soms bleven plakken. Als dat gebeurde verlies je al snel drie tienden per rondje. We hadden er hier in de vrije training en in de kwalificatie weer een beetje last van. Pas na de kwalificatie hebben we het probleem helemaal kunnen verhelpen. Naarmate het weekend vorderde, verbeterde de tijden steeds meer en ging het steeds beter. Omdat het probleem met de remmen was opgelost konden we steeds snellere tijden noteren en op het laatst konden we gewoon weer de toptijden rijden.”

Ondanks alles is Ploeg nu wel Nederlands kampioen en mag hij naar het WK. “Dat voelt natuurlijk ontzettend goed. Het is een enorme opluchting dat het eindelijk voor elkaar is. Bij de Mini's en de Junioren heb ik al Nederlandse titels gescoord, maar dit is mijn allereerste titel bij de Senioren.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS