Karting • GK4 Kartseries

Bart Ploeg vindt zijn draai en pakt ook zijn tweede podium bij de schakelkarts! "Ik had een goede start"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2023 15:21

GENK – Een week geleden vierde Bart Ploeg zijn eerste podiumplaats in een schakelkart op het circuit van Genk, afgelopen zondag vierde hij zijn tweede podiumplaats. Beide keren werd het zeventienjarige talent uit Heijningen knap derde. Deze keer presteerde hij dat in de Open Schakel-klasse van de GK4 Kart Series. Bovendien werd hij ook nog eens tweede in de SuperShifter-categorie.

Bart en Arjan Ploeg

“Ik ben half tevreden. Aan de ene kant wel, want we zitten er weer vooraan bij. Aan de andere kant kon het wel nog beter”, reageerde de veelvoudig Nederlands kartkampioen, die dit jaar in de schakelkarts debuteerde. En hoe want de echte racer Bart meldde zich gelijk in de voorste gelederen. “Alle twee de podiumplaatsen zijn voor mij even mooi. Vorige week was het in het Benelux-kampioenschap en dit weekend bij de GK4 reed mijn teambaas Thierry Delré mee. Hij heeft veel ervaring. En ook mijn andere teamgenoot Thomas Cypers deed mee. Die rijdt het Europees kampioenschap en heeft ook al vele jaren ervaring in de schakelkarts. Als je dan toch met ze meekunt is dat leuk.”

Het weekeinde van Bart op de Belgische piste begon enigszins rustig. “Op vrijdag was het een modderpoel op de baan. Toen hebben we de motoren ingereden en op het gemakje gedaan. Zaterdag heb ik gesleuteld voor een Senior-rijder van ons team. Met hem hadden we poleposition, dus dat was goed. We gingen van laatste naar tiende. Dat was helemaal niet verkeerd. Die dag hebben we dus goed kunnen afsluiten en nu heb ikzelf dus een podiumplaats.”

Zijn races begonnen goed. Tijdens de eerste race werd hij in kletsnatte omstandigheden knap tweede. Het was nota bene de eerste keer dat hij met slicks in een schakelkart op een natte baan reed. “Ik heb één iemand voorbij moeten laten en die was heel ervaren, wist wat die moest doen, dus dat was echt niet slecht.”

Bart Ploeg

Na de vierde plaats algemeen in de tweede heat mocht Bart van de voorste rij starten in de finale. Bart kwam als een raket van zijn plaats en pakte gelijk kopstart. “Ik had een goede start. Ik ging meteen naar de eerste plek. Helaas lag er veel zand op de baan. Daardoor waren de eerste twee, drie ronden moeilijk en viel ik terug.”

Hij vervolgde: “Daarna kon ik weer aansluiten op de derde plek. Nou ja, niks aan te doen. Ik kan met dat soort dingen wel rustig blijven. Zeker als ik weet dat het niet aan mezelf ligt. Bovendien heb je er niks aan gefrustreerd te raken, want hoe gefrustreerder je raakt, hoe meer fouten je maakt en minder goed je kunt bijblijven.”

Zijn volgende race is de vijfde ronde van het Benelux-kampioenschap. Die staat over een kleine drie weken op het programma en wordt óók op het circuit van Genk gehouden. “Dan wordt het tijd dat ik een keer als tweede of eerste eindig. Met mijn zelfvertrouwen zit het in ieder geval wel goed. Ik weet dat ik de snelheid heb en dat het materiaal goed is.

Bart Ploeg bedankt zijn ouders en het TD Racing Team.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS